My Twitter Feed

10 Ιανουαρίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Στο σφυρί η Καπνική Μιχαηλίδης -

Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, 2024

Ο κίνδυνος πλημμύρας σε μας -

Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, 2024

Δημιουργία ομάδας καστανοπαραγωγών -

Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, 2024

Παραμένει αντιπεριφερειάρχης -

Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου, 2024

ΔΕΥΑΚ: Διευθυντής vs διοικητικών! -

Σάββατο, 6 Ιανουαρίου, 2024

Θετικό πρόσημο για τα Σφαγεία -

Σάββατο, 6 Ιανουαρίου, 2024

Βράβευση πανελληνιονικών στο Κιλκίς -

Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου, 2024

Σπάνια ομοφωνία στο ΔΣ Κιλκίς -

Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου, 2024

Στο σφυρί η Καπνική Μιχαηλίδης

Το συγκρότημα της άλλοτε κραταιάς «Καπνική Μιχαηλίδης» στο Πολύκαστρο Κιλκίς,.βγαίνει «στο σφυρί» στις 28 Φεβρουαρίου 2024.

Πρόκειται για γήπεδο έκτασης 200.876,61 τ.μ. με το επ’ αυτού κτιριακό συγκρότημα αποθήκευσης και επεξεργασίας καπνού, άρτιο και οικοδομήσιμο, το οποίο αποτελεί τμήμα μείζονος γηπέδου εμβαδού 300.134,68 τ.μ.

Η τιμή εκκίνησης ανέρχεται σε 6,491 εκατ. ευρώ, για τις κτιριακές εγκαταστάσεις που αποτελούν τμήμα μιας μεγαλύτερης βιομηχανικής εγκατάστασης επεξεργασίας και αποθήκευσης καπνών, που ωστόσο δεδομένης της χρήσης των κτισμάτων που περιλαμβάνει δύναται να λειτουργήσει και ως αυτόνομο ακίνητο.

Οι εν λόγω κτιριακές εγκαταστάσεις είναι συνολικής δόμησης και κάλυψης 64.909,93 τ.μ. και 45.329,64 τ.μ. αντίστοιχα και περιλαμβάνουν το βιομηχανοστάσιο.

Ιστορικό

Η Καπνική-Μιχαηλίδης υπήρξε η 4η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας καπνού στον κόσμο, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται σε τροχιά ραγδαίας «καθόδου» σύμφωνα με το moneynews.

Επισπεύδουσα είναι η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank AG (δια του υποκαταστήματός της στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας) και εκτελεστός τίτλος η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, με την οποία αναγνωρίστηκε και κηρύχθηκε εκτελεστή η 173799/3.12.19 διαιτητική απόφαση του εδρεύοντος στο Λονδίνο Δικαστηρίου Διεθνούς Διαιτησίας. Το συνολικό ποσό της απαίτησης ανέρχεται σε 253.554.515,41 ευρώ ενώ το ποσό της εκτέλεσης είναι 500.000 ευρώ (μικρό μέρος του κεφαλαίου της απαίτησης).

Όλα αυτά δε θυμίζουν σε τίποτα το ένδοξο παρελθόν της «Καπνική Μιχαηλίδης» που υπήρξε η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία εμπορίας καπνού και η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας καπνού στον κόσμο, με εγκαταστάσεις εντός και εκτός συνόρων, αλλά και εκείνη που εισήγαγε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την καλλιέργεια αμερικανικού τύπου καπνών.

Στο απόγειο της δόξας της η «Καπνική Μιχαηλίδης», που έχει ιστορία 136 ετών, διατηρούσε τρεις παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, στη Σιταριά Πολυκάστρου Kιλκίς για καπνά ανατολικού τύπου, στην Ξάνθη για επεξεργασία Mπασμά και στη Bιομηχανική Περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης για καπνά τύπου Virginia και Burley, αλλά και παρουσία, με εργοστάσια και θυγατρικές σε οκτώ χώρες (Β. Μακεδονία, Ιταλία, Μολδαβία, Σλοβακία, Αλγερία, Ρουµανία, Τουρκία και Βουλγαρία).

Προ 12ετίας, στη χρήση του 2012, ο τζίρος της έφτανε τα 168,5 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη τα 12 εκατ. ευρώ, αλλά και το σύνολο των υποχρεώσεων τα 380 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων άνω των 200 εκατ. αφορούσαν δάνεια.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2016 η εταιρεία κατέρρευσε μετά τις κατηγορίες των τραπεζών που την δάνειζαν έναντι των αποθηκευμένων ποσοτήτων καπνών, ότι είχε δώσει ανακριβή στοιχεία για το ύψος των αποθεμάτων της.

Συγκεκριμένα, υπήρξε δέσμευση των ποσοτήτων καπνού, ύψους άνω του 1 εκατ. τόνων, που είχε αποθηκευμένες στην ΠΑΕΓΑΕ (“Προνομιούχο Α.Ε. Γενικών Αποθηκών Ελλάδος”) μετά από έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας που έδειξε ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα σε σχέση με τις επίσημες δηλώσεις της εταιρείας.

Η εξέλιξη προκάλεσε σωρεία προβλημάτων στους παραγωγούς, αλλά και τους εργαζομένους της «Καπνική Μιχαηλίδης», ενώ έκτοτε ξεκίνησε ένα «σήριαλ» στις δικαστικές αίθουσες και τις αποθήκες της εταιρείας, με πολλά επεισόδια…

Στην πορεία τα δικαστήρια αναγνώρισαν την κυριότητα των παραγωγών επί των καπνών της σοδειάς του 2016, που είχαν παραδώσει και δεν πληρώθηκαν. Συγκεκριμένα, το Μάρτιο του 2017 οι καπνοπαραγωγοί κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα, πετυχαίνοντας να πάρουν πίσω 1.400 τόνους καπνών που τους μετέφεραν σε άλλες αποθήκες. Ακόμη, τον Δεκέμβριο του 2021 το Εφετείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε ότι ποσότητα καπνών πρέπει να δημοπρατηθεί προς όφελος των εργαζομένων στην επιχείρηση για την καταβολή δεδουλευμένων. Λίγες μέρες αργότερα έγινε η πρώτη δημοπρασία για περίπου δυόμιση τόνους που πουλήθηκαν έναντι 3,56 εκατ. ευρώ.

πηγήnaftemporiki.grnewmoney.gr

Σχολιάστε