My Twitter Feed

26 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Αναφορά Φραγγίδη για Εσπερινό -

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ -

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Στους δρόμους οι αγρότες

agrotes-trakter-500x375Συγκεντρώσεις μπροστά στις εφορίες θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες μεθαύριο Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, “για να καταγγελθεί η πολιτική της άγριας φορολόγησης” τους, όπως τονίζουν οι ίδιοι. Παράλληλα, οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν την επομένη (Σάββατο) με μεγάλη παναγροτική συγκέντρωση στην «Αγρότικα», στη Θεσσαλονίκη.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ/ΔΠΚ-Ο χαιρετίζει και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών, τονίζοντας και τα εξής:

“Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη φορολογία των αγροτών η διοίκηση της ΠΟΦΕΕ  εξέδωσε πρόσφατα ανακοίνωση που λίγο πολύ διεκδικεί να διαχειρίζονται τις φορολογικές-λογιστικές υποχρεώσεις των αγροτών  αποκλειστικά οι Λογιστικές-Φοροτεχνικές Εταιρείες. Στο ίδιο πνεύμα κινούνται οι δυνάμεις που συσπειρώνει στο Ο.Ε.Ε. Η διοίκηση της ΠΟΦΕΕ κάνει υποδείξεις για την εφαρμογή των νόμων για τη φορολογία των αγροτών, το Ν. 4174 και το νέο αντιδραστικό Κώδικα Δεοντολογίας Λογιστών. Αντί να στηρίζει το δίκαιο αίτημα για κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων, το μόνο που την απασχολεί είναι για το ποιος θα «φάει την πίτα» με την τήρηση λογιστικών βιβλίων από το ξεζούμισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Οι θιασώτες της «απελευθέρωσης» της αγοράς, αυτοί που τα προγουμενά χρόνια στήριξαν όλους τους νόμους και τις οδηγίες της Ε.Ε. που ουσιαστικά επιτρέπουν σε Ανώνυμες Εταιρίες και μονοπωλιακούς ομίλους να συγκεντρώνουν τις λογιστικές-ελεγκτικές υπηρεσίες…κινούνται στη λογική «λίγα ψίχουλα αγάπης σου γυρεύω»!!! Ούτε στο ελάχιστο δεν αμφισβητούν τους φιλομονοπωλιακούς νόμους.

Στην πραγματικότητα αυτές οι διεκδικήσεις δεν προσφέρουν τίποτα στους μικρούς αυτοαπασχολούμενους λογιστές-φοροτέχνες. Εξυπηρετούν λογιστικές εταιρείες που διεκδικούν να αρπάξουν τις δουλειές για λογαριασμό τους σε ανταγωνισμό με άλλες!

Οι διεκδικήσεις τους είναι άσφαιρες, αφού δεν χτυπούν στην καρδιά του προβλήματος. Η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών ξεκληρίζονται λόγω της διαχρονικής πολιτικής της Ε.Ε., με την ΚΑΠ, που στόχο έχει τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε μεγάλους καπιταλιστές. Ξετινάσσονται οικονομικά–φορολογικά, όπως άλλωστε το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων. Και η διοίκηση της  ΠΟΦΕΕ ζητάει απλά ένα διαφορετικό «μοίρασμα της πίτας». Αυτό θα λύσει το πρόβλημα ή θα δώσει ανάσα στους αγρότες; Όχι βέβαια!

Για τους Φτωχομεσαίους αγρότες ισχύουν όλα όσα ισχύουν για μισθωτούς και συνταξιούχους-κατάργηση αφορολόγητων ορίων, εκπτώσεων, «ελαφρύνσεων»-που θα ισχύσουν από τις δηλώσεις για το 2013. Ήδη από τώρα προβλέπουν και τα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από το 2014. Στο 13% μπαίνει ο φόρος από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος», όπως αυτό προκύπτει μετά την κατάργηση του προηγούμενου καθεστώτος με βάση τα τεκμήρια που ισχύουν για τα γεωργικά εισοδήματα, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί αγρότες, με εισοδήματα κάτω από τα 5.000 ευρώ (αφορολόγητα μέχρι πρόσφατα), το 2014 θα φορολογηθούν για πρώτη φορά. Για παράδειγμα, αγρότης με εισόδημα στα 5.000 ευρώ θα καταβάλει, για πρώτη φορά, φόρο 650 ευρώ. Υπό διαμόρφωση είναι η υπουργική απόφαση για την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων, όπως ισχύει και για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες. Σε αυτά προστίθεται ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, που υπηρετεί και επιταχύνει τη διαδικασία συγκέντρωσης της γής σε λίγα χέρια μεγάλων επιχειρηματιών. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, υποχρέωση τήρησης λογιστικών βιβλίων για το 2014 έχουν οι αγρότες με έσοδα (μικτά) πάνω από 10.000 €.  Αυτό σημαίνει ότι το καθαρό εισόδημα μπορεί να είναι και μηδέν. Το νέο μέτρο αναμένεται να γενικευτεί από το 2015.

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ καλεί όλους τους εργατοϋπάλληλους και αυτοαπασχολούμενους οικονομολόγους να σταθούν στο ίδιο αγωνιστικό μετερίζι με τους μικρομεσαίους αγρότες, στο δρόμο της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια, την Ε.Ε. και τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να αλλάξουν ριζικά τις ηγεσίες στα σωματεία και συλλόγους που είναι στηρίγματα του κεφαλαίου και της αντιλαϊκής πολιτικής, με συσπείρωση στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, στο ΠΑΜΕ και τις Επιτροπές Αγώνα της ΠΑΣΕΒΕ.

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ στηρίζει τις βασικές διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών:

1. Να μην πληρώνουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους – Να μην πληρώνουν τον Ενιαίο Φόρο για τα σπίτια, τα οικόπεδα και τα χωράφια τους – Να μην τηρούν λογιστικά βιβλία και να μην πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος-Να αποσυρθεί η αισχρή νομοθετική διάταξη που τους ζητάει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα αποδέχονται την άρση του ασύλου στο σπίτι τους για φορολογικό έλεγχο. Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

2. Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις για αγροτικά χρέη-Κανένας πλειστηριασμός και καμία κατάσχεση αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία μέχρι 300.000 ευρώ – Πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση-Απόσβεση όλων των υπόλοιπων οφειλών για όσους έχουν πληρώσει το διπλάσιο του κεφαλαίου που δανείστηκαν.

3. Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ της Ε.Ε. για το 2015-2020-Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ- Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.

4. Να μην παρακρατούνται από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών χρήματα των επιδοτήσεων για την εξόφληση των οφειλών τους στον ΟΓΑ, στην εφορία και για άλλα χρέη-Να δοθούν άμεσα όλες οι στρεμματικές ενισχύσεις που παρακρατήθηκαν χωρίς λόγο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για δήθεν λάθη για τα οποία δεν ευθύνονται οι παραγωγοί.

5. Να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ-Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

6. Αφορολόγητο πετρέλαιο-Να μην μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

7. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%.

8. Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους – Να παρθεί πίσω ο αποχαρακτηρισμός των βοσκοτόπων-Να αποδίδονται κανονικά και γρήγορα οι εξισωτικές αποζημιώσεις – Να γίνεται δωρεάν η νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων-Όχι στο νέο χαράτσι για τον «κτηνίατρο εκτροφής».

9. Να αποζημιωθούν άμεσα οι ελαιοπαραγωγοί που η σοδειά τους συρρικνώθηκε δραματικά, λόγω του δάκου και άλλων αιτιών – Να αποζημιωθούν οι δενδροκαλλιεργητές που επλήγησαν από την ακαρπία και άλλες αιτίες – Αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες – ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.

10. Κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ, στα φάρμακα – Να σφραγιστούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τα βιβλιάρια υγείας όλων των αγροτών.

11. Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις-χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία-Σύνταξη, στους «Καλλικρατικούς» δήμους για την ύδρευση-καθαριότητα, για τις δηλώσεις καλλιέργειας, για τις άδειες των γεωτρήσεων, το νέο χαράτσι για τη συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων κ.ά.

12. Να σταματήσουν αμέσως τα αγροτοδικεία και να παραγραφούν, με πολιτική απόφαση της Βουλής, όλες οι διώξεις και οι ποινές που επιβλήθηκαν.

13. Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή-Να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους και τους συνεταιρισμούς οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι-Αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων.

14. Ενίσχυση των νέων αγροτών χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις-Να συνεχιστούν τα προγράμματα νέων αγροτών με ποσό ενίσχυσης 100.000 ευρώ.

15. Να ξαναδοθούν τα δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα και το επίδομα άδειας στους συνταξιούχους του ΟΓΑ – Να αυξηθεί η αγροτική σύνταξη και να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση.

16. Να προχωρήσουν τα έργα αγροτικής υποδομής (να αντιμετωπιστούν τα νέα εμπόδια για την ολοκλήρωση του έργου της εκτροπής του Αχελώου)-Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού για άρδευση και ύδρευση.

17. Οι παραγωγοί να μπορούν να πουλούν τα αγροτικά προϊόντα σε οποιαδήποτε Λαϊκή Αγορά γίνεται τη βδομάδα και να έχουν ασφαλιστικό φορέα αποκλειστικά τον ΟΓΑ.”

Σχολιάστε