My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Σινεμά με Πάθος στη Τέχνη

Tην Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, στις 8:30 μμ, στην ανακαινισμένη αίθουσα της Τέχνης με σύστημα ψηφιακής εικόνας και Dolby Surround Digital ήχο, θα προβληθεί η ταινία ΠΑΘΟΣ / A Quiet Passion.

H αληθινή ιστορία της Έμιλι Ντικινσον, της σπουδαιότερης αμερικανίδας ποιήτριας του 19ου αιώνα. Ένα αριστούργημα συναισθημάτων από τον σπουδαίο Βρετανό σκηνοθέτη Τέρενς Ντείβις (Ένα Τραγούδι για το Ηλιοβασίλεμα).

Η ζωή της Αμερικανίδας ρομαντικής ποιήτριας Έμιλι Ντίκινσον, από τα σχολικά χρόνια μέχρι τη σταδιακή απόσυρσή της από τις κοινωνικές συναναστροφές και το τέλος της χωρίς κανείς να έχει αναγνωρίσει το έργο της.

Η Έμιλι Ελίζαμπεθ Ντίκινσον γεννήθηκε το 1830 και πέθανε το 1886 στο Άμερστ της Μασαχουσέτης. Όσο ήταν εν ζωή δημοσίευσε μόνο 5 ποιήματά της – 3 από αυτά ανώνυμα. Μετά το θάνατό της αναγνωρίστηκε ως μία από τις σπουδαιότερες αμερικανίδες ποιήτριες και μία από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 19ου αιώνα.

Είχε ζητήσει, μετά το θάνατό της, από τη μικρότερη αδελφή της Λαβίνια, να καταστρέψει όλες τις επιστολές της. Με αυτό τον τρόπο, η Λαβίνια ανακάλυψε 1700 ποιήματα της Έμιλι κρυμμένα στα συρτάρια του δωματίου της. Ο πρώτος τόμος ποιημάτων της εκδόθηκε μετά θάνατον το 1890 κι ο τελευταίος το 1955.

Η υστεροφημία της είναι αυτής της παράδοξης, μοναχικής, γεροντοκόρης που τα τελευταία χρόνια της ζωής της απομονώθηκε στη σοφίτα του πατρικού της, φορώντας λευκά, κρυμμένη μέχρι το θάνατό της – από μία σπάνια ασθένεια των νεφρών ή από ραγισμένη καρδιά, κανείς δε γνωρίζει ακριβώς.

Ο Τέρενς Ντέιβις έρχεται για να φωτίσει όχι μία νέα πτυχή της ποιήτριας ακριβώς, όσο να καταθέσει ένα μανιφέστο για τη ζωή και το θάνατο, τον άκρατο ρομαντισμό και την μηδενιστική πραγματικότητα, τον αγώνα για ηθική και συναισθηματική πίστη στα ιδανικά που έρχονται κόντρα στην προσωπική ευτυχία. Αυτό το τελευταίο θα έπρεπε να είναι το κύριο μέλημα όλων.

Εξαιρετικό κείμενο, ευφυείς διάλογοι, απροσδόκητα έντονο χιούμορ, κριτικό πνεύμα.

Ο Ντέιβις συνθέτει ένα πραγματικό υπαρξιακό μανιφέστο και έχει την κατάλληλη ηθοποιό να σηκώσει το βάρος. Η Σίνθια Νίξον, πολύ αγαπημένη στα σανίδια της Νέας Υόρκης, δεν είναι πια η «Μιράντα» του «Sex and the City» (αν κι εκεί καταπληκτική ήταν). Εκπροσωπώντας επάξια τη στιβαρότητα του κειμένου, σωματοποιώντας την αρρώστια (όχι μόνο του κορμιού αλλά και της καρδιάς της ποιήτριας) παίρνοντας φωτιά ως πολιτική οντότητα, λυγίζοντας στα δύο ως πληγωμένη κοπέλα, αποδεικνύει στόφα μεγάλης πρωταγωνίστριας.

Η ματιά του Τέρενς Ντέιβις στην Εμιλι Ντίκινσον δεν είναι βιογραφική, και καθόλου απλή ή επιδερμική. Ναι, μας συστήνει την φεμινίστρια γυναίκα (πολύ προτού ο όρος εφευρεθεί), το ανήσυχο πνεύμα, το ταλέντο και το δυναμισμό της σε μετωπική σύγκρουση με γονείς, αδέλφια, επίδοξους εραστές, θείες σε οικογενειακά τραπέζια, εργοδότες και κριτές της ποίησής της.

Ναι, μας περιγράφει την απογοήτευση, την απομόνωση, την πικρία, την αυτοκαταστροφή. Όμως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το σύνθετο ενδιάμεσο. Η θέση ενός πλάσματος που γεννήθηκε γυναίκα και πίστεψε, ανόητα, ότι αυτό δε θα τη σταματήσει σε τίποτα. Η ευγενής προδιάθεση μίας ιδεαλίστριας να παραμείνει αληθινή. Το πείσμα της ρομαντικής να μη συμβιβαστεί, αλλά να περιμένει την ευτυχία.

Ηνωμένο Βασίλειο

  • Παραγωγή: Ρόι Μπούλτερ, Σολ Παπαδόπουλος
  • Σκηνοθεσία: Τέρενς Ντέιβις
  • Σενάριο: Τέρενς Ντέιβις
  • Φωτογραφία: Φλόριαν Χοφμάιστερ
  • Πρωταγωνιστούν: Σίνθια Νίξον, Τζένιφερ Ελ, Κιθ Κάρανταϊν
  • Διάρκεια: 126 λεπτά

Σας περιμένουμε στην παρέα μας να απολαύσουμε καλό σινεμά !!!

Μια παρέα που όμορφα μεγαλώνει στη μικρή μας πόλη.

Αίθουσα “Μανώλης Ανδρόνικος” της ΜΚΕ Τέχνη Κιλκίς
25ης Μαρτίου 20 • Τηλ.: 6946595220 & 23410 24217 (4-8μ.μ.)

Σχολιάστε