My Twitter Feed

11 Απρίλιος, 2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

«Φτιάξτε τη ΠΑΘΕ όχι μόνο διόδια» -

Σάββατο, 7 Απρίλιος, 2018

Κι άλλοι νεκροί στη φονική ΠΑΘΕ -

Παρασκευή, 6 Απρίλιος, 2018

Στο ΤΑΙΠΕΔ για ΠΑΘΕ – διόδια -

Πέμπτη, 5 Απρίλιος, 2018

Τώρα και ανακύκλωση ρούχων -

Πέμπτη, 5 Απρίλιος, 2018

Παιονία: 222 χιλ. για προσφυγικό -

Τετάρτη, 4 Απρίλιος, 2018

Ασυμμόρφωτοι ακόμα οι δήμοι μας -

Τρίτη, 3 Απρίλιος, 2018

Τα ΚΕΠ του Κιλκίς στο Facebook -

Τρίτη, 3 Απρίλιος, 2018

Μηνάς: Πάει για πρόεδρος ΝΟΔΕ -

Δευτέρα, 2 Απρίλιος, 2018

«Σκευωρία», μηνύσεις και…

…εκφοβισμός.

Της Άντας Ψαρρά.


Όχι ως απλός πολίτης, αλλά με την ιδιότητά του ως κεντρικού τραπεζίτη, ο Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε χθες (σ.σ. προχθές) μήνυση κατά των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που έχουν καταθέσει για την υπόθεση Novartis. Την ανακοίνωση της μήνυσης εξέδωσε η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος.

«Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, υπέβαλε σήμερα ενώπιον του εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών έγκληση κατά των ανωνύμων μαρτύρων υπό τις κωδικές ονομασίες “Μάξιμος Σαράφης” και “Αικατερίνη Κελέση”, για τις αξιόποινες πράξεις της ψευδορκίας μάρτυρος, ψευδούς καταμήνυσης και συκοφαντικής δυσφήμησης, όπως αυτές προβλέπονται και τιμωρούνται αντιστοίχως από τα άρθρα 224, 229 και 363 του Ποινικού Κώδικα, ζητώντας την ποινική τους δίωξη για τις ψευδείς καταθέσεις αυτών ενώπιον της Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών, αρμόδιας για τη δίωξη εγκλημάτων διαφθοράς.

Κατά των εισαγγελέων

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, επίσης, υπέβαλε ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθ’ ύλην αρμοδίου για την εποπτεία των Εισαγγελέων Διαφθοράς, αίτηση-αναφορά, όπου του εκθέτει ότι η Πράξη της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς, με την οποία επέτρεψε στους ανωτέρω μάρτυρες να καταθέσουν ανωνύμως, και η έγκρισή της από τον ως άνω ανώτατο Εισαγγελικό Λειτουργό, είναι αμφότερες άκυρες ώς αντίθετες προς την εθνική νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Οπως ήδη είναι γνωστό, το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος σύμφωνα με τον Νόμο (2928/2001 και 2014) αποδίδεται σε μάρτυρες που καταθέτουν στοιχεία για υποθέσεις διαφθοράς και σπατάλης δημοσίου χρήματος. Κατά συνέπεια μέχρι το πέρας της όποιας δικαστικής διαδικασίας, οι μάρτυρες αυτοί προστατεύονται πλήρως, εκτός εάν κρίνει ο αρμόδιος εισαγγελέας διαφορετικά σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας. Το αν όμως οι καταθέσεις και τα στοιχεία κριθούν όντως αληθή, αυτό αφορά μόνο τη δικαστική διαδικασία η κύρια ανάκριση για την οποία δεν έχει καν ξεκινήσει.

Αμφισβήτηση της Δικαιοσύνης

Αρχικά, ο κεντρικός τραπεζίτης και πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου είχε δηλώσει ότι στο πρόσωπο της συζύγου του, που είχε τις γνωστές δοσοληψίες με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις φαρμακευτικές, κάποιοι ήθελαν να πλήξουν τον ίδιο. Όταν προέκυψε από τη δικογραφία, η σύμβαση που ο ίδιος είχε συνάψει με τη Novartis, οι συχνές επαφές του με τον Κ. Φρουζή, τον οποίον τελικά γνώριζε μάλλον πολύ καλά, οι επιστολές προς αυτόν από τον πρέσβη της Ελβετίας και οι καταθέσεις των μαρτύρων, ισχυρίστηκε ότι όλα αυτά είναι μέρος μιας «στημένης σκευωρίας με συγκεκριμένη πολιτική στόχευση».

Τώρα προχώρησε στη μήνυση κατά των μαρτύρων, αλλά και σε υπαινιγμούς κατά της εισαγγελέως Διαφθοράς, την οποία κατηγορεί ότι ακολούθησε λανθασμένη διαδικασία, κρίνοντας ο ίδιος άκυρες τις καταθέσεις. Είναι παράξενο το ότι κατά καιρούς όλοι οι πρώην υπουργοί που φέρονται ως εμπλεκόμενοι σε αυτό το μεγάλο αλλά και άλλοι που εμπλέκονταν σε άλλα σκάνδαλα, δηλώνουν μεν την αμέριστη εμπιστοσύνη τους στην ελληνική δικαιοσύνη αλλά ταυτόχρονα προσβάλλουν ή αμφισβητούν τους εκπροσώπους της.

Στη δικογραφία

Θυμίζουμε εδώ ότι μέσα στη δικογραφία περιέχεται η σύμβαση – με ρήτρα εμπιστευτικότητας – του Γιάννη Στουρνάρα με τη Novartis Hellas (το 2011) για παροχή υπηρεσιών ως συμβούλου στη συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία κατά την περίοδο που ήταν γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), δηλαδή του φορέα που απηχούσε τις θέσεις του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων.

Επίσης, η σύζυγός του είναι ιδιοκτήτρια μιας εκ των εταιρειών – της Mindwork που περιλαμβάνεται επίσης στη δικογραφία. Η εταιρεία της κ. Νικολοπούλου ξεκινάει συνεργασία με τη Novartis το 2012, την ίδια δηλαδή περίοδο που ο Γιάννης Στουρνάρας είναι πλέον υπουργός Οικονομικών.

Τέλος, ο ίδιος ο Κ. Φρουζής επιβεβαιώνει στις σημειώσεις του τις συναντήσεις για τις οποίες κάνουν λόγο και οι μάρτυρες, ενώ στους άμεσους στόχους της εταιρείας περιλαμβάνεται η προσπάθεια επιρροής των υπουργών Οικονομικών και Υγείας με την ίδια την εταιρεία να κρίνει ότι οι στόχοι επιτεύχθηκαν!

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχόλια
One Response to “«Σκευωρία», μηνύσεις και…”
  1. Ο/Η ΣΑΜΑΡΑΣ λέει:

    ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΩ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ——ΝΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑ ΑΝΤΑ—ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΘΕΛΕΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ—- ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΑ—–ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Σχολιάστε