My Twitter Feed

14 Αυγούστου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σπήλαιο: Επισκέψιμο και ψηφιακά -

Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Μένουμε στα ίδια υψηλά επίπεδα -

Τετάρτη, 3 Αυγούστου, 2022

Πιστώσεις για νέους γεωργούς -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Πλημμυρίδα κόσμου για την Ελ. Βιτάλη -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Νεκρός 23χρονος από συμπλοκή -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

OMNES: Επιδότηση για Ουκρανούς -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

“Πλήττεται η Δημοκρατία μας” -

Παρασκευή, 29 Ιουλίου, 2022

Παντού σαρώνει πάλι ο κορονοϊός! -

Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022

Σπήλαιο: Επισκέψιμο και ψηφιακά

Το Σπήλαιο του Λόφου Αγίου Γεωργίου, το υπόγειο κόσμημα της πόλης του Κιλκίς, με εντυπωσιακό όσο και σπάνιο κοραλλιογενές διάκοσμο, με άφθονους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, “αναδύεται” από τα έγκατα της γης, χάρη στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες που ανοίγουν το δρόμο για την εικονική περιήγησή του.

Το Σπήλαιο Κιλκίς θα χαρτογραφηθεί ψηφιακά από ερευνήτρια του ΔΙΠΑΕ, υποστηρικτή εταίρου με τον οποίο συνεργάζεται ο Δήμος Κιλκίς, με συντονίστρια αρχή την ‘’Επιμορφωτική’’ Κιλκίς, πάνω στις γραμμές του ευρωπαϊκού έργου MEDQUAD που προωθεί καινοτόμες χρήσεις στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Ήδη έγινε η πρώτη δοκιμή και αποτύπωση τμήματος των εσωτερικών εγκαταστάσεων του Σπηλαίου Κιλκίς με χρήση φωτογραμμετρικής κάμερας.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Υπηρεσιών, Γιάννη Χατζηαποστόλου, η αξιοποίηση των προσφερόμενων ψηφιακών εφαρμογών επιτυγχάνεται με το Ζωντανό Εργαστήριο (Archeo Lab – ψηφιακή αποτύπωση), σκοπός του οποίου είναι να προσομοιώσει την εμπειρία της επίσκεψης στο Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου και να αναδείξει πώς η τεχνολογία μπορεί να δώσει ζωή και αξία σε ιστορικούς χώρους, όπως συμπλήρωσε η Περσεφόνη Αβραμίδου από το ΔΙΠΑΕ. Εκ μέρους της Επιμορφωτικής ο Περικλής Κοσμίδης μίλησε για τη φιλοσοφία του τετραπλού έλικα (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Επιχειρηματικότητα, Ακαδημαϊκή Κοινότητα, Κοινωνία των Πολιτών).

Για το ΔΙΠΑΕ, όπως τόνισε ο καθηγητής πληροφορικής κ. Παναγιώτης Αδαμίδης,

η ψηφιακή περιήγηση αποτελεί πρόκληση υπό την έννοια της πραγματικής αλλά και της εξ αποστάσεως επίσκεψης στο Σπήλαιο και της τοποθέτησης και σύνδεσης μέσα στους χώρους του ψηφιακών εκθεμάτων, που έχουν αφαιρεθεί και βρίσκονται στις προθήκες της Παλαιοντολογικής Έκθεσης, ώστε οι επισκέπτες με τις τεχνολογίες της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας να έχουν την αίσθηση της θέασής τους μέσα στο Σπήλαιο. Παρατήρησε τέλος ότι η ψηφιακή χαρτογράφηση των σπηλαίων με τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν, είναι μια ασυνήθιστη πρακτική, σε αντίθεση με την ευχέρεια ψηφιοποίησης μουσειακών χώρων.

Η ψηφιακή απεικόνιση του Σπηλαίου Κιλκίς θα ολοκληρωθεί σε έξι μήνες και θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του Δήμου ενώ ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί (φωτογραμμετρική κάμερα, τρισδιάστατος σαρωτής) θα αξιοποιηθεί μελλοντικά από το Δήμο Κιλκίς για ανάλογες ψηφιακές παραγωγές σε χώρους πολιτιστικού και του τουριστικού ενδιαφέροντος.

Με τη συμμετοχή του στο έργο MEDQUAD ο Δήμος Κιλκίς αποκτά εξοπλισμό αξίας 200.000 ευρώ ο οποίος θα αξιοποιηθεί για ψηφιακές χρήσεις στον Πολιτισμό και στην ΔΕΥΑΚ.

Να σημειωθεί ότι οι λήψεις ψηφιοποίησης δεν επηρεάζουν την επισκεψιμότητα του Σπηλαίου, το οποίο είναι ανοιχτό τις εργάσιμες ημέρες από τις 8:00 έως τις 13:00 εκτός από την περίοδο άδειας του φύλακα από τις 12 έως τις 23 Αυγούστου. Οι επισκέψεις στο Σπήλαιο κατά το διάστημα αυτό θα γίνονται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (τηλ. επικοινωνίας 23413 52209 και 52210).

Σχολιάστε