My Twitter Feed

7 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Στέγαση και επανένταξη για 27

Τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος ”Στέγαση και Επανένταξη” που υλοποίησε ο Δήμος Κιλκίς με είκοσι επτά ωφελούμενους συμπολίτες μας παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016 στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής.

i-i%c2%a41Για το περιεχόμενο και τους στόχους που εξυπηρέτησε το εν λόγω κοινωνικό πρόγραμμα μίλησε η επιστημονικά υπεύθυνή του Στέλλα Ξάκη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Κιλκίς, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι τηρήθηκαν πιστά οι βασικοί του άξονες: η στέγαση των ωφελουμένων σε ενοικιαζόμενα σπίτια και η επανένταξή τους στον κοινωνικό ιστό και στην αγορά εργασίας μέσω της παροχής υποστηρικτικών κοινωνικών υπηρεσιών.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνέδραμε και το επιστημονικό προσωπικό της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Κιλκίς (Κ.Δ.Ε.Κ.), καθώς έγινε ο κρίκος επικοινωνίας των ανθρώπων που ζούσαν σε καθεστώς αστεγίας με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

”Βίωναν τον κοινωνικό αποκλεισμό και δεν είχαν τη δυνατότητα να αλλάξουν την κατάσταση στην οποία είχαν βρεθεί”, σημείωσε στην εισήγησή της η κοινωνική λειτουργός Αγάπη Ραπτοπούλου, η οποία αρχικά  μαζί με τη συνάδελφό της Τόνια Παπαδοπούλου ασχολήθηκαν με την αξιολόγηση των αιτούντων και την επιλογή των ωφελουμένων. Εστίασε κυρίως στο ότι το πρόγραμμα ”Στέγαση και Επανένταξη” πέρα από τις πρόνοιες και τα οφέλη στις ευπαθείς κυρίως ομάδες που περιβάλλει, αποσκοπεί στο να αισθανθούν οι ωφελούμενοι ενεργοί πολίτες, να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίδεται και να αποφύγουν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού.

Τέλος, η ψυχολόγος Έλλη Φρεγγίδου από το επιστημονικό προσωπικό της ΚΔΕΚ αναφέρθηκε στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη των αστέγων, στην αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων ώστε και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος να σταθούν αυτά ως απαραίτητα εφόδια για τη ζωή των ωφελουμένων. Άλλωστε όπως υποστήριξε το πρόγραμμα ”Στέγαση και Επανένταξη” δεν είναι πρόγραμμα  επαιτείας αλλά έχει αρχή, μέση και τέλος.

i-i%c2%a43Έμμεσες ωφέλειες του προγράμματος στην τοπική κοινωνία ήταν η ενοικίαση κατοικιών, η αγορά ειδών σίτισης και επίπλων και η παροχή υπηρεσιών.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας, Δημήτρης Τσαντάκης, τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή Κιλκίς με την ενθάρρυνση και υποστήριξη του δημάρχου Δ. Σισμανίδη δημιούργησε ένα προστατευτικό πλέγμα για τους αδυνάμους υλοποιώντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα με το οποίο διευρύνεται η κοινωνική πολιτική και η αλληλέγγυα στάση του Δήμου Κιλκίς στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Το πρόγραμμα ”Στέγαση και Επανένταξη” με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρατείνεται και αναμένεται σύντομα να καθορισθούν οι όροι και προϋποθέσεις του. Η Δημοτική Αρχή θα παρακολουθήσει την πορεία του ώστε να ενταχθεί εκ νέου στις πρόνοιές του.

Όπως αναφέρθηκε, από το πρόγραμμα ”Στέγαση και Επανένταξη” ωφελήθηκαν συνολικά 27 άτομα, μεμονωμένα αλλά και οικογένειες, που τους παρασχέθηκαν εξατομικευμένες υπηρεσίες. Οι ενέργειες και οι δράσεις του περιλάμβαναν στέγαση, συμβουλευτική υποστήριξη, κοινωνική και εργασιακή επανένταξη, δημοσιότητα ενώ τα αποτελέσματά του περιληπτικά περιληπτικά αναφέρονται σε: ενοικίαση εννέα κατοικιών, αγορά οικοσκευών, σίτιση για την κάλυψη ειδών πρώτης ανάγκης, ολική και μερική κάλυψη υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εργασιακή και νομική συμβουλευτική, χρηματοοικονομική διαχείριση και διασύνδεση με αρμόδιες υπηρεσίες.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο βουλευτής Θ. Παραστατίδης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κιλκίς και Πρόεδρος του ΕΒΕ Κιλκίς Π. Τονικίδης ενώ παρέστησαν και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Ι. Τσογγίδης, η δημοτική σύμβουλος Ι. Ρούσσου, η Πρόεδρος της ΚΔΕΚ Χ. Σοφού, ο αστυνομικός διευθυντής Κιλκίς Η. Μπώλος, στελέχη της ”Επιμορφωτικής” Κιλκίς η οποία ήταν εξωτερικός συνεργάτης του προγράμματος, ωφελούμενοι και πολίτες.

Το πρόγραμμα ”Στέγαση και Επανένταξη” χρηματοδοτήθηκε από πόρους της Γεν. Γραμματείας Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας  Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αρχή διαχείρισης το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Σχολιάστε