My Twitter Feed

4 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

«Στήριξη ξεναγών χωρίς διακρίσεις»

Στη Βουλή συζητήθηκε επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Φραγγίδη, υπεύθυνου κοινοβουλευτικού τομέα τουρισμού και βουλευτή ν. Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής, προς τον υπουργό εργασίας κ. Βρούτση, σχετικά με τα προβλήματα του κλάδου των ξεναγών.

Ο κ. Φραγγίδης ανέδειξε το χρόνιο πρόβλημα της χειρόγραφης καταχώρησης των ενσήμων των ξεναγών από ένα και μόνο γραφείο του ΕΦΚΑ στην Αθήνα και ζήτησε την επίσπευση της ένταξης του κλάδου στο ψηφιακό ασφαλιστικό περιβάλλον του e-ΕΦΚΑ.

Όπως εξήγησε, η υπάρχουσα κατάσταση δημιουργεί δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στη λήψη επιδόματος ανεργίας, στην απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας και ενημερότητας, στον υπολογισμό ασφαλιστικών εισφορών και στο δικαίωμα σύνταξης.

Μάλιστα, μέχρι πρότινος δεν είχαν καταχωρηθεί τα ένσημα του 2018 και του 2019 και δεν έχει καταβληθεί τίποτα στους Ξεναγούς που δικαιούνται επίδομα ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ τελειώνει ο Μάρτιος και οι αιτήσεις έγιναν τον Νοέμβριο του 2019. Ακολούθως, προβλέπεται να καθυστερήσει και η καταβολή της επιδότησης της δίμηνης παράτασης του επιδόματος ανεργίας.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής επεσήμανε την αβεβαιότητα που βιώνει ο κλάδος, ο οποίος επλήγη ολοκληρωτικά με την πανδημία και ζήτησε από τον Υπουργό Εργασίας να υιοθετήσει τα αιτήματά τους.

Πιο συγκεκριμένα, ζήτησε παράταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, με όλες τις συνοδευτικές παροχές και διευκολύνσεις, άμεση καταβολή επιδόματος ανεργίας, τακτική επιδότηση ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις σε όλους όσοι μείνουν άνεργοι, ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Επιπλέον, διευκολύνσεις σε πληρωμές και φορολογικές υποχρεώσεις, τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας και υποβολή σε εβδομαδιαία δωρεάν τεστ σε όσους ξεναγούς εργάζονται.

Τέλος, τόνισε ότι στήριξη της εργασίας σημαίνει ενίσχυση της οικονομίας και όλοι οι πληττόμενοι κλάδοι και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό πρέπει να στηριχθούν χωρίς διακρίσεις, για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Ο Υπουργός Εργασίας κατά την απάντησή του εξήγγειλε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα βγει η υπουργική απόφαση που θα ενσωματώνει τον κλάδο των ξεναγών στο ψηφιακό ασφαλιστικό περιβάλλον του e-ΕΦΚΑ, ώστε να λήξει η πολυετής ταλαιπωρία τους.

Ενημέρωσε ότι σήμερα ολοκληρώνεται η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σ’ αυτές τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» της κυβέρνησης. Παραδέχθηκε ότι χάθηκαν οι εποχιακές θέσεις εργασίας στον τουρισμό ενώ δεν ανέφερε τίποτα για την ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου.

Δελτίο τύπου από Γ. Φραγγίδη

Σχολιάστε