My Twitter Feed

14 Ιουνίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σταραμάκι/Nescafe στα σ–μάρκετ -

Τρίτη, 14 Ιουνίου, 2022

Παρέμβαση για τα θέματα του ΑΕΙ -

Τρίτη, 14 Ιουνίου, 2022

11.06.22: Μια ξεχωριστή μέρα! -

Κυριακή, 12 Ιουνίου, 2022

Στρατιωτικοί: Χορτάσαμε από λόγια! -

Σάββατο, 11 Ιουνίου, 2022

Κιλκίς: Εξιχνίαση μεγάλης κλοπής -

Παρασκευή, 10 Ιουνίου, 2022

Μυσταγωγική συναυλία για τον Μίκη  -

Παρασκευή, 10 Ιουνίου, 2022

Ανάγκη για νέες δομές Πρόνοιας -

Παρασκευή, 10 Ιουνίου, 2022

Επίσκεψη Αμυρά στο Νομό Κιλκίς -

Πέμπτη, 9 Ιουνίου, 2022

Σταραμάκι/Nescafe στα σ–μάρκετ

Το staramaki, βγαίνει στη μεγάλη αγορά των σούπερ μάρκετ, από κοντά με προϊόντα Nescafe, καθώς η Nestle Hellas, η ελληνική θυγατρική της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων και ποτών στον κόσμο, έχει πιστέψει στο καινοτόμο προϊόν που παράγει η αφοσιωμένη ομάδα της ΚΟΙΝΣΕΠ Staramaki στο ακριτικό Κιλκίς.

Αυτή η μεγάλη προωθητική ενέργεια, που εκκινεί οσονούπω από την Nestle, αποτελεί μία μεγάλη ώθηση για την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, που κατάφερε ως τώρα – κερδίζοντας διακρίσεις και σημαντική αναγνώριση για τη δουλειά της- να παράγει ένα 100% φυσικό προϊόν, αξιοποιώντας τα στελέχη του σταριού, από το υποπροϊόν μιας καλλιέργειας που ακόμη ως και σήμερα, καίγεται στα χωράφια.

Το staramaki, αντικαθιστά το πλαστικό καλαμάκι, με τον πιο ιδανικό τρόπο, καθώς δε μουλιάζει αφού δεν αποτελεί προϊόν πολτοποιημένης βιομάζας, δεν περιέχει γλουτένη ή άλλα αλλεργιογόνα ενώ , για την παραγωγή του δεν καταναλώνεται ενέργεια, όπως συμβαίνει με τα χάρτινα και βιοπλαστικά καλαμάκια.

Tο staramaki, διατίθεται από τις αρχές του 2020 στην αγορά, σε τρία διαφορετικά μήκη αλλά και σε μία βιολογική θήκη από στέλεχος καλαμιάς. Ωστόσο δύσκολα μπορεί ένα προϊόν να γίνει γνωστό, όταν διατίθεται σε μόλις 17 φυσικά σημεία πώλησης και, βεβαίως, από το e-shop της ΚΟΙΝΣΕΠ. Μοιραία το μαθαίνουν οι πιο «ψαγμένοι» καταναλωτές. Τώρα όμως, με την προώθησή του από τη Nestle, δίπλα- δίπλα με τα προϊόντα Nescafe, στα σούπερ μάρκετ και τις μεγάλες σάλες, μία νέα προοπτική αύξησης των πωλήσεων, ανοίγεται για το staramaki.

Το staramaki, είναι το εντυπωσιακό επίτευγμα της δουλειάς μίας ομάδας ανθρώπων αφοσιωμένων στην κυκλική οικονομία , που θέλουν να αξιοποιήσουν παραγωγικά και δίχως να επιβαρύνουν το περιβάλλον, κάθε μικρό κομμάτι και υπόλειμμα της αγροτικής παραγωγής, δημιουργώντας εισόδημα για τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και πρόσθετο εισόδημα για τους αγρότες παραγωγούς.

Μέσα από αυτή τη συνεργασία με τη Nestle Hellas, το staramaki θα γίνει γνωστό στο ευρύ καταναλωτικό κοινό- όλοι ξέρουν ότι το αγαπημένο ρόφημα του Έλληνα είναι ο καφές- ενώ θα πάρει τα πάνω του και παραγωγικά, αφού θα ενισχυθεί με νέα μηχανήματα η παραγωγική μονάδα στο Κιλκίς.

«Σήμερα η παραγωγική μας δυναμικότητα δεν ξεπερνάει τις 200.000 staramakia το μήνα, αλλά με τις τεχνολογικές προσθήκες που θα γίνουν με τη στήριξη της Nescafe, αναμένεται να φτάσει στο 1 εκατομμύριο τεμάχια», είπε στο GRTimes.gr o κ. Στέφανος Καμπέρης, μηχανικός και ιδρυτικό μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ Staramaki.

H KOINΣΕΠ Staramaki, αξιοποιεί τα υπολείμματα από την καλλιέργεια σταριού, αφού προηγούμενα, με το θερισμό, έχει κοπεί η ταξιανθία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλευριού. Η επεξεργασία των στελεχών των φυτών που επιλέγονται, είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσίας,

«Το staramaki είναι φυσικό προϊόν και η μορφοποίησή του είναι φυσική, σε αντίθεση με άλλα καλαμάκια που παράγονται π.χ. από πολτοποιημένη βιομάζα. Εμείς ερευνούμε διάφορα, πειραματιζόμαστε με τα υπολείμματα καφέ, μελετούμε μαζί με τον ΕΛΓΟ την αξιοποίηση του κομποστοποιημένου καφέ σε εδάφη, για να δούμε πως λειτουργεί ως φυσικό εδαφοενισχυτικό»

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Staramaki, συστάθηκε το 2019, έχει δέκα μέλη και έχει φτάσει να απασχολεί ως και επιπλέον 5 άτομα όταν υπάρχουν αυξημένες ανάγκες στην παραγωγή. Οι θέσεις που αναμένεται να δημιουργηθούν στο επόμενο 12 μηνο είναι περί τις 20-25, λόγω και της αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας. Η ΚΟΙΝΣΕΠ λειτουργεί σε ενοικιασμένες εγκαταστάσεις λίγο έξω από την πόλη του Κιλκίς.

«Δεν θα σώσουμε τον πλανήτη επειδή αντικαθιστούμε το πλαστικό καλαμάκι με ένα φυσικό. Η ουσία βρίσκεται στο ότι μπορούμε να επιδιώξουμε αλλαγές , να πετύχουμε αλλαγές, με nature based solutions, δηλαδή με λύσεις που προκύπτουν από όσα μας παρέχει η φύση.

«Η συνεργασία μας με τη Nestle είναι κρίσιμη, δεν θα είχαμε αυτή την επίδραση χωρίς τη στήριξή της. Έχουμε τη λογική των συνεργειών αρκεί τα μέρη που εμπλέκονται να έχουν τους ίδιους σκοπούς και βλέψεις», επισήμανε ο κ. Καμπέρης.

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου – grtimes.gr

Σχολιάστε