My Twitter Feed

6 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Σταφύλια: Μια νέα δυναμική καλλιέργεια

STAFYLIAΜια νέα δυναμική καλλιέργεια με καλό εισόδημα αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του Κιλκίς. Είναι η καλλιέργεια των επιτραπέζιων σταφυλιών.

Ο κύριος όγκος των καλλιεργούμενων εκτάσεων βρίσκεται στην περιοχή του λεκανοπεδίου των Μουριών, όπου σήμερα καλλιεργούνται γύρω στα 400 στρέμματα

Τα περισσότερα στρέμματα καλλιεργούνται με την ποικιλία crimson. Πρόκειται για όψιμη ποικιλία με περίοδο ωρίμανσης στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι πρώτες προσπάθειες για την καλλιέργεια ξεκίνησαν πριν από 10 χρόνια στην περιοχή του Δροσάτου – Αμαράντων .

 

Στοιχεία καλλιέργειας.

Εγκατάσταση:

Οι αποστάσεις φύτευσης που εφαρμόζονται είναι 2,5 μέτρα μεταξύ των φυτών και 3 μέτρα μεταξύ των γραμμών. Με αυτές της φυτεύσεις απαιτούνται 120 με 160 φυτά στο στρέμμα.

Το φυτό είναι αρκετά λαίμαργο και απαιτεί υποστύλωση με το σύστημα της κρεβατίνας ή του ύψιλον.

Σήμερα τα φυτά της συγκεκριμένης ποικιλίας διατίθενται στην αγορά σε τιμές παραγωγού 1,2 με 1,3 ευρώ το κιλό

Εργασίες κατά την διάρκεια του έτους :

 

Φεβρουάριο

Κλάδεμα με αμολυτές (αφήνονται: 4-6 αμολυτές ανά φυτό και 13 με 15 μάτια ανά αμολυτή. Σε κάθε αμολυτή περιμένουμε τουλάχιστον 13 τσαμπιά)

 

Μάϊο- Ιούλιο

  • Βλαστολόγηση : ( αφαίρεση κλαδιών χωρίς τσαμπιά )
  • Ψεκασμοί :

Συνήθως απαιτούνται περισσότερα από 12 ραντίσματα κατά την διάρκεια του έτους. Στους ψεκασμούς συμπεριλαμβάνονται και Γυβεριλίνες για αύξηση του μεγέθους της ρόγας των τσαμπιών ώστε να γίνουν εμπορεύσιμα.

  • Λιπάσματα :

 

 Τον Φεβρουάριο απαιτείται καλιούχος λίπανση

Από τον Ιούνιο εφαρμόζονται υδρολιπάνσεις

  • Πότισμα :

Ανά 4 με 5 ημέρες περίπου 8 lt ανά πρέμνο.

 

Σεπτέμβριο

  • Παραγωγή :

Η συγκομιδή ξεκινάει από τις αρχές του Σεπτέμβρη με αποδόσεις που ξεκινούν από τα 1.500 κιλά το στρέμμα και μπορεί εύκολα να ξεπεράσουν τους 2 τόνους.

 

Εισόδημα:

Οι τιμές που πληρώθηκαν οι παραγωγοί τον Νοέμβριο του 2012 δεν ήταν χαμηλότερες από τα 0.9 ευρώ το κιλό.

Για τους παραγωγούς το συνολικό εισόδημα ανά στρέμμα την τελευταία πενταετία δεν είναι χαμηλότερο από τα 1.300 ευρώ το στρέμμα. Στους υπολογισμούς χρησιμοποιήθηκαν οι χαμηλότερες τιμές πώλησης και η χαμηλότερη παραγωγή της πενταετίας

 

Κόστος παραγωγής:

Τα έξοδα πάλι από στοιχεία των παραγωγών χωρίς το κόστος συγκομιδής δεν ξεπερνάνε τα 600 ευρώ.

Αγορά – Διάθεση:

 

Η παράδοση των σταφυλιών σήμερα γίνεται κυρίως στο χωράφι .

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής διατίθεται σε μία συγκεκριμένη εταιρία,  ενώ κάποιοι παραγωγοί παραδίδουν τα σταφύλια τους στην λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης.

Οι παραγωγοί θα μπορούσαν  βγάζοντας κωδικό GR στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής να προμηθευτούν άδεια διάθεσης προϊόντων στις λαϊκές αγορές από τον αντίστοιχο Δήμο και να πωλούν μόνοι τα προϊόντα τους..

Χαρακτηριστικό της στρέβλωσης που υπάρχει στην αγορά σήμερα , είναι το γεγονός ότι σταφύλια που έφυγαν από τις Μουριές με εμπορική τιμή 0,9 ευρώ, ξαναγύρισαν στην λαϊκή αγορά του Κιλκίς, μετά από 1 μήνα παραμονής τους σε ψυγεία άλλων περιοχών και διατέθηκαν στην τιμή των 2 ευρώ ανά κιλό.

Εξαγωγικό προφίλ της καλλιέργειας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής που είναι αναρτημένα και στο site του Συνδέσμου Ελλήνων Εξαγωγέων,

 η μέση παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών στην Ελλάδα για τα έτη 2009, 2010 και 2011 έφτασε τους 300.000 τόνους .

Την τετραετία 2009,2010,2011,2012 κατά μέσο όρο έφυγαν για αγορές του εξωτερικού 73.000 τόνοι.

Η Γερμανία , Αγγλία και Ολλανδία αποτελούν τους κυριότερους προορισμούς . Οι τρείς αυτές χώρες απορροφούν το 66% των σταφυλιών που εξάγονται.

Στις αγορές αυτές έχουμε να ανταγωνιστούμε τους Ιταλούς και τους Τούρκους παραγωγούς.

Από τα εξαγώγιμα σταφύλια το 90% αποτελούν οι λευκές ποικιλίες. Η αυξανόμενη ζήτηση ερυθρών ποικιλιών στην αγορά του εξωτερικού δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου.

 

Προβλήματα καλλιέργειας :

Τα προβλήματα που έχουμε επισημάνει παρακολουθώντας την πορεία της καλλιέργειας αυτά τα χρόνια είναι :

  • Η εποχιακές βροχές και το χαλάζι κατά την περίοδο της συγκομιδής . Τα σταφύλια γίνονται πλέον μη εμπορεύσιμα .

Υπάρχει αντιχαλαζικό πρόγραμμα από τον ΕΛΓΑ το οποίο επιδοτεί με 60% την εγκατάσταση αντιχαλαζικών διχτυών. Το κόστος εγκατάστασης εξαρτάται από τις αποστάσεις φύτευσης .Υπολογίζεται γύρω στα 2.000 ευρώ ανά στρέμμα από τα οποία επιδοτούνται τα 1.200 στρ.. Έχουν εγκριθεί ήδη 10 εκατ. Ευρώ όσον αφορά το 2013 και αναμένεται η προκήρυξη για να υποβάλουν οι καλλιεργητές δηλώσεις ( Ιούλιο- Σεπτέμβριο).

  • Χρόνος διάθεσης στο εμπόριο. Το πρόβλημα εμφανίζεται από την καθυστερημένη  συγκομιδή η οποία συνήθως γίνεται με υπαιτιότητα των εμπόρων.

Επειδή όμως ο αριθμός των παραγωγών πλέον δεν είναι μικρός, θεωρούμε ότι θα μπορούσαν συνεργαζόμενοι να κατασκευάσουν ψυκτικούς θαλάμους, όπου θα είχαν την δυνατότητα να διατηρήσουν την παραγωγή τους για κάποιο χρονικό διάστημα, προστατεύοντάς την έτσι από τις καιρικές συνθήκες , αλλά και αποκτώντας  έτσι την δυνατότητα να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές πώλησης.

  • Σχεδόν μονοπωλιακή διάθεση του προϊόντος. Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής σήμερα απορροφάται από μια εταιρία.

Καλύτερη έρευνα αγοράς για εταιρίες με εξαγωγικούς στόχους (υπάρχει κατάλογος του συνδέσμου εξαγωγέων) αλλά και για εταιρίες της ελληνικής αγοράς θα μπορούσε να διευρύνει της επιλογές διάθεσης του προϊόντος.

Η δημιουργία ομάδας παραγωγών , απαλλαγμένης  από τις παθογένειες του παρελθόντος , δίνοντας βάση τόσο στην συμμετοχή στα κέρδη όσο και στην συμμετοχή στις ζημίες, θα έδινε νέα δυναμική στο προϊόν  .

Τέλος εκτός από τις δυνατότητας απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων για επενδύσεις σε συσκευαστήρια και τυποποιητήρια που θα έδιναν πρόσθετη αξία στο προϊόν , η οργανωμένη ομαδική διάθεση των προϊόντων θεωρούμε ότι αυξάνει την διαπραγματευτική δύναμη  των παραγωγών.

Περισσότερες πληροφορίες: Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝ/ΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ  ΚΙΛΚΙΣ    

Σχολιάστε