My Twitter Feed

31 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ξεκινούν εμβόλια και για τους 75+ -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

Ιδρύθηκε το Σχολείο 2ης Ευκαιρίας -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

“Κίτρινοι” σε καθεστώς επιτήρησης -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Να μη γίνουμε χωματερή της χώρας -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Πέντε σε Κιλκίς, αύξηση στη χώρα -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Θερμομέτρηση και στα σχολεία -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 600 τάμπλετ σε μαθητές -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Κι η ΕΠΣ Κιλκίς κατά του Αυγενάκη -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Η επιτυχία σε Κ. Μακεδονία

Η ικανοποίηση είναι το κυρίαρχο συναίσθημα μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Μακεδονία, παρά τις επιμέρους δυσαρέσκειες για ορισμένα από τα πρόσωπα τα οποία εξελέγησαν στη Βουλή καθώς και για τη σχετικά υποβαθμισμένη εκπροσώπηση της περιοχής στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

eklogesΤο κυβερνών, πλέον, κόμμα είχε τοποθετήσει ψηλά τον εκλογικό πήχη, αλλά κατόρθωσε τελικά να περάσει από πάνω. Είναι η πρώτη φορά σε εκλογές, εθνικές ή και ευρωεκλογές, που ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει ένα από τα ισχυρότερα γαλάζια κάστρα όπως αυτό της Κεντρικής Μακεδονίας. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το 31,92% και 343.811 ψήφους, έχοντας προβάδισμα δύο μονάδων από τη ΝΔ (29,99%) και περίπου 20.000 ψήφους περισσότερες.

Επίσης είναι η πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές που ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί σε εκλογικές περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας. Για την ακρίβεια ήρθε πρώτο κόμμα στην Α’ Θεσσαλονίκης, τη μοναδική εκλογική περιφέρεια στην οποία είχε επικρατήσει και άλλη μια φορά, τον Μάιο του 2012, αλλά είχε χάσει από τη ΝΔ στις επαναληπτικές του Ιουνίου. Επιπλέον κέρδισε για πρώτη φορά στη Β’ Θεσσαλονίκης (είχε επικρατήσει στο παρελθόν μόνο στις ευρωεκλογές του 2014), στην Ημαθία και στη Χαλκιδική. Κέρδισε δηλαδή τις τέσσερις από τις συνολικά οκτώ εκλογικές περιφέρειες στην Κεντρική Μακεδονία.

ΟΙ ΕΔΡΕΣ

Πολύ καλή επίδοση σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ως προς τον αριθμό των εδρών που κατέλαβε στις οκτώ εκλογικές περιφέρειες. Σε σύνολο 49 εδρών εξέλεξε 21 βουλευτές, όταν στην προηγούμενη Βουλή ως αξιωματική αντιπολίτευση διέθετε μόλις οκτώ. Σύμφωνα με τα τοπικά στελέχη, ως ελάχιστη βάση διεκδίκησης είχαν τεθεί οι 19 έδρες, ενώ η οροφή ήταν στις 24 έδρες.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τον υψηλότερο στόχο που είχε θέσει καταλαμβάνοντας επτά έδρες. Στη Β’ Θεσσαλονίκης κατέλαβε δύο και έτρεφε ελπίδες για τρίτη έδρα. Σε Πιερία, Πέλλα και Ημαθία πήρε από τρεις έδρες, αν και σε μία εξ αυτών υπολόγιζε μέσω της εξομάλυνσης να εκλέξει έναν ακόμη βουλευτή. Από μία έδρα, τέλος, διαθέτει σε Κιλκίς, Χαλκιδική και Σέρρες, όπου έτρεφε φιλοδοξίες και για δεύτερη έδρα καθώς ο νομός είναι εξαεδρικός.

ΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ

Όσον αφορά τους εσωκομματικούς συσχετισμούς μεταξύ των εκλεγέντων βουλευτών, ακριβής εικόνα δεν υπάρχει, καθώς το πολιτικό DNA ορισμένων δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί. Πάντως, στην Κεντρική Μακεδονία το Αριστερό Ρεύμα εξακολουθεί να διαθέτει ισχυρή παρουσία (Αμανατίδης, Χαραλαμπίδου, Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Ζάννας, αλλά και Λαπαβίτσας παρότι συνεργαζόμενος). Εκπροσωπούνται επίσης οι προεδρικοί (Κουράκης, Ιγγλέζη), η Πλατφόρμα 2010 (Μηταφίδης, Φάμελλος), η ΑΚΟΑ (Σταμπουλή), η ΔΕΑ (Γαϊτάνη) κ.ο.κ.

Επίσης από τους συνολικά 21 βουλευτές οι πέντε είναι της λεγόμενης διεύρυνσης. Πρόκειται για την πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βούλα Τεκτονίδου (Α’ Θεσσαλονίκης), η οποία προέρχεται από την Κοινωνική Συμφωνία, τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη (Α’ Θεσσαλονίκης), τους επίσης πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θόδωρο Παραστατίδη (Κιλκίς) και Θεοδώρα Τζάκρη (Πέλλα) και τον Γιώργο Ουρσουζίδη (Ημαθία), ο οποίος πρόσκειται στη σοσιαλιστική τάση.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Μεταξύ των 40 μελών του νέου κυβερνητικού σχήματος μόλις τρεις είναι οι συριζαίοι που προέρχονται από την Κεντρική Μακεδονία, όλοι Θεσσαλονικείς. Στην κυβέρνηση συμμετέχουν ακόμη δύο Βορειοελλαδίτες, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά από τις Σέρρες και ο Παναγιώτης Σγουρίδης από την Ξάνθη, ως εκπρόσωποι των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Στην οργάνωση της Θεσσαλονίκης υπάρχει κάποια γκρίνια για το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκαν βουλευτές οι οποίοι σημείωσαν πολύ καλές επιδόσεις στην κάλπη και αντ’ αυτών προτιμήθηκαν εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, εκ των οποίων μάλιστα ένας πρόσκειται σε άλλο κόμμα. «Η κατάταξη των βουλευτών δεν αποτελεί κριτήριο για τη συγκρότηση της κυβέρνησης, τουλάχιστον όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ», αντιλέγει στέλεχος του κόμματος.

Νίκος Ηλιάδης, εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σχολιάστε