My Twitter Feed

8 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Σταυρόλεξο με τα σενάρια της επόμενης μέρας

Λίγες ώρες απέμειναν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες της 6ης Μαΐου, στις οποίες κατά τα φαινόμενα τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα της Μεταπολίτευσης, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, θα χάσουν μεγάλο μέρος της δύναμής τους, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν να διαμορφώσουν μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα οδηγήσει τη χώρα για το επόμενο διάστημα. Προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται και οι παρεμβάσεις της απο τους δανειστές εταίρους.

Δεν είναι τυχαίο ότι την Παρασκευή τόσο το ΔΝΤ όσο και στελέχη κυβερνήσεων της Ευρωζώνης έκαναν την δική τους παρέμβαση για τις εκλογές στην χώρα μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ

Ακόμη και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε για άλλη μια φορά με μεγάλο θράσος και είπε: «Αν οι Έλληνες στις εκλογές της Κυριακής εκλέξουν μια πλειοψηφία η οποία δεν δέχεται τις δεσμεύσεις, η Ελλάδα θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες».

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ

Η κρίσιμη επιλογή των ψηφοφόρων θα έχει να κάνει με την επικράτηση των «φιλοευρωπαϊκών» δυνάμεων ή την επικράτηση των αντιμνημονιακών δυνάμεων. Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, το πρώτο μέτωπο -πλην ΠΑΣΟΚ και ΝΔ- απλώνεται και προς τα αριστερά, όπου η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την επιλογή, και προς τα δεξιά προς τη ΔΗΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη και τη Δράση του Στέφανου Μάνου, που ακόμη κι αν δεν μπουν στη Βουλή, ασκούν επιρροή με τις ψήφους που θα έχουν πάρει.
Επίσης σύμφωνα με “Τα Νέα Σαββατοκύριακο” τα σενάρια της επόμενη ημέρας δείχνουν κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς η ΝΔ δεν δείχνει να αποκτά αυτοδυναμία, εκτός αν διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις και περάσει κατά πολύ το 30%.Οι συσχετισμοί που θα προκύψουν απο την κάλπη θα είναι κρίσιμοι, ειδικά εάν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία. Όπως αναφέρει η Καθημερινή του Σαββάτου, εάν το πρώτο κόμμα κινείται σε σχετικά χαμηλά ποσοστά, το σενάριο των νέων εκλογών εντός ενός μήνα υποχωρεί σημαντικά και κατά τις διερευνητικές εντολές θα πρέπει να αναζητηθούν συγκλίσεις.

Στην περίπτωση που η ΝΔ αγγίξει ποσοστά της τάξης του 27% – 28% και ανεξάρτητα από την είσοδο εννέα ή δέκα κομμάτων στη Βουλή, δεν υπάρχει δυνατότητα αυτοδυναμίας.

Μπορεί δηλαδή το μπόνους των 50 εδρών να της δίνει υπερδιπλάσιο αριθμό εδρών από ό,τι στο ΠΑΣΟΚ -έστω κι αν η διαφορά τους κινηθεί σε χαμηλό ποσοστό- αλλά θα υπολείπεται κατά πολύ των 151, με τις οποίες θα αποκτούσε οριακή πλειοψηφία, καθώς συγκεντρώνει 123 έδρες.

Ενδεικτικό είναι πως η ΝΔ με ποσοστά που δεν ξεπερνούν το 30% δεν κερδίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε αν η ψαλίδα από το ΠΑΣΟΚ διαμορφωθεί στις 8 μονάδες -αν συγκεντρώσει για παράδειγμα 26% έναντι 18% του ΠΑΣΟΚ- ακόμη και στην περίπτωση όπου το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα μπουν στη Βουλή φτάσει παράλληλα το 9%.

Κυβέρνηση συνεργασίας προκύπτει ακόμη κι αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαμορφωθούν αθροιστικά στο 40%. Έτσι, με τη ΝΔ να λαμβάνει 24% και το ΠΑΣΟΚ 16% τα δύο κόμματα κατορθώνουν να έχουν 157 έδρες, κατακτώντας έστω και ισχνή πλειοψηφία. Σε ένα συνολικό ποσοστό της τάξης του 42% θα είχαν 166 έδρες, ενώ με 44% οι έδρες τους θα έφταναν τις 171.

Εκτός από το ποσοστό των κομμάτων που θα καταφέρουν να πιάσουν το 3% και να έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, καθοριστικός παράγοντας για το αποτέλεσμα θα είναι πάντως και η αποχή. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα υψηλά επίπεδα αποχής ευνοούν τα ποσοστά που θα πάρουν τα κόμματα και άρα μπορούν να μεταφραστούν και σε περισσότερες έδρες για το πρώτο κόμμα, ενισχύοντας την πιθανότητα αυτοδυναμίας του.

Πηγή: newsit.gr

Σχολιάστε