Στουρνάρας ή…Αίγυπτος
Του Τάσου Παππά (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ)
—————————————————————–«Αίγυπτος θα ήμασταν αν βρισκόμασταν εκτός ευρώ, όπως θα ήθελαν κάποιοι», είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος του υπουργείου αργά το βράδυ της Τετάρτης, ύστερα από μια σκληρή (;) διαπραγμάτευση με την τρόικα. Οχι στο ευρώ λένε, σε διάφορες παραλλαγές, το ΚΚΕ, το «σχέδιο Β» του Αλ. Αλαβάνου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ορισμένοι οικονομολόγοι και ένα μειοψηφικό κομμάτι του στελεχικού προσωπικού του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτούς είχε στο μυαλό του ο κ. Στουρνάρας; Ούτε κατά διάνοια. Αλλωστε οι παραπάνω σχηματισμοί δεν συνιστούν απειλή για τη δικομματική κυβέρνηση και τον Αντ. Σαμαρά. Απλώς ο υπουργός Οικονομικών με αυτή τη δήλωσή του, η οποία βεβαίως θα υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία από τους ιμάντες του στα δίκτυα ενημέρωσης, θέλησε να στείλει το μήνυμα στην κοινωνία ότι ο εναλλακτικός δρόμος στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του είναι η τυφλή εξέγερση, οι αιματηρές ταραχές στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας και στο βάθος αυτής της διαδρομής καραδοκεί ο στρατός με τα τανκς.
Πρόκειται για την πιο ωμή περιγραφή της «θεωρίας του μονοδρόμου» που πλασάρει συστηματικά το τελευταίο διάστημα το αρχηγικό κυβερνητικό δίδυμο (Σαμαράς, Βενιζέλος) και μερικά μέσα ενημέρωσης. Περάσαμε από τον μπαμπούλα της Αργεντινής στο φόβητρο της Αιγύπτου. Αλλωστε η Αργεντινή είναι πολύ μακριά μας χρονικά, απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα, ενώ η Αίγυπτος είναι δίπλα μας και τα γεγονότα της πλατείας Ταχρίρ είναι νωπά. Η καθεστωτική αφήγηση χρειαζόταν ένα νέο σκιάχτρο για να τρομάξει τους ιθαγενείς και πιστεύει ότι το βρήκε.
Τι μας λέει δηλαδή ο κ. Στουρνάρας; Εμμέσως πλην σαφώς μας προειδοποιεί ότι αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει με δημοκρατικό τρόπο να ανατρέψει αυτήν την κυβέρνηση, εκλέγοντας κάποια άλλη στη θέση της, που θα προσπαθήσει να εφαρμόσει μια διαφορετική στρατηγική εξόδου από την κρίση, τότε τα πράγματα γρήγορα θα βγουν εκτός ελέγχου, θα απειληθεί η συνοχή της κοινωνίας και σε κάποια φάση, όπως συνέβη στην Αίγυπτο, θα κληθεί (από ποιους άραγε;) ή θα αυτοπροσκληθεί ο στρατός για να αποκαταστήσει την τάξη. Βάλτε στη θέση των Αδελφών Μουσουλμάνων τον ΣΥΡΙΖΑ και θα έχετε όλη την εικόνα μπροστά σας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που διακινείται η θεωρία της εκτροπής. Υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν δημοσιεύματα που έπαιξαν αυτό το σενάριο, εμπλέκοντας το ένστολο τμήμα του κρατικού μηχανισμού σε σχέδια κατάλυσης του κοινοβουλευτισμού. Είναι όμως η πρώτη φορά που αυτή η άποψη κατατίθεται από επίσημα χείλη, έστω με έμμεσο τρόπο. Θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Στουρνάρας ότι ο ολοκληρωτισμός έχει πολλές μορφές. Μία εξ αυτών είναι και κείνη που συμπυκνώνεται στο δίλημμα «ή εμείς ή το χάος». Αγαπημένο μοτίβο της Δεξιάς παλιότερα, του ΠΑΣΟΚ μεταγενέστερα, και των δύο στις μέρες μας.