My Twitter Feed

16 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των 85+ -

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Τα είπαν για έργα υποδομών -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Κιλκίς: Ετοιμότητα για τον “Λέανδρο” -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στις πρώτες θέσεις το Κιλκίς -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Έτοιμοι για ακραία καιρικά φαινόμενα -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Συμφέρον, η κόκκινη ψήφος

tsaousidis-kostasΤου Κώστα Τσαουσίδη.


Η πολιτική εις βάρος των μικρών εμπόρων, επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων (μικροί ΕΒΕ εφεξής) δεν ξεκίνησε το 2009 με την κρίση, αλλά νωρίτερα. Ωστόσο, η κρίση έφερε τα πάνω κάτω στις ζωές των μικρών ΕΒΕ. Πάρθηκαν μέτρα που οδήγησαν σε κλείσιμο πάνω από 300.000 καταστήματα, ενώ άλλα τόσα είναι λίγο πριν το οριστικό λουκέτο με όποιες τραγικές συνέπειες θα έχει αυτό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι όμως επί του παρόντος τι σημαίνει ισχυρό ΚΚΕ για αυτούς αφενός, και ποια η πολιτική πρόταση που απαντά στις άμεσες ανάγκες τους. Τα ερωτήματα αυτά αποκτούν πιο επιτακτικό χαρακτήρα με την έννοια ότι το σύστημα μεριμνά ώστε να πιστεύουν είτε  σε μια καλύτερη μέρα με το που θα έρθει η ανάπτυξη (ΝΔ)  ή στο να πάρουν έστω μερικά ψίχουλα από έναν καλύτερο διαχειριστή (ΣΥΡΙΖΑ).

Τα παραπάνω δεν μπορεί να απαντηθούν χωρίς να αναλυθεί η αιτία που οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση. Αυτή είναι η βαθύτατη και συγχρονισμένη καπιταλιστική οικονομική κρίση. Το μερίδιο της αγοράς που είχαν όλοι οι μικροί ΕΒΕ ήταν δέλεαρ για το μεγάλο κεφάλαιο που στις συνθήκες τις κρίσης έπρεπε να βρει νέες αγορές για να επενδύσει τα λιμνάζοντα κεφάλαια που δεν έβρισκαν κερδοφόρες επενδύσεις στην κρίση. Δεν ήταν φυσικά μόνο το κομμάτι των μικρών ΕΒΕ που εποφθαλμιά το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και μερικά άλλα που το καπιταλιστικό κράτος τους έδωσε, κάτι που ξεπερνά το στόχο του πονήματος.

Αυτό που μένει λοιπόν τώρα είναι να ανακτηθούν οι απώλειες των προηγούμενων ετών αφενός, και φυσικά όπως είναι η πρόταση του ΚΚΕ να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη της κοινωνίας με γνώμονα τις ανάγκες του λαού, ο δρόμος της οικοδόμησης του σοσιαλισμού-κομουνισμού, κάτι που είναι στην ημερήσια διάταξη αν ο λαός το πάρει απόφαση.

Στο σήμερα λοιπόν για τους μικρούς ΕΒΕ:

  • είναι άμεσα αναγκαία η ουσιαστική ελάφρυνση των χρεών, αναστέλλοντας τον τοκισμό των χρεών για όσο διαρκεί η κρίση, διαγραφή των τόκων και διαγραφή μέρους του χρέους κατά 50% για αυτούς που έκλεισαν και κατά 30% για τις ενεργές μικρές επιχειρήσεις ως 300.000 ? για στεγαστικά – επιχειρηματικά δάνεια και ως 30.000 ? για καταναλωτικά δάνεια,
  • η κατάργηση του εκβιασμού μέσω των ΚΕΑΟ,
  • η δραστική μείωση της φορολογίας με αφορολόγητο στα 20.000 ? κατ’ άτομο,
  • αποκλειστική πηγή εισοδήματος για τους μικρούς ΕΒΕ τα βιβλία τους τα οποία θεωρούνται ελεγμένα λίγο μετά την παραλαβή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από τον φορολογικό μηχανισμό,
  • ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους ανεξάρτητα από χρέη στον ΟΑΕΕ,
  • άμεση ενίσχυση του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιστροφή των κλεμμένων από τα ταμεία,
  • ταμείο ανεργίας για όλους του μικρούς ΕΒΕ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αυτά είναι μερικά από τα αιτήματα που μπορούν να ανακουφίσουν τους μικρούς ΕΒΕ. Στην ιστοσελίδα του ΚΚΕ μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να δει το συνολικό πλαίσιο πάλης. Το ζήτημα όμως είναι ποιος θα βάλει στην ημερήσια διάταξη τα δίκαια αυτά αιτήματα.

Μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ με την ανάπτυξη που ευαγγελίζεται; Όχι, επειδή ακριβώς η ανάπτυξη της πατάει πάνω στην καταστροφή συνολικά του λαού και έχει ως στόχο την ενίσχυση του κεφαλαίου. Δεν θα καταργηθούν οι φόροι τα χαράτσια, δεν θα αυξηθεί το λαϊκό εισόδημα, γενικά δεν θα επιστραφεί τίποτα στο λαό από αυτά που του κλάπηκαν και για αυτό δεν αφορά αυτή  η ανάπτυξη τους μικρούς ΕΒΕ.

Θα τα κάνει μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ; Ούτε αυτή διότι δεν αμφισβητεί σε τίποτα το μαντρί που λέγεται ΕΕ και το πλαίσιο αυτής. Και το πλαίσιο αυτής είναι η συνθήκη του Μαάστριχτ, το ευρωπαϊκό οικονομικό εξάμηνο, το σύμφωνο για το ευρώ και όλες οι συνθήκες που επιβάλουν τα μνημόνια διαρκείας με ή χωρίς τρόικα. Το πλαίσιο, η στρατηγική είναι η ίδια με αυτή της ΝΔ που με κάθε τίμημα παλεύει να ενισχυθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης κεϋνσιανό ή νεοφιλελεύθερο, συντηρητικό ή επεκτατικό.

Η μόνη ελπίδα για το λαό και για τους μικρούς ΕΒΕ είναι η συμμαχία τους απέναντι στον κοινό εχθρό που δεν είναι άλλος από την πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου, δηλαδή την πραγματική εξουσία που είναι η πλουτοκρατία.

Στις 26 του Γενάρη δεδομένου ότι τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι θα είναι ακόμα στο σβέρκο του λαού -βλέπετε το σκίσιμο των μνημονίων του ΣΥΡΙΖΑ έγινε διαπραγμάτευση, ότι έλεγε και λέει η ΝΔ- ο λαός θα χρειαστεί να σηκώσει το ανάστημά του απέναντι σε αυτά και ένα δυνατό ΚΚΕ είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει χώρα κάτι τέτοιο. Όλη η δύναμη που θα πάρει το ΚΚΕ θα δοθεί στην ενίσχυση της πάλης του λαού για ανάκτηση των απωλειών μέσα από την μαζικοποίηση, ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, μέσα ακόμα από την βουλή ξεσκεπάζοντας τις πολιτικές δυνάμεις αναφορικά με το ποιανού συμφέροντα υπηρετούν.

Υποψήφιος βουλευτής ΚΚΕ στο Κιλκίς 

Σχολιάστε