My Twitter Feed

24 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ-16 και Κ-20 -

Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Ο Κεφαλογιάννης σε ΠΕ και Δήμο Κιλκίς -

Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Δημιουργίες πτυχιούχων και φοιτητών -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Μετεό σταθμός στην Αξιούπολη -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κλειστά πάντα τα εργαστήρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Σήκω Ψυχή μου στα Ελευθέρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα για νέα απεργία -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κασσελάκης: Υπέγραψε ομόνοια! -

Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Συγκίνηση από τη παραίτηση Τσίπρα

Παραιτήθηκε προ ολίγου ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει από τις 22 Μαΐου ύστερα από την ευρεία ήττα του κόμματος που επιβεβαιώθηκε στις δεύτερες κάλπες της περασμένης Κυριακής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική ανακοίνωσε την απόφασή του σε έκτακτες δηλώσεις του από το Ζάππειο Μέγαρο γνωστοποιώντας ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος.

Όπως ανέφερε, δρομολογείται εκλογή νέας ηγεσίας απευθείας από τα μέλη του κόμματος με στόχο την «βαθιά ανανέωση και την επανίδρυσή του», στο πλαίσιο μιας διαδικασίας, για τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ», «που θα αγκαλιάζει όλους τους φίλους και τις κοινωνικές ομάδες που θέλουμε να εκπροσωπούμε.

Αποφάσισα λοιπόν να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του Κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του. Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες. Στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές (σ.σ. τις διαδικασίες). Για μένα έχει στοιχείο οδύνης, όπως θα είχε για τον καθένα. Γοητευτικό στοιχείο προσωπικής πρόκλησης να αποδείξω με τη στάση και το παράδειγμά μου ότι τη ζωή και την πολιτική μπορείς να είσαι μάχιμος και δημιουργικός», να δίνει «μάχη για ιδέες που δεν ορίζεται από την καρέκλα που κατέχει κανείς».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί και πρέπει να γίνει αρχή του νέου κύκλου», επειδή το λαϊκό σώμα έδωσε εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ «πρώτον να ανταποκριθεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεύτερον να αλλάξει δραστικά».

«Οφείλουμε να ανταποκριθούμε άμεσα χωρίς καμία χρονοτροβή τόσο στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της Ν.Δ. όσο και με τις δικές μας παθογένειες και προβλήματα» πρόσθεσε και αναφέρθηκε στα μέτωπα που έχει μπροστά του, για την «ποιότητα Δημοκρατίας», «αντιστάσεις στις πολιτικές της Ν.Δ.», «μέτωπο στη δεξιά και το νεοφασισμό».

«Πρώτη προτεραιότητα ο νέος ΣΥΡΙΖΑ»

Ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να ανανεώσει το δυναμικό του από πάνω μέχρι κάτω, να εφεύρει τον νέο ΣΥΡΙΖΑ που είναι «η πρώτη προτεραιότητα», να βάλει τέλος σε «νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά», όπως και για τη λήψη δύσκολων και γενναίων αποφάσεων που αφορούν πρώτα εκείνον

«Υπήρξα επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στον ιστορικό κύκλο που κλείνει» είπε σημειώνοντας ότι σε ηλικία 34 ετών παρέλαβε ένα μικρό κόμμα της αριστεράς, το οποίο έγινε ο κορμός της προοδευτικής παράταξης.

«Το πρώτο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη που κυβέρνησε και μάλιστα σε ιστορικές στιγμές για την πατρίδα και την Ευρώπη. Σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες, με την κοινωνία καταρρακωμένη και την οικονομία χρεοκοπημένη. Αυτό το ταξίδι ήταν μια πορεία που κάθε μέρα της ήταν μια μέρα μάχης» είπε.

Παράλληλα, θύμισε την καχύποπτη και εχθρική στάση μιας συμμαχίας δανειστών απέναντι στην Ελλάδα, την οποία θεωρούσαν ως άξια τιμωρίας, προχωρώντας σε πιέσεις και εκβιασμούς που βρίσκαν ισχυρούς συμπαραστάτες μέσα στη χώρα.

«Περήφανος για όσα πετύχαμε»

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε «περήφανος για όσα πετύχαμε», υποστηρίζοντας πως χάρη στην κυβέρνησή του η χώρα βγήκε από το μνημόνιο, ρύθμισε το χρέος, επούλωσε τα τραύματα της κοινωνίας και της οικονομίας, αποκατέστησε την εικόνα της στο εξωτερικό, και σύναψε την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Αυτό το έργο είναι δικό σας και δικό μας. Δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει. Αυτό το δύσκολο ταξίδι όμως είχε και συμβιβασμούς. Είχε και δύσκολες αποφάσεις. Είχε και τραύματα. Είχε και φθορά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ήταν ένα ταξίδι που άφησε αποτύπωμα στην Ιστορία» είπε.

Νωρίτερα, μίλησε για ένα επικίνδυνο και συναρπαστικό ταξίδι σε όλη αυτή την πορεία, για την «τύχη και τιμή την οποία χρωστάω στον ελληνικό λαό και τους συντρόφους μου να είμαι ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός».

«Ταξίδι που άφησε αποτύπωμα»

Για ένα «ταξίδι που άφησε αποτύπωμα στην ιστορία, με επιτυχίες, λάθη, μάχες που κερδίσαμε για λογαριασμό της πατρίδας αλλά και εκείνες που χάσαμε αποτελούν αναντικατάστατη παρακαταθήκη».

«Το εμείς πάνω από το εγώ είναι ο δρόμος για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες» είπε, μεταξύ άλλων, και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους χιλιάδες υποστηρικτές της παράταξης.

Τέλος, εξέφρασε «εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός, στις αστείρευτες δυνάμεις της αριστεράς» και κατέληξε λέγοντας πως «το ταξίδι συνεχίζεται και η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει».

Πηγή: efsyn.gr

Σχολιάστε