My Twitter Feed

8 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στο Κιλκίς Ευρωπαίοι εθελοντές

kdek-kilkisΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΛΚΙΣ (ΚΔΕΚ), το διήμερο 16 και 17 Μαΐου 2013 φιλοξένησε στο Κιλκίς την συνάντηση των εταίρων του προγράμματος GRUNDTVIG – Εκπαιδευτικές Συμπράξεις με τίτλο «Προώθηση του Εθελοντισμού στην Κοινωνική Φροντίδα» (IVISOC). Η συνάντηση, που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κιλκίς και συμμετείχαν 25 σύνεδροι από την Αγγλία, την Ιταλία, την Κύπρο και τη Ρουμανία, είχε ιδιαίτερη σημασία γιατί μ` αυτήν ολοκληρώθηκε και η υλοποίηση του προγράμματος.

Τις εργασίες άνοιξε ο πρόεδρος της ΚΔΕΚ, Γεώργιος Θεοδωρίδης, ο οποίος παρουσίασε τις δραστηριότητες της Δημοτικής Επιχείρησης και τον ρόλο των εθελοντών στην επιτυχία των δραστηριοτήτων της.

Προκειμένου οι συμμετέχοντες να δουν και να διαπιστώσουν «από πρώτο χέρι» τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος Κιλκίς και ειδικότερα η ΚΔΕΚ στην συμμετοχή των εθελοντών στις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας που παρέχει οργανώθηκαν επισκέψεις στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Κιλκίς, στο Κοινωνικό Φαρμακείο & Κοινωνικό Ιατρείο και στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμΕΑ (ΚΔΑΠ ΑμΕΑ).

koinoniko-pantopoleio-kilkisΚατά την επίσκεψη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Κιλκίς τους ξένους φιλοξενούμενους υποδέχθηκε ο δήμαρχος Κιλκίς Ευάγγελος Μπαλάσκας, ο οποίος αφού τους χαιρέτισε και ευχήθηκε ευχάριστη διαμονή στην πόλη και καλές εργασίας στη συνάντηση, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο που επιτελεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, τις ανάγκες που οδήγησαν στην δημιουργία του, τη συμμετοχή των εθελοντών στην εύρυθμη λειτουργία του, τους δικαιούχους συμπολίτες μας που εξυπηρετεί και την θετική ανταπόκριση του κόσμου. Στο τέλος, ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να απαντήσει στις ερωτήσεις των επισκεπτών, να συνομιλήσει μαζί τους και να ανταλλάξει εμπειρίες με παρόμοιες δράσεις που γίνονται στις χώρες τους.

koinoniko-farmakeio-kilkisΣτη συνέχεια η ομάδα των συμμετεχόντων επισκέφθηκε το Κοινωνικό Φαρμακείο & Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Κιλκίς όπου μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου της ΚΔΕΚ κου Γ. Θεοδωρίδη ο Πρόεδρος κος Δημήτρης Αγαθόπουλος παρουσίασε στους παριστάμενους το ιστορικό της δημιουργίας του ΚΙΦ, το ρόλο του Φαρμακευτικού και του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς, καθώς και του Δήμου Κιλκίς στο στήσιμό του, το ζεστό αγκάλιασμα και την έμπρακτη ανταπόκριση του κόσμου της πόλης που εκφράσθηκε από τον μεγάλο αριθμό φαρμακευτικού υλικού που συγκεντρώθηκε, αλλά και από τον αριθμό των εθελοντών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή. Μέσα από τις ερωτήσεις και το διάλογο που ακολούθησε οι επισκέπτες έμαθαν για τον τρόπο λειτουργίας του ΚΙΦ, την συστηματική οργάνωση της δουλειάς, τον ρόλο των εθελοντών φαρμακοποιών και Γιατρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, το έργο των εθελοντών μέσα στο ΚΙΦ, αλλά και των πολιτών που φέρνουν τα φάρμακα. Οι επισκέπτες εκφράσθηκαν με πολύ θετικά σχόλια γ’ αυτά που είδαν στο ΚΙΦ.

Τελευταία επίσκεψη ήταν στο ΚΔΑΠ ΑμΕΑ του Δήμου Κιλκίς, όπου η Διευθύντρια κα Κόννυ Καραουλάνη είχε την ευκαιρία να μιλήσει στους ξένους επισκέπτες για τους σκοπούς του Κέντρου, το ιστορικό της δημιουργίας του, τη στελέχωσή του, το ρόλο των εθελοντών, τον αριθμό των παιδιών που εξυπηρετεί και τον καθοριστικό ρόλο της ΚΔΕΚ στην λειτουργία του. Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στους χώρους του Κέντρου, συνομίλησαν με ορισμένα παιδιά και χόρεψαν μαζί τους στην γιορτή που είχαν οργανώσει νωρίτερα.

Οι ξένοι επισκέπτες κατά την παραμονή τους στο Κιλκίς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και τον πολιτισμό της πόλης με την επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο όπου ενημερώθηκαν από την ξεναγό για την πλούσια – αλλά δυστυχώς άγνωστη στο ευρύ κοινό – ιστορία της περιοχής. Επίσης επισκέφθηκαν το σπήλαιο στο λόφο του Αγίου Γεωργίου και είχαν τη δυνατότητα να γευτούν την ελληνική και τοπική κουζίνα.

Οι συμμετέχοντες έφυγαν από το Κιλκίς με τις καλύτερες εντυπώσεις για την οργάνωση της συνάντησης, τις δομές του Δήμου και τη φιλοξενία.

Την όλη οργάνωση και το συντονισμό της Συνάντησης των εταίρων του προγράμματος στο Κιλκίς είχε η Επιμορφωτική Κιλκίς Μον. ΕΠΕ, η οποία υποστήριξε την ΚΔΕΚ σε όλες τις φάσεις του, από την υποβολή της αίτησης μέχρι την υλοποίηση των δράσεων που προβλέπονταν σ’ αυτό.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα «Προώθηση του Εθελοντισμού στην Κοινωνική Φροντίδα» (IVISOC):

Το πρόγραμμα είχε σαν στόχο να δημιουργήσει ένα «Πλαίσιο Εθελοντισμού» το οποίο θα είναι ένα εργαλείο για οργανισμούς και φορείς από τον χώρο της Υγείας και της Κοινωνικής Φροντίδας που θα περιέχει σημαντικές εμπειρίες και γνώσεις για την εθελοντική εργασία με σκοπό αφενός να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των οργανισμών και των φορέων και αφετέρου οι εθελοντές να συνεισφέρουν με ποιοτικότερες υπηρεσίες.

Οι εθελοντές προσφέρουν υπηρεσίες χωρίς κανένα οικονομικό κόστος, συνήθως υποκινούμενοι από ένα κοινό και αλτρουιστικό στόχο, όπως η στήριξη ασθενών με καρκίνο, η εξασφάλιση σίτισης σε ανήμπορους συμπολίτες, κλπ. Ο εθελοντισμός είναι μια σημαντική παράμετρος στην λειτουργία των οργανισμών που θα πρέπει να αναπτύξουν περαιτέρω, μέσω των 3R (Recruitment, Retaining and Recognition, δηλαδή την Προσέλκυση των Εθελοντών, την Διατήρησή τους και τέλος την Αναγνώριση της προσφοράς τους). Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας τη σημασία του εθελοντισμού είχε ορίσει το 2011 σαν Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να επισκεφθείτε το site του προγράμματος: http://www.grundtvig-ivisoc.org

Από δελτίο τύπου της ΚΔΕΚ

 

Σχόλια
2 Responses to “Στο Κιλκίς Ευρωπαίοι εθελοντές”
 1. Ο/Η εθελοντής λέει:

  Να υποθέσουμε ότι και ο συντονιστικός ρόλος ήταν στο ίδιο πλαίσιο κοινωνικής παροχής και εθελοντισμού;

  • Ο/Η Εργάτης λέει:

   Όχι, έγινε με δίκαιη και συμφωνημένη αμοιβή την οποία και ο αντισυμβαλλόμενος κατέβαλε ΟΛΟΚΛΗΡΗ.
   Αντίθετα το κοινωνικό και εθελοντικό έργο του ο συντονιστής το κάνει διακριτικά και ανώνυμα. Το γνωρίζει αυτός που πρέπει να ξέρει. Ούτε καν ο δικαιούχος. Μόνο αυτός που πρέπει να ξέρει. Ρώτα παραπάνω.

   Και μια ερώτηση. Στο λειτούργημά σας πως λέγεται το να διαβάλεις κάποιον χωρίς να του δίνεις το δικαίωμα απάντησης???

Σχολιάστε