Στο “κόκκινο” πια, τα νοσοκομεία του νομού μας
Για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία Κιλκίς και Γουμένισσας, γράψαμε και ξαναγράψαμε. Τα δυο μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα του νομού μας βρίσκονται πια στο “κόκκινο”, και η παρεχόμενη απ` αυτά δημόσια υγεία, υπό κατάρρευση. Έτσι, κάθε δημοσιοποίηση επ` αυτού, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθότι βοηθάει στην ανάδειξη του θέματος. Όπως αυτή της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, η οποία σε ρεπορτάζ της για τα νοσοκομεία μας αναφέρει τα εξής:
Λουκέτα σε κλινικές, εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, εφημερίες που μετά βίας επαρκούν να καλύψουν όλο το μήνα, τμήματα και κλινικές που λειτουργούν με μόλις έναν γιατρό, αλλά και συχνές ελλείψεις σε απολύτως αναγκαίο υγειονομικό υλικό και αντιδραστήρια, με αποτέλεσμα να ματαιώνονται ακόμη και χειρουργικές επεμβάσεις, είναι η κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα, που εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους του νομού Κιλκίς, αλλά και των γειτονικών νομών Σερρών και Θεσσαλονίκης.
Όπως καταγγέλλουν στη «Μ» γιατροί και εργαζόμενοι, η υποστελέχωση και η αποδιοργάνωση του νοσοκομείου καθιστά προβληματική τη λειτουργία του και θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
«Η γναθοχειρουργική κλινική καταργήθηκε, καθώς ο μοναδικός γιατρός μετακινήθηκε στο Θεαγένειο. Η ουρολογική κλινική σταμάτησε ουσιαστικά να λειτουργεί, αφού απέμεινε μόνο ένας γιατρός, ο οποίος προλαβαίνει να κάνει μόνο… συμβουλευτική. Το ιατρείο ύπνου δεν λειτουργεί, καθώς ο μοναδικός πνευμονολόγος απουσιάζει με αναρρωτική άδεια εξαιτίας σοβαρού προβλήματος υγείας, ενώ το παθολογο-ανατομικό τμήμα είχε μείνει με έναν ιατρό, ο οποίος προσφάτως απεβίωσε και δεν υπήρξε καμία μέριμνα για την αντικατάστασή του», εξηγεί στη «Μ» η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς (ΕΝΙΚ), Διαλεχτή Ζωτάκη.
Παράλληλα, επισημαίνει, ότι με ένα γιατρό, ο οποίος πρόκειται σύντομα να συνταξιοδοτηθεί έχει μείνει και η μονάδα τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου, η μοναδική στο νομό. «Αγκάθι» αποτελεί και η κάλυψη των εφημεριών, κυρίως σε τμήματα όπως το ακτινολογικό, το μικροβιολογικό και το αιματολογικό, όπου εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, δεν καλύπτονται όλες οι ημέρες του μήνα και οι εναπομείναντες γιατροί αναγκάζονται να κάνουν περισσότερες εφημερίες απ’ όσες προβλέπει ο νόμος, γνωρίζοντας ότι δεν θα τις πληρωθούν ποτέ.
Απογοητευτική, όμως, είναι και η εικόνα στο Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Γουμένισσας, το οποίο εξυπηρετεί έναν πληθυσμό 30.000 κατοίκων. Όπως καταγγέλλει η κ. Ζωτάκη, γίνονται μετακινήσεις γιατρών (καρδιολόγου, γυναικολόγου, μικροβιολόγου, παιδιάτρων και χειρουργών) από τη Γουμένισσα στο νοσοκομείο Κιλκίς, προκειμένου να καλυφθούν οι εφημερίες στο Κιλκίς. Αποτέλεσμα είναι, εξαιτίας και της έλλειψης προσωπικού στο νοσοκομείο Γουμένισσας, να είναι αδύνατη η κάλυψη σε 24ωρη βάση των δύο κλινικών της παθολογικής και της χειρουργικής.
«Σοβαρότερο είναι το πρόβλημα με τον παιδίατρο, ο οποίος είναι μόνο ένας και καλείται να εξυπηρετήσει 2.500 παιδιά. Προβληματική είναι και η λειτουργία του ΕΚΑΒ, το οποίο καλύπτει μόνο το δήμο Κιλκίς, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Οι αρμόδιοι οδηγούν σε κλείσιμο τα δύο νοσοκομεία και δεν ενδιαφέρονται για τίποτε», επισημαίνει η κ. Ζωτάκη.
Τα δύο νοσοκομεία παραμένουν εδώ και περίπου ένα μήνα ακέφαλα, καθώς ο προηγούμενος διοικητής, Γρηγόρης Χατζησάββας υπέβαλε την παραίτησή του, αφού η πολιτεία «κώφευε» στις προτάσεις και τα αιτήματά του, ενώ προς το παρόν χρέη διοικητή εκτελεί ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Κιλκίς.
«Δυστυχώς, η κατάσταση είναι δύσκολη. Υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, γεγονός που δυσκολεύει τη λειτουργία των δύο νοσοκομείων. Προσπαθήσαμε να νοικοκυρέψουμε την κατάσταση, προχωρώντας μεταξύ άλλων στη συγχώνευση της Α’ και Β’ ορθοπεδικής κλινικής. Η ουρολογική κλινική του νοσοκομείου Κιλκίς έχει ένα γιατρό τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ενώ ο μοναδικός παιδίατρος στο νοσοκομείο Γουμένισσας θα βγει στη σύνταξη τον επόμενο μήνα. Φυσικά, πρέπει να γίνουν περικοπές και στο χώρο της Υγείας, χωρίς όμως να υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες», δηλώνει στη «Μ» ο παραιτηθείς διοικητής κ. Χατζησάββας.