My Twitter Feed

13 Ιουνίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Άρχισαν τα όργανα και στη ΝΔ! -

Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

Καταδίκη για μη χλωρίωση! -

Τρίτη, 11 Ιουνίου, 2024

Πυρκαγιά στη Κρηστώνη -

Τρίτη, 11 Ιουνίου, 2024

Ανάγκη προοδευτικής πρότασης -

Δευτέρα, 10 Ιουνίου, 2024

Ν. Κιλκίς: Κεντρο-ακρο-δεξιά 57%! -

Δευτέρα, 10 Ιουνίου, 2024

Ζάλτος: Με τη πρώτη σε τελικό -

Σάββατο, 8 Ιουνίου, 2024

Ιδού οι ελλείψεις στα σχολεία -

Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Παγκόσμιος από τα χωράφια! -

Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Σε τι διαφέρει μια προοδευτική…

… από μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση;

Του Γιάννη Α. Μυλόπουλου.


Ακόμη κι αν κάποιος δεν αντιλαμβάνεται την πολιτική διαφορά μεταξύ μιας νεοφιλελεύθερης και μιας προοδευτικής κυβέρνησης, υπάρχει το πρόσφατο παράδειγμα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών που είναι εξαιρετικά διαφωτιστικό.

Οι προοδευτικές κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, εκπροσωπώντας τον δοκιμαζόμενο λαό και όχι τα κερδοσκοπικά συμφέροντα στις χώρες τους διεκδίκησαν, χτύπησαν το χέρι στο τραπέζι και κέρδισαν τελικά προνόμια υπέρ του δοκιμαζόμενου από την ακρίβεια και τη φτώχεια λαού τους.

Τι κέρδισαν;

Πρώτα το δικαίωμά τους να θέτουν πλαφόν στις τιμές, ώστε να ελέγχονται και να περιορίζονται οι ανατιμήσεις. Μια πολιτική από την οποία κερδίζουν οι καταναλωτές, που βλέπουν τις τιμές της ενέργειας και των αγαθών πρώτης ανάγκης να σταματούν την ανοδική τους πορεία. Αντίστοιχα, από την πολιτική των πλαφόν χάνουν οι κερδοσκόποι της αγοράς, που βλέπουν τα υπερκέρδη τους να… πιάνουν ταβάνι.

Δεύτερον κέρδισαν τη δυνατότητά τους να μειώνουν τους Φόρους Κατανάλωσης των καυσίμων και τους Φόρους Προστιθέμενης Αξίας των προϊόντων πρώτης ανάγκης. Μια πολιτική από την οποία κερδίζουν οι καταναλωτές, που θα αγοράζουν πλέον φτηνότερα το ρεύμα, τα καύσιμα και τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετς. Από τις μειώσεις στη φορολογία χάνει βεβαίως το δημόσιο, που εισπράττει λιγότερα έσοδα.

Όσον αφορά στις απώλειες των δημοσίων εσόδων από τη μείωση της φορολογίας, οι προοδευτικές κυβερνήσεις τις ισοφαρίζουν, φορολογώντας τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών επιχειρήσεων και των λοιπών κερδοσκόπων της αγοράς που όλο αυτό τον καιρό κερδίζουν δις ευρώ από τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις. Η πολιτική αυτή ωφελεί αναφανδόν τους αδύναμους οικονομικά, αφού το κράτος δικαίου θα συνεχίσει να τους φροντίζει με εξοπλισμένα και στελεχωμένα με γιατρούς δημόσια νοσοκομεία, με σχολεία και πανεπιστήμια στελεχωμένα επαρκώς με δασκάλους και καθηγητές, αλλά και με δημόσια έργα και με δρόμους και με γέφυρες και με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στη λογική μιας προοδευτικής κυβέρνησης η φορολόγηση της υπερκερδοφορίας των ολιγαρχών του πλούτου που κερδίζουν από τη φτώχεια των καταναλωτών είναι δίκαιη κοινωνικά, γιατί ωφελεί τους πολλούς που απολαμβάνουν τις παροχές του κοινωνικού κράτους, το οποίο τροφοδοτείται από τη φορολόγηση.

Οι προοδευτικές κυβερνήσεις της Ιβηρικής κατάφεραν και παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές αγορές τους τις ρύθμισαν υπέρ των καταναλωτών, με έναν τρόπο όμως που δεν ζημίωσε τα έσοδα του δημοσίου, αλλά μείωσε τα κέρδη των κερδοσκόπων.

Η νεοφιλελεύθερη ελληνική κυβέρνηση από την άλλη, περιμένοντας την αγορά να… αυτορυθμιστεί, δεν έκανε τίποτε για να ελέγξει τις ανατιμήσεις.
Επιδότησε με 13 μόλις ευρώ το μήνα τους ασθενέστερους από τους πληττόμενους, μια επιδότηση που στην πραγματικότητα μετακύλησε στους κερδοσκόπους της αγοράς. Την ενεργειακή αγορά όμως την άφησε ανεξέλεγκτη στο έλεος των κερδοσκόπων που είναι εκείνοι που στην πραγματικότητα τη ρυθμίζουν.

Μοναδικός κερδισμένος αυτής της πολιτικής είναι κατ’ εξοχήν η ολιγαρχία των μόλις 4 επώνυμων ιδιωτικών επιχειρήσεων ηλεκτροπαραγωγής, του Λάτση, του Βαρδινογιάννη, του Μυτιλιναίου και του Περιστέρη, στους οποίους τώρα έρχεται να προστεθεί και η ιδιωτική ΔΕΗ. Οι επιχειρήσεις αυτές μετρούν αφορολόγητα υπερκέρδη ύψους 1,4 δις τους τελευταίους μήνες, όπως τα υπολόγισε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 Κατά τα άλλα, η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη και ενόσω οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι απολαμβάνουν φτηνότερα καύσιμα, φτηνότερο ρεύμα και φτηνότερα προϊόντα στα σούπερ μάρκετς, μετρά και ξαναμετρά τα υπερκέρδη των ολιγαρχών του πλούτου μέχρι να βρει πόσα ακριβώς είναι για να μπορέσει μετά να τα… φορολογήσει.

Και εντωμεταξύ, προσφέρει δωρεάν ελπίδες στον κόσμο ότι μπορεί να γίνει το θαύμα και η αγορά, κάποτε, να αυτορυθμιστεί. Ένα θαύμα που όμως δεν πρόκειται να γίνει ποτέ.

Γιατί την αγορά της ενέργειας την έχει ρυθμίσει η ίδια η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να ευνοούνται στο διηνεκές οι κερδοσκόποι που την ελέγχουν.

Αφού στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας σκοπίμως εισήχθη το 100% της παραγόμενης ενέργειας, ώστε ακόμη και η φτηνότερη ενεργειακή πηγή να τιμολογείται σύμφωνα με την ακριβότερη τιμή του φυσικού αερίου. Ο ορισμός δηλαδή της θεσμικής κερδοσκοπίας.

Σε αντίθεση με τα Χρηματιστήρια Ενέργειας των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών, που έχοντας εισαγάγει μικρό ποσοστό της συνολικά παραγόμενης ενέργειας, χαμηλότερο του 30%, έχουν μεγάλα περιθώρια ώστε οι τιμές των υπολοίπων ενεργειακών πηγών να καθορίζονται με συμφωνίες και συμβόλαια με τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, εκτός λογικής Χρηματιστηρίου.

Τον διαχωρισμό μεταξύ νεοφιλελεύθερων και προοδευτικών τον διαπιστώνει κανείς ευδιάκριτα από τη στάση που παίρνουν στο δίλημμα: «Με τους καταναλωτές ή με τους κερδοσκόπους;»

Οι προοδευτικές κυβερνήσεις είναι χωρίς δεύτερη σκέψη με τους πολλούς, με τους καταναλωτές και εντέλει με τον ίδιο το λαό που αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα.

Ενώ οι νεοφιλελεύθεροι είναι αναφανδόν με την ολιγαρχία του πλούτου. Αυτήν εκπροσωπούν, γι’ αυτή νομοθετούν και αυτήν προστατεύουν.
Το είπε άλλωστε ξεκάθαρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανυποψίαστη στιγμή. Η Ελλάδα έχει πλούσιους, είπε, άρα είναι πλούσια χώρα. Μετρώντας τον πλούτο της Ελλάδας με τον πλούτο 4-5 οικογενειών. Αδιαφορώντας για τα εκατομμύρια των εργαζομένων, των συνταξιούχων, αλλά και των νέων και των όχι τόσο νέων ανέργων, που αγωνίζονται για να επιβιώσουν.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί την επιτομή μιας γνήσιας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας. Γι’ αυτό και χρειάζεται την προπαγάνδα των χρηματοδοτημένων με δημόσιο χρήμα ΜΜΕ για να μπορέσει με επικοινωνιακά τρικ να επικρατήσει πολιτικά.

Η ενεργειακή κρίση έριξε τις μάσκες. Η ήττα των Βρυξελλών για τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μείνει στην ιστορία ως παράδειγμα του μέχρι που μπορεί να φτάσει μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των λίγων που εκπροσωπεί.

Η ήττα των Βρυξελλών έδειξε όμως και τι περιθώρια έχει μια προοδευτική κυβέρνηση για να υπερασπιστεί τους ανυπεράσπιστους στις ανεξέλεγκτες αγορές πολίτες.

Άρθρο στο tvxs.gr

Σχολιάστε