My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Συλλογή τηγανέλαιου από εθελοντές Παιονίας

*Προς όφελος των σχολείων – Αδιαφορία του δήμου καταγγέλλει η Ομάδα.

Η Εθελοντική Ομάδα Παιονίας τους τελευταίους τρεις μήνες ξεκίνησε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες της Παιονίας στην συλλογή του τηγανέλαιου.

Με σύνθημα “Το χρησιμοποιημένο λάδι, δεν το πετάμε στο νεροχύτη! ΤΟ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΤΟ ΦΕΡΝΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ”, η καμπάνια πέτυχε! Αυτό όμως που δεν πέτυχε είναι να βρει κάποιον αρμόδιο στο Δήμο Παιονίας να ασχοληθεί με το θέμα, όπως καταγγέλει η ίδια η Ομάδα.

Έτσι, οι εθελοντές της Παιονίας αποφάσισαν να προχωρήσουν οι ίδιοι σε λύσεις, οι οποίες είναι εφικτές και χωρίς κόστος για τους πολίτες.  Θα εφοδιάσουν με δοχεία συλλογής του τηγανέλαιου τους μαθητές και θα βρούν βαρέλια να τοποθετήσουν στα σχολεία, όπου θα συλλέγεται το τηγανέλαιο.

“Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο και αποδεικνύεται ότι ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος και όχι απαθής και αδιάφορος όπως θέλουν να τον παρουσιάζουν”, λένε.

Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε την Τρίτη 9 Οκτωβρίου, όταν με πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Παιονίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με προέδρους Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του Πολυκάστρου. Θέμα της συζήτησης ήταν η συλλογή τηγανέλαιου και η μετατροπή του σε βιοντίζελ για χρήση του αποκλειστικά στα σχολεία του δήμου.

Η διαδικασία θα ήταν απλή: Ο δήμος θ` αναλάμβανε την μεταφορά του τηγανέλαιου στο ΤΕΙ Κοζάνης, το οποίο το μετατρέπει σε Βιοντίζελ, δωρεάν, χωρίς κόστος για τον δήμο, ο οποίος στη συνέχεια θα μετέφερε το βιοντίζελ έτοιμο για χρήση στους λέβητες των σχολείων.

Μετά τη συνάντηση, πρόεδροι και μέλη των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σχολείων του Πολυκάστρου συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Παιονίας Θ. Λαπόρδα και του έθεσαν υπ’ όψη του το θέμα. Ο δήμαρχος έδειξε ενδιαφέρον και ο αντιδήμαρχος Χρ. Καραθόδωρος επικοινώνησε με τον καθηγητή Ιωάννη Καρμαλή, με τον οποίο κλείστηκε ραντεβού.

Ωστόσο, ο χρόνος περνούσε κι απ`το Δήμο Παιονίας δεν υπήρχε καμία απάντηση. Κι επειδή χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει, όπως λέει η Ομάδα, οι εθελοντές προχώρησαν σε συνεργασία με τους διευθυντές του Γυμνασίου και του 2ου Δημοτικού Πολυκάστρου, όπου αποφασίστηκε να τοποθετήσουν τις επόμενες ημέρες βαρέλια εντός των σχολείων και να μοιραστούν δοχεία στους μαθητές ώστε σε καθημερινή βάση, τα παιδιά να φέρνουν το τηγανέλαιο από το σπίτι τους.

Στη συνέχεια θα τα παραλαμβάνει  εταιρεία από την Θεσσαλονίκη και σε ανταπόδοση θα δίνονται στα σχολεία υλικά καθαριότητας, χαρτικά και άλλα προϊόντα, τα οποία τις περισσότερες φορές αγοράζουν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων.

Στόχος είναι η τοποθέτηση βαρελιών σε κάθε σχολείο του Δήμου Παιονίας ώστε οι μαθητές να ρίχνουν το οικιακό τηγανέλαιο. “Ευχής έργον είναι στο εγχείρημα να συμμετάσχουν και όλα τα καταστήματα του δήμου μας”, σημειώνει η Ομάδα, η οποία απευθύνει το εξής κάλεσμα:

“Οι περισσότεροι καταναλωτές συνηθίζουν να πετούν στο νεροχύτη, αφού το χρησιμοποιήσουν για μαγείρεμα. Οι συνέπειες μιας τόσο συνηθισμένης επιλογής είναι τραγικές. 

Μια φιάλη, ενάμισι λίτρο, τηγανέλαιου που θα καταλήξει στη θάλασσα μέσω κάποιου αγωγού ομβρίων υδάτων, μπορεί να δημιουργήσει μια πετρελαιοκηλίδα ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και να μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρων νερού, ποσότητα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια!

Αν πάλι το χρησιμοποιημένο λάδι καταλήξει στα σκουπίδια, καθώς είναι εύφλεκτο, προκαλεί φωτιές στις χωματερές με κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Η δε κακή συνήθεια να το ρίχνουμε στο νεροχύτη, έχει σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση του βιολογικού καθαρισμού των αποβλήτων της πόλης.

Χάρη όμως στην εξέλιξη της επιστήμης, τα υγρά απόβλητα μετατρέπονται πλέον με την κατάλληλη επεξεργασία σε βιοντίζελ και όχι μόνο.
Στην επόμενη δράση της Εθελοντικής Ομάδας θα μπορέσετε να φέρετε το χρησιμοποιημένο λάδι.” 

 

Σχόλια
One Response to “Συλλογή τηγανέλαιου από εθελοντές Παιονίας”
  1. Ο/Η Παράνομος λέει:

    Καλή η προσπάθεια σας. Επίσης πολλά μπορούν να γίνουν με την κομποστοποίηση στο μέλλον. Από το Λαπόρδα και τους παρατρεχάμενους του μην περιμένετε τίποτα. Οι μισοί ανίκανοι κα οι άλλοι μισοί πολιτικοί παλαιάς κοπής.

    Μια παρατήρηση μόνο. Μην το συνδέεται με τα σχολεία (και ας το φέρνουν το λάδι τα παιδιά των σχολείων). Μπορούν να κρατήσουν τα χρήματα που θα κερδίσουν για την εκδρομή τους ή για κάποιες άλλες δράσεις . Κοινώς μην κάνετε πλάτες άθελά σας σε ανίκανους, ανεύθυνους εγωμανείς οι οποίοι θυμήθηκαν τον κόσμο και ζητούν τη συνδρομή του όταν απειλούνται τα 2.400 ή 4.8000 που λαμβάνουν το μήνα.
    Για πετρέλαιο και είδη καθαριότητας άλλοι είναι οι υπεύθυνοι και αυτοί είναι υποχρεωμένοι να τα εξασφαλίσουν.

Σχολιάστε