My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ:

mardas-dimitrisΠηγή της πολιτικής, ο άνθρωπος και οι δεξιότητες του*

Του Δημήτρη Μάρδα (Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ)

Στοχασμοί για το μέλλον, οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ., το νέο πρόσωπο του Κινήματος και η νέα του οικονομική πολιτική, φαίνεται ότι θα κυριαρχήσουν στις ομιλίες των παλαιών στελεχών, των γνωστών βαρόνων της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα Δελτία Τύπου που ανακοινώνονται.

Ως προς την κινητήρια δύναμη του κάθε Κόμματος –όπως και κάθε κυβέρνησης– που είναι ο άνθρωπος και η στρατηγική του σκέψη, εκεί μάλλον το θέμα φαίνεται ότι δε θα αναδειχθεί. Ανάδειξή του συνεπάγεται εύλογα και έντονη αυτοκριτική.

Η ανίατη ασθένεια του κυβερνητισμού, σε κάθε της έκφανση, έχει εμποτίσει τη σκέψη και την πρακτική της πλειοψηφίας των ιστορικών λεγόμενων στελεχών του κεντρικού κορμού που διοικεί το Κίνημα εδώ και δυο σχεδόν δεκαετίες. Ως συνέπεια αυτού είναι το ακόλουθο: Tα εν λόγω στελέχη φαίνεται ότι έχουν απομακρυνθεί προ πολλού από την καθημερινότητα και την παραγωγή πολιτικής, αν και θεωρούν ότι λειτουργούν ως σωτήρες.

Σε αυτούς ανήκει μέρος της ευθύνης, που οδήγησε τη χώρα στην υπερχρέωση και στην αποσάθρωση του βιομηχανικού ιστού και την εγκατάλειψη της αγροτικής της οικονομίας. Εκείνοι που δεν ανήκουν στο συγκεκριμένο σύνολο, φαίνεται ότι αδυνατούν να αλλάξουν την πορεία πλεύσης του, εκτός να κάτι αλλάξει σε αυτό το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Θα προσφέρουν υπέρτατες υπηρεσίες λοιπόν στο Κίνημα, αλλά κυρίως στη χώρα και στους νέους μας, όσοι υπουργοί και υφυπουργοί που κυβέρνησαν αδιαλείπτως τη χώρα, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, καταλάβουν ότι πρέπει να συνταξιοδοτηθούν πολιτικά.

Παρόμοιες υπηρεσίες θα προσφέρουν και όσοι αξιωματούχοι του κόμματος κυβέρνησαν σποραδικά, μη παρουσιάζοντας κάποιο χειροπιαστό έργο, πλην του γνωστού επικοινωνιακού πυροτεχνήματος.

Το κύριο ζητούμενο λοιπόν είναι η νέα ταυτότητα του Κινήματος. Αν αυτή οικοδομηθεί για πολλοστή φορά, σε παλαιά υλικά, τότε το ΠΑΣΟΚ  δε θα απαλλαγεί από το σύνδρομο που το διακατέχει. Έτσι, αν μετά από αυτό το όπως λέγεται ενωτικό και ανανεωτικό συνέδριο, ξαναδούμε στα όργανα διοίκησης του, εκείνα τα «πετυχημένα» στελέχη, που οδήγησαν τη χώρα εδώ που βρίσκεται (με τη θεαματική συνδρομή της Ν.Δ.), τότε πολλοί θα αναρωτηθούν το λόγο ύπαρξης τους σε ένα πολιτικό χώρο, που αδυνατεί να κατανοήσει το εξής απλό:

Πηγή της πολιτικής είναι οι ενάρετοι άνθρωποι (βλ. διακήρυξης της γαλλικής Επανάστασης του 1789) και όχι οι φθαρμένοι, στεγνοί πια από ιδέες και γνώσεις αιωνόβιοι πρώην και νυν βουλευτές, Υπουργοί κ.λπ, που μαζί με τα κρατικοδίαιτα στελέχη των πολιτικών τους γραφείων ή του κόμματος, μοιάζουν σαν παλιά πολυχρησιμοποιημένα υλικά μικρής αξίας.

______________________________

*Κεντρικά σημεία ομιλίας μου, ως συνέδρου, που θα προταθεί να γίνει κατά το Σάββατο 2-Μαρτίου στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα

Σχολιάστε