My Twitter Feed

25 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

SOS από το σχολείο της Μεγ. Βρύσης -

Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

ANKI: Γαστρονομία και τουρισμός -

Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Λ. Καχριμάκη -

Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ-16 και Κ-20 -

Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Ο Κεφαλογιάννης σε ΠΕ και Δήμο Κιλκίς -

Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Δημιουργίες πτυχιούχων και φοιτητών -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Μετεό σταθμός στην Αξιούπολη -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κλειστά πάντα τα εργαστήρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Στο ίδιο έργο θεατές

Του Θανάση Βαφειάδη.


Να ‘μαστε λοιπόν ξανά θεατές στο ίδιο έργο, που το βλέπουμε και το ξαναβλέπουμε κάθε αρχή φθινοπώρου και δε μπορούμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που βλέπουμε; Ταινία τρόμου, κοινωνικό δράμα, μαύρη κωμωδία; Γιατί τα στοιχεία καθεμιάς από τις παραπάνω κατηγορίες ταινιών συνυπάρχουν σ’ αυτό που παρακολουθούμε έκπληκτοι και δε μπορούν να το πιστέψουν τα μάτια μας. Και δεν είναι η οθόνη που βουλιάζει, όπως λέει το παλιό τραγούδι του Σαββόπουλου, αλλά η χώρα είναι που βουλιάζει μέσα σε τόνους λάσπης και όγκους νερού, χωρίς ένα χέρι βοήθειας, χωρίς ένα σωσίβιο, χωρίς καμιά ελπίδα ότι κάτι θα συμβεί στο τέλος και θα σωθεί.

Και μπορεί το έργο να το έχουμε ξαναδεί κι εμείς, κι οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας, όπως μαρτυρούν οι γελοιογραφίες που επισυνάπτω από τη μακρινή δεκαετία του 1920, αλλά αυτή τη φορά είναι πιο τρομακτικό, πιο τραγικό και πιο γελοίο από ποτέ.

Δε θα μιλήσω για τους πρωταγωνιστές αυτού του έργου. Για τους πολίτες που οι ζωές τους χάθηκαν άδικα, που οι περιουσίες τους εξαφανίστηκαν, που βρέθηκαν πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα και μάλιστα εν καιρώ ειρήνης. Τους πολίτες που με την οργή να ξεχειλίζει περνάνε γενεές δεκατέσσερις τους ανευθυνο-υπεύθυνους, ξεχνώντας ότι αυτοί οι ίδιοι είναι που τους ψήφισαν ή όπως χαρακτηριστικά το γράφει στο «Κατά Σαδδουκαίων» ο Μιχάλης Κατσαρός «Τους ύπατους εγώ ανέδειξα στις συνελεύσεις κι αυτοί κληρονομήσανε τα δικαιώματα».

Για τον πρωθυπουργό που θεώρησε όλη αυτή τη βιβλική καταστροφή μια αναποδιά, μια κακοτυχία βρε αδερφέ, μια «γκαντεμιά». Για τους πολιτικούς αρχηγούς που αλληλοκατηγορούνται λες κι αυτά δεν είχαν συμβεί όταν κυβερνούσαν και που δεν έχουν καμιά δυσκολία να δίνουν ανέξοδες υποσχέσεις ότι αυτά δεν πρόκειται να ξανασυμβούν αν τους εμπιστευθεί ξανά ο λαός και τους δώσει την εξουσία.

Για τους δημοσιογράφους και τους ειδικούς της πολιτικής προστασίας που για να ξεπλύνουν τις ευθύνες των κυβερνητικών εργοδοτών τους, αποφαίνονται ότι τέτοιες πλημμύρες έχουν να συμβούν από το Κατακλυσμό, τότε που ο Νώε έφτιαξε την Κιβωτό του και πως ό,τι και να είχε γίνει η καταστροφή ήταν των αδυνάτων αδύνατον να αποφευχθεί.

Για τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες που μυρίστηκαν χρήμα και έτρεξαν σαν τα «κοράκια» που περιφέρονται στους διαδρόμους των νοσοκομείων και περιμένουν πότε θα ξεψυχήσει ο ασθενής για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Τίποτε περισσότερο από αυτά που ήδη γνωρίζετε δεν έχω να προσθέσω για όλους αυτούς. Θα πω μόνο για εκείνους που ούτε σαν κομπάρσοι δεν παίζουν σ’ αυτό το έργο: για τους μηχανικούς, που αποστολή τους είναι να τιθασεύουν τις δυνάμεις της φύσης και να θέτουν τις επιστημονικές τους γνώσεις στην υπηρεσία των πολιτών και να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη και ασφαλέστερη. Τους μηχανικούς που σ’ αυτή τη χώρα έχουν κατασκευάσει τεράστιας δυσκολίας και σημασίας τεχνικά έργα, ανάμεσα τους και υδραυλικά, που άλλαξαν την πορεία του τόπου μας. Τους μηχανικούς που κάποτε είχαν τεκμηριωμένη άποψη που εκφραζόταν από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), το οποίο αποτελούσε τον τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας.

Σήμερα, που είναι κατανοητό απ’ όλους ότι το μέγεθος της πρωτοφανούς καταστροφής στη Θεσσαλία θα είχε μετριασθεί με τις κατάλληλες τεχνικές παρεμβάσεις, η σιωπή του ΤΕΕ είναι εκκωφαντική και οι μόνες φωνές που ακούγονται είναι αυτές των τηλεοπτικών μαϊντανών, που έχουν άποψη επί παντός του επιστητού. Και οι μηχανικοί, που όπως έδειξαν οι τελευταίες φυσικές καταστροφές είναι από τους πιο απαραίτητους σ’ αυτήν τη χώρα, τι κάνουν; Ασχολούνται δυστυχώς με πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης, με ηλεκτρονικές υποβολές διαγραμμάτων, με ταυτότητες ακινήτων και ο,τιδήποτε άλλο στοχεύει όχι στην ανάπτυξη της χώρας αλλά στην οικονομική αφαίμαξη των πολιτών, λειτουργώντας εμμέσως ως φοροεισπράκτορες του κράτους. Και μ’ αυτήν την κατάντια περιμένετε να πάει μπροστά η χώρα ή τουλάχιστον να σωθεί; Κολυμπηθρόξυλο δε θα μείνει.

Δείτε παλιές γελοιογραφίες

Άρθρο στο facebook

Σχολιάστε