My Twitter Feed

3 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Στο έλεος λαθρουλοτόμων και πυρκαγιών

dasos-lathroylotomia

Ο δασικός πλούτος του Κιλκίς.

Ανήμπορες ν` αντιδράσουν αποτελεσματικά είναι πλέον οι δασικές υπηρεσίες του νομού Κιλκίς απέναντι στο φαινόμενο της λαθρουλοτομίας, το οποίο δεν κοπάζει ούτε το καλοκαίρι, καθώς λαθρέμποροι προβαίνουν από τώρα στις παράνομες πράξεις τους προκειμένου να `ναι έτοιμοι το φθινόπωρο, αν και πολλοί καταναλωτές κάνουν τις προμήθειές τους από τώρα προκειμένου να βρουν καλύτερες τιμές στην αγορά.

Καθηλωμένα οχήματα λόγω έλλειψης καυσίμων, παλιά λάστιχα και ελλιπής συντήρηση, πλήττουν το αξιόμαχο των μηχανισμών δασοπροστασίας απ` την λαθρουλοτομία. Το αποτέλεσμα είναι τα δάση μας να κινδυνεύουν ακόμη και το καλοκαίρι

Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη των δασικών υπηρεσιών του Κιλκίς, οι διαθέσιμες πιστώσεις για καύσιμα στα οχήματα ελέγχου των δασικών περιοχών του νομού, δεν επαρκούν ούτε για μια περιπολία την ημέρα! Μάλιστα, οι περικοπές στις δαπάνες για προμήθεια καυσίμων κίνησης, είναι συνεχώς μεγαλύτερες, έτσι που οι υπηρεσιακοί παράγοντες κι οι εργαζόμενοι να εκτιμούν ότι η κατάσταση θα είναι τραγική απ` το ερχόμενο φθινόπωρο, όσον αφορά τον περιορισμό της λαθρουλοτομίας (για πάταξη του φαινομένου δεν γίνεται καν λόγος).

Πυρόσβεση

Όμως τα δάση μας δεν κινδυνεύουν μόνο απ` την λαθρουλοτομία. Τώρα το καλοκαίρι καιροφυλακτούν κι οι φωτιές, για την αντιμετώπιση των οποίων οι κατ` έτος προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών και δασικών υπαλλήλων βρίσκονται ακόμη στον αέρα!

Για το θέμα, το ελληνικό γραφείο της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF υπογραμμίζει ότι παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού περί πυροπροστασίας και θετικών βημάτων, τα χρόνια προβλήματα του ελληνικού μηχανισμού δασοπροστασίας παραμένουν. Με την οικονομική κρίση να δοκιμάζει τα όρια ενός ήδη προβληματικού συστήματος, ο μηχανισμός δασοπροστασίας παρουσιάζεται στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου ξεγυμνωμένος.

Συγκεκριμένα, η WWF υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της:

«Σε κάθε περίπτωση η δασοπροστασία στη χώρα μας δεν θα αναβαθμιστεί ποτέ ουσιαστικά, αν δεν υιοθετηθούν συγκεκριμένα βήματα, που θα ορίζουν τη ριζική αλλαγή της νοοτροπίας μας. Μιας νοοτροπίας που εστιάζει στην καταστολή έναντι της πρόληψης, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται από έλλειψη έγκαιρου προγραμματισμού, μακροχρόνιου πλάνου και συνοχής.

Πιο συγκεκριμένα: Η συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών φορέων που συμμετέχουν έμμεσα και άμεσα στην καταστολή παρουσιάζει φαινομενικά σημάδια βελτίωσης, μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων. Παρ’ όλα αυτά σε θεσμικό επίπεδο το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα (Φεβρουάριος 2013) για την «Αναδιοργάνωση υπηρεσιών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις» δεν περιέχει καμία πρόνοια, για να αλλάξει η σημερινή νοοτροπία και πρακτική και διαιωνίζει τα μεγάλα προβλήματα συντονισμού.

Ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών απαιτεί κυρίως σωστή διαχείριση και πρόληψη και όχι απλώς μονοσήμαντη καταστολή, έναν μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου δεν έχουν ακόμη κατανεμηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες οι προβλεπόμενοι πόροι και το εποχικό προσωπικό. Η έγκαιρη προετοιμασία του μηχανισμού και η διάθεση των απαιτούμενων κονδυλίων, ώστε τα έργα πρόληψης να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και όχι κατά τη διάρκειά της είναι ζωτικής σημασίας. Μόνον έτσι μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς, αλλά και να είναι πιο αποτελεσματικό το έργο της καταστολής.

Απαιτείται επίσης άμεση και ουσιαστική αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας με θέσπιση των απαραίτητων νομικών ρυθμίσεων, ενώ η κατάρτιση και η κύρωση των δασικών χαρτών πρέπει να προχωρήσουν με πιο γοργούς ρυθμούς, προκειμένου να λειτουργήσουν αποτρεπτικά, όπως και σε άλλες χώρες, απέναντι σε επίδοξους εμπρηστές.”

Σχολιάστε