My Twitter Feed

26 Φεβρουάριος, 2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ιδιώτες για Φ.Α. στο Πολύκαστρο -

Τρίτη, 26 Φεβρουάριος, 2019

Αρχή για το επίδομα ενοικίου -

Τρίτη, 26 Φεβρουάριος, 2019

ΚΙΝΑΛ: Εκλογές τη Κυριακή -

Τρίτη, 26 Φεβρουάριος, 2019

ΓΑΣ Κιλκίς: Ο στόχος δεν επετεύχθη -

Δευτέρα, 25 Φεβρουάριος, 2019

Σημαντικό τρίποντο για Αλέξανδρο -

Δευτέρα, 25 Φεβρουάριος, 2019

Μεγάλη συγκέντρωση Κυριακίδη -

Δευτέρα, 25 Φεβρουάριος, 2019

«Θα λυθεί το θέμα με τα αδέσποτα» -

Δευτέρα, 25 Φεβρουάριος, 2019

Ο Κιλτίδης για Νοσοκομείο Κιλκίς -

Κυριακή, 24 Φεβρουάριος, 2019

Στη Βουλή η έξαρση κρουσμάτων

ipatitida-a-001Την έξαρση των κρουσμάτων ηπατίτιδας Α στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων (ΚΦΠ) Νέας Καβάλας στο Νομό Κιλκίς, έφερε στη  με Βουλή με ερώτησή του, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων στη Β΄ Θεσσαλονίκης, Αριστείδης Φωκάς.

Ο κ. Φωκάς επισημαίνει ότι τα κρούσματα στο εν λόγω Κέντρο έφτασαν μέσα σε τρεις μήνες τα 47, την ώρα που το 2015 σε όλη τη χώρα είχαν δηλωθεί μόλις 62 περιστατικά. Μάλιστα στον κατάλογο των νοσούντων έχουν προστεθεί και εργαζόμενοι που δούλευαν σε ΚΦΠ, όπως και ένας υπάλληλος της καθαριότητας του δήμου Παιονίας.

Σημειώνει ακόμη ότι ο εμβολιασμός όλων των προσφύγων, που είχε ζητήσει με ερώτηση του ένα χρόνο πριν, δεν προχώρησε, καθώς οι εμβολιασμοί στο Κιλκίς ξεκίνησαν μετά την εμφάνιση των πρώτων 8 κρουσμάτων τον Αύγουστο και περιορίστηκε μόνο σε αυτούς που ήρθαν σε επαφή με τα άτομα που νόσησαν.

Με την ερώτηση του ο κ. Φωκάς ζητά να μάθει ποια μέτρα θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των κρουσμάτων, τον εμβολιασμό όλων των εργαζομένων και των εθελοντών που προσφέρουν σε όλα τα ΚΦΠ, αλλά και την απόδοση ευθυνών για την καθυστέρηση υλοποίησης του προγράμματος εμβολιασμού των προσφύγων.

fokas-aristeidis«Δυστυχώς το Κιλκίς είναι πολύ μακριά από την Αθήνα»

Σε σχετική δήλωση του, ο κ. Φωκάς υπογραμμίζει τα εξής:

«Ένα χρόνο πριν είχα ζητήσει τον εμβολιασμό όλων των προσφύγων για να θωρακιστεί -στο μέτρο του δυνατού- το αγαθό της δημόσιας υγείας. Δυστυχώς το Κιλκίς είναι πολύ μακριά από την Αθήνα, πόσο μάλλον δε για μια Κυβέρνηση που έχει αποδειχτεί πλήρως ανίκανη στη διαχείριση αυτού του τεράστιου ζητήματος. Τουλάχιστον, ας μη μας εμπαίζουν με δηλώσεις του τύπου ¨κουτσά στραβά τα καταφέραμε¨. Το τι καταφέρατε, ρωτήστε στο Κιλκίς, στη Χίο, στη Λέσβο, σε όλη την Ελλάδα…»

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς τους υπουργούς Υγείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής:

Στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων (ΚΦΠ) της Νέας Καβάλας στο νομό Κιλκίς έχουν σημειωθεί από τον Αύγουστο και μέχρι σήμερα 47 κρούσματα Ηπατίτιδας Α σε έναν καταυλισμό όπου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία φιλοξενούνται 1275 άτομα, τη στιγμή που ολόκληρο το 2015 στο σύνολο της επικράτειας είχαν δηλωθεί 62 μόλις κρούσματα. Μία από τις περιπτώσεις αφορά εργαζόμενο στο ΚΦΠ, που νοσηλεύθηκε στην παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, ενώ καταγράφεται και ένα κρούσμα εκτός του Κέντρου, που αφορά υπάλληλο της καθαριότητας του δήμου Παιονίας, ο οποίος νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης (θυμίζουμε πως και εργαζόμενος στην καθαριότητα του ΚΦΠ Διαβατών έχει νοσηλευθεί με Ηπατίτιδα Α στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης).

Αν και ήδη από τις 20 Νοεμβρίου 2015 είχα επισημάνει με την ερώτηση υπ’ αριθμ. 1325 που κατέθεσα στη Βουλή την ανάγκη να εξασφαλιστεί πλήρης χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα προγράμματα εμβολιασμού των προσφύγων, οι εμβολιασμοί κατά της Ηπατίτιδας Α στο ΚΦΠ Νέας Καβάλας ξεκίνησαν μόνο μετά τα οκτώ πρώτα κρούσματα του Αυγούστου και αφορούσαν μόνο όσους ήρθαν σε επαφή με τα οκτώ παιδιά που νόσησαν και όχι «όλα τα υγιή παιδιά άνω του ενός έτους και επιλεκτικά τους ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου» όπως προβλέπεται στη χώρα μας.

Επειδή η οδός μετάδοσης της Ηπατίτιδας Α είναι πολύ συγκεκριμένη («κοπρανο-στοματική») και αυτό εξηγεί γιατί η νόσος εμφανίζεται πιο συχνά σε περιοχές με πλημμελείς συνθήκες υγιεινής, όπως αυτές που διαπίστωσαν πως επικρατούσαν στο ΚΦΠ Νέας Καβάλας οι επόπτες δημόσιας υγείας.

Επειδή από το ΚΦΠ Νέας Καβάλας έχουν περάσει χιλιάδες πρόσφυγες που στη συνέχεια έφυγαν για άλλα ΚΦΠ ή για να εγκατασταθούν σε δομές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (διαμερίσματα, ξενοδοχεία κ.λπ.) ή σε μη οργανωμένες δομές.

Ερωτώνται οι συναρμόδιοι υπουργοί:

  1. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να αντιμετωπιστεί η έξαρση των κρουσμάτων Ηπατίτιδας Α στο ΚΦΠ Νέας Καβάλας και να μην εξαπλωθεί η νόσος και σε άλλα ΚΦΠ, αλλά και σε θέσεις φιλοξενίας που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να αποδοθούν ευθύνες για την καθυστέρηση εφαρμογής του προγράμματος εμβολιασμών που έθεσε σε κίνδυνο την υγεία των προσφύγων;
  3. Θα μεριμνήσουν ώστε να υλοποιηθεί πρόγραμμα ενημέρωσης των προσφύγων με αντικείμενο τα ατομικά μέτρα υγιεινής που πρέπει να λαμβάνουν ώστε να προφυλαχθούν από τη νόσο;
  4. Θα μεριμνήσουν ώστε να εμβολιαστούν κατά της Ηπατίτιδας Α οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές που απασχολούνται στα ΚΦΠ, αλλά και στα νοσοκομεία και τις δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των περιοχών όπου βρίσκονται τα Κέντρα αυτά;

 

 

Σχολιάστε