My Twitter Feed

25 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Λ. Καχριμάκη -

Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ-16 και Κ-20 -

Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Ο Κεφαλογιάννης σε ΠΕ και Δήμο Κιλκίς -

Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Δημιουργίες πτυχιούχων και φοιτητών -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Μετεό σταθμός στην Αξιούπολη -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κλειστά πάντα τα εργαστήρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Σήκω Ψυχή μου στα Ελευθέρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα για νέα απεργία -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Αλ. Τσίπρας

tsipras-thessalonikiΤην αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟΜΕΤ στη Θεσσαλονίκη (Βιομηχανική Μεταλλευτική) θα επισκεφθεί σήμερα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επιδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του στο πρωτόγνωρο εγχείρημα να λειτουργήσουν οι εργαζόμενοι μία χρεοκοπημένη επιχείρηση που παράτησε η ιδιοκτησία. Θα έχει συνάντηση με το Σωματείο των Εργατοϋπαλλήλων ΒΙΟΜΕΤ και στη συνέχεια θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων, ενώ η προσυγκέντρωση έχει προγραμματιστεί στις 10:30 στο ΙΚΕΑ.

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Μακεδονίας Θράκης, Απόστολο Τζιτζικώστα στο γραφείο Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ/ ΕΚΜ Θεσσαλονίκης με θέμα: «Η Αριστερά απέναντι στην επίθεση που δέχεται η Ανώτατη Εκπαίδευση» στην αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Επιπρόσθετα το βράδυ θα μιλήσει σε ειδική εκδήλωση του ΤΕΙ για την ανώτατη εκπαίδευση και το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας.
Στο πλευρό των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕΤ.

Tο πείραμα της ΒΙΟΜΕΤ

Το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕΤ επαναλειτουργεί από τις 12 Φεβρουαρίου από τους ίδιους τους εργαζόμενους που ξεκίνησαν μία πρωτόγνωρη προσπάθεια με το σύνθημα «Δεν μπορείτε εσείς; Μπορούμε εμείς». Η ΒΙΟΜΕΤ είναι παραγωγός οικοδομικών υλικών και ήταν θυγατρική του ομίλου Φιλίππου (Φιλκεράμ) που βρίσκεται σε πτώχευση.

Οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής πριν λίγες ημέρες άνοιξαν τις πόρτες και πήραν στα χέρια τους το εργοστάσιο. Αρχικά θα πουληθούν τα στοκ εμπορεύματα, για να υπάρξει ρευστότητα, και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η νέα παραγωγή. Στην ιστοσελίδα του Σωματείου έχει αναρτηθεί και ένας κατάλογος με τα προϊόντα και τις τιμές τους. Τα προϊόντα θα διατεθούν μέσω πλειστηριασμού με τιμή εκκίνησης το 65% της αρχικής τιμής που αναγράφεται στον κατάλογο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι «θα στηρίξει με κάθε τρόπο τον αγώνα των εργαζομένων για αυτοδιαχείριση του εργοστασίου που όχι μόνο είναι δίκαιος αλλά ανοίγει τον δρόμο της διεκδίκησης για χιλιάδες ακόμη εργαζομένους εγκαταλελειμμένων εργοστασίων».
Στη Βιομηχανική Μεταλλευτική, πριν κλείσει το εργοστάσιο, εργάζονταν 70 περίπου άνθρωποι. Από αυτούς οι 56 παραμένουν ακόμα άνεργοι. Το Σωματείο εκπροσωπεί συνολικά 36 από αυτούς, ωστόσο το κάλεσμα για συμμετοχή στο εγχείρημα είναι ανοικτό προς όλους τους εργαζόμενους.

Σε πρώτη φάση οι εργαζόμενοι έχουν αξιολογήσει και θα επιχειρήσουν να πουλήσουν τα στοκ εμπορεύματα και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε νέα παραγωγή. Στην ιστοσελίδα του Σωματείου έχει αναρτηθεί και ένας κατάλογος με τα προϊόντα και τις τιμές τους. Τα προϊόντα θα διατεθούν μέσω πλειστηριασμού με τιμή εκκίνησης το 65% της αρχικής τιμής που αναγράφεται στον κατάλογο.

Το εγχείρημα τους είναι εντυπωσιακό και πρωτοποριακό, όμως έχει και αρκετές δυσκολίες καθώς δεν υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο να καλύπτει την προσπάθειά τους. Στο σημείο αυτό θα υπάρξει παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα που θα δεσμευθεί προς τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕΤ την κατάθεση σχεδίου νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα αφορά στην αυτοδιαχείριση επιχειρήσεων από τους εργαζόμενους.

protothema.gr

Σχολιάστε