My Twitter Feed

1 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ξεκινούν εμβόλια και για τους 75+ -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

Ιδρύθηκε το Σχολείο 2ης Ευκαιρίας -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

“Κίτρινοι” σε καθεστώς επιτήρησης -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Να μη γίνουμε χωματερή της χώρας -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Πέντε σε Κιλκίς, αύξηση στη χώρα -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Θερμομέτρηση και στα σχολεία -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 600 τάμπλετ σε μαθητές -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Κι η ΕΠΣ Κιλκίς κατά του Αυγενάκη -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Σκάστε!

Του Κώστα Βαξεβάνη.


Στα 30 σχεδόν χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά, έχω καλύψει χιλιάδες φωτιές και θυμάμαι ακόμη περισσότερες. Φυσικά δίπλα στα πραγματικά περιστατικά υπάρχουν και οι θεωρίες για το ποιοι βάζουν τις φωτιές. Ο καταπατητής; Ο Τούρκος πράκτορας; Ο ασυνείδητος με το τσιγάρο; Ο ανόητος με την άγνοια; Το αντίπαλο κόμμα; Ο αποσταθεροποιητής; Ο κακόβουλος;

Θυμάμαι επίσης, πως το κομμάτι της πυρόσβεσης, υπήρξε (όσο και οι καταπατημένες μετά τη φωτιά εκτάσεις) πεδίο συμφερόντων. Το 1991, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, με ενδιάμεσο κρίκο τον Τζανή Τζαννετάκη, μια Καναδική εταιρεία είχε προτείνει να αντικατασταθούν τα Canadair, με άλλους τρόπους πυρόσβεσης, με αερομεταφερόμενες ομάδες που θα έκαναν χειρουργικές πυροσβεστικές επεμβάσεις. Τα λεφτά τελικώς ήταν πολλά και για κάποιο λόγο (που συμπεριλάμβανε και ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση) μείναμε στα Canadair. Μετά από χρόνια το Πολυτεχνείο αν θυμάμαι, είχε προτείνει ένα φτηνό σύστημα έγκαιρου εντοπισμού της φωτιάς. Το 1998, οι κυβέρνηση Κώστα Σημίτη, κατήργησε τις μονάδες δασοπυρόσβεσης και τις ενοποίησε με την Πυροσβεστική η οποία είναι ειδικευμένη σε αστικές και όχι δασικές φωτιές. Φυσικά την ίδια εποχή Σημίτη η Ελλάδα αγόραζε υποβρύχια που γέρνουν, TORM 1, άρματα μάχης και όχι πυροσβεστικά μέσα.

Κάθε καλοκαίρι η ίδια ιστορία. Άνθρωποι που ρίχνονται με αυτοθυσία στις φλόγες, περαβρέχηδες που ανησυχούν απ την τηλεόραση, άνθρωποι που χάνουν τις περιουσίες τους και πολλές φορές τη ζωή τους.

Το 2007, στις καταστροφικές φωτιές στην Πελοπόννησο, κάηκαν 63 άνθρωποι, 1500 σπίτια και έμειναν άστεγοι πάνω από 6.000 άνθρωποι. Ποιος έφταιγε; Δεν μάθαμε ποτέ. Ο στρατηγός άνεμος, ο αυτοκράτορας της αδιαφορίας, το κακό το ριζικό μας ή απλώς το γεγονός πως μερικές φυσικές καταστροφές δεν είναι όπως θα θέλαμε αντιμετωπίσιμες.

Μπροστά στη σημερινή την καταστροφή που δεν είναι πρωτοφανής, το μοναδικό πρωτοφανές είναι η στάση των κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης. Ο ΣΚΑΙ σχεδόν ικετεύει να υπάρξουν νεκροί για να τους χρεωθεί η κυβέρνηση. Αντί να παίξουν τον ενημερωτικό τους ρόλο ως Μέσα, συνεχίζουν να κάνουν προπαγάνδα πάνω στα αποκαΐδια και τη συμφορά. Η ΝΔ, ξαμόλησε τους «επιτόπου» που έλεγε παλιά ο Χάρρυ Κλυν, για να δείξει πως είναι παντού εν αντιθέσει με τον κρατικό μηχανισμό. Έτσι ο Βορίδης εμφανίστηκε «επιτόπου» με λευκό πουκάμισο στη φωτιά για να δείξει παρουσία και το σωστό κοντράστ στις φλόγες. Δυστυχώς χωρίς το τσεκούρι του , που για πρώτη φορά θα ήταν χρήσιμο. Ο Γιώργος Πατούλης με φρεσκοαγορασμένο γιλεκάκι, πόσταρε βίντεο με μάνικες δίπλα σε καψαλισμένα χόρτα για να δείξει πως είναι και αυτός επιτόπου. Λίγο ακόμη και θα κατουρούσε on camera για να δείξει την αυταπάρνησή του στην πυρόσβεση.

Πού είναι το κράτος, η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός αναφωνούν κανιβαλιστικά πάνω από τα φλεγόμενα μέτωπα. Αν ο Τσίπρας ήταν στα μέτωπα θα έλεγαν φυσικά πως είναι λαϊκισμός. Τις φωτιές δεν τις σβήνουν οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί. Συνήθως η ανάμειξή τους κάνει ζημιά. Είναι δουλειά των ανθρώπων που ξέρουν και αυτή την ώρα χρειάζονται σεβασμό και κουράγιο. Η χώρα χρειάζεται υπευθυνότητα. Αυτός που κάνει μικροπολιτική πάνω στην καταστροφή είναι η ίδια η καταστροφή. Όχι ενός ανεύθυνου εμπρηστή, αλλά ενός συνειδητά κυνικού και ανήθικου. Με την άδεια που μου δίνει η εμπειρία σε αυτή τη δουλειά και η καταγραφή της συμφοράς, θέλω μόνο να φωνάξω όσο μπορώ: σκάστε!

Άρθρο στο koutipandoras.gr

Σχολιάστε