My Twitter Feed

3 Ιουλίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συναγερμός για πανώλη χοίρων -

Δευτέρα, 3 Ιουλίου, 2023

Έφυγε νωρίς ο πρόεδρος του ΕΚΚ -

Κυριακή, 2 Ιουλίου, 2023

Μετά τις εκλογές, ο …πολιτισμός! -

Σάββατο, 1 Ιουλίου, 2023

ΤΕΒΑ: Διανομή προϊόντων στο Πολύκαστρο -

Παρασκευή, 30 Ιουνίου, 2023

Τουρνουά Ιππικής Δεξιοτεχνίας -

Παρασκευή, 30 Ιουνίου, 2023

Το Κιλκίς κέντρο της αμπελουργίας -

Παρασκευή, 30 Ιουνίου, 2023

Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Κιλκίς -

Πέμπτη, 29 Ιουνίου, 2023

Εκδήλωση για το φρούριο του Γυναικοκάστρου -

Πέμπτη, 29 Ιουνίου, 2023

Συναγερμός για πανώλη χοίρων

Μετά το γειτονικό νομό Σερρών, η αφρικανική πανώλη των χοίρων χτύπησε και τη Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, στην οποία εντοπίστηκε ήδη ένα κρούσμα.

Η εξάπλωση της ασθένειας ανάγκασε όλους τους συναρμόδιους φορείς της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας να κινητοποιηθούν, πραγματοποιώντας κατ` αρχάς σύσκεψη στις 30 Ιουνίου στα γραφεία της Περιφέρειας, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη και του υφυπουργού Σταύρου Κελέτση.

Μετά τον εντοπισμό του κρούσματος στο νομό μας, η Αντιπεριφέρεια Κιλκίς εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες, τονίζοντας ότι η νόσος -η οποία δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο- έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη χοιροτροφία και στην αγροτική οικονομία.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“H Aφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ) δε μεταδίδεται στον άνθρωπο, δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας αλλά είναι λοιμώδης ιογενής νόσος δεσποζόμενων και άγριων χοιροειδών, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη χοιροτροφία και στην αγροτική οικονομία της χώρας. Με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης της νόσου κρίνεται απαραίτητη η πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας σε όλες τις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις εμπορικού τύπου ή μη.

Α. Στέγαση των χοίρων εντός κτηριακών εγκαταστάσεων η οποία θα εμποδίζει οποιαδήποτε είσοδο/έξοδο ζώων, αδέσποτων και άγριων και ειδικότερα την είσοδο αγριόχοιρων.

β. Κατά την είσοδο στο χώρο στέγασης των χοίρων, χρήση καθαρών ρούχων που να μην έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την επίσκεψη σε χώρο που διαβιούν άλλοι οικόσιτοι χοίροι ή κατά την επίσκεψη σε εκτροφή χοίρων ή σε χώρο που διαβιούν άλλοι χοίροι.

γ. Τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής από τον κάτοχο και όσους εισέρχονται εντός του περιφραγμένου χώρου στέγασης των χοίρων.

δ. Η απολύμανση πρέπει να διενεργείται στην είσοδο της εκμετάλλευσης και στις εισόδους των κτηρίων. Επιπλέον θα πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες απολύμανσης και των εξοπλισμών και των οχημάτων. Καθαριότητα του χώρου στέγασης των ζώων, απομάκρυνση σκουπιδιών, κοπριάς και λοιπών αντικειμένων.

ε. Περιορισμός των ατόμων που έχουν πρόσβαση στο χώρο στέγασης των χοίρων στο ελάχιστο δυνατό.

στ. Σωστή συλλογή και επεξεργασία των αποβλήτων.

ζ. Αποφυγή σχηματισμού στάσιμων νερών που προσελκύουν έντομα.

η. Αντιμετώπιση τρωκτικών, εντόμων και παρασίτων.

θ. Τακτική χρήση εξωπαρασιτοκτόνων σκευασμάτων στα ζώα .

ι. Αποθήκευση των ζωοτροφών σε απολύτως προστατευμένο χώρο.

ια. Απαγορεύεται η χρήση ζωοτροφών από περιοχές με κρούσματα Α.Π.Χ., όπως και άχυρου για τη στρωμνή των χοίρων προερχόμενο από αυτές τις περιοχές.

ιβ. Με ευθύνη του κατόχου να υπάρχει διαρκής ενημέρωση και εκπαίδευση όλων των εργαζομένων της χοιροτροφικής εκμετάλλευσης για τα μέτρα βιοασφάλειας που πρέπει να τηρούν την Α.Π.Χ.”

Σχολιάστε