My Twitter Feed

19 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο γραμματέας ΠΑΣΟΚ στο νομό -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Εκλογική επιτροπή και μήνυμα -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κόντρα δήμου με διευθύντρια ΔΕ -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Παππάς: Επικίνδυνη μετεστέγαση -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη Κασσελάκη στο Κιλκίς -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Έντονο προεκλογικό τριήμερο -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κιλκίς: Αλληλεγγύη στη Παλαιστίνη -

Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

24ωρη απεργία στα νοσοκομεία -

Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Σε ρόλο γεφυροποιού

Του Τάσου Παππά.


Απευθυνόμενος ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά είπε: «Ο χώρος που εκπροσωπείς ήταν ο ιστορικός αντίπαλος της Ν.Δ., όμως η εθνική ανάγκη μάς έφερε πλάι πλάι, συμμάχους απέναντι στη μεγαλύτερη πρόκληση… Βάλαμε στην άκρη όσα μας χώριζαν και προτάξαμε όσα μας ένωναν.

»Εξακολουθούμε να έχουμε διαφορές, αλλά πιστεύω και ελπίζω ότι θα συμφωνήσουμε στις μεταρρυθμίσεις». Κάνει καλά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που ρίχνει γέφυρες στον κάποτε ιστορικό αντίπαλο της παράταξής του; Φυσικά. Για διάφορους λόγους:

■ Χρειάζεται συνέταιρο. Η κατάκτηση της αυτοδυναμίας, παρά την επιθυμία της ηγετικής ομάδας και τις εργώδεις προσπάθειες της διαπλοκής, είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Η συσπείρωση των οπαδών έχει πιάσει ταβάνι (κοντά στο 90%), τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή) δεν λένε να ξεκολλήσουν από το 30%, η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται αργά αλλά σταθερά κι αν οι κάλπες δεν στηθούν το 2018, είναι πιθανόν να υπάρξουν δυσάρεστες για τη Νέα Δημοκρατία εκπλήξεις. Αθλητής που τρέχει τον μαραθώνιο σαν να είναι κούρσα ταχύτητας θα σκάσει.

■ Ο αντίπαλός του σήμερα δεν είναι το ΠΑΣΟΚ, λόγω μεγέθους. Αλλωστε υπάρχει το προηγούμενο της συνεργασίας Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και το συγκεκριμένο μοντέλο διακυβέρνησης νοσταλγούν πολλοί στη Δεξιά (εξ ανάγκης) και αρκετοί στον χώρο του ΠΑΣΟΚ (οι μεταλλαγμένοι).

■ Στο πολιτικό σκηνικό δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι συνομιλητές. Με τους ΑΝ.ΕΛΛ. οι σχέσεις της Ν.Δ είναι εχθρικές, το κόμμα του κ. Λεβέντη μπορεί να μην είναι στην επόμενη Βουλή, το Ποτάμι, η ηγεσία του οποίου δεν είναι άκαμπτη στο ζήτημα της συνεργασίας με τη Δεξιά, θα είναι μειοψηφική συνιστώσα στο νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς.

Με μετεγγραφές από διπλανά κόμματα δεν θα λύσει το πρόβλημα ο κ. Μητσοτάκης. Δεν βγαίνουν οι αριθμοί. Με τη Χρυσή Αυγή δεν τον παίρνει να ανοίξει παρτίδες και γιατί θα κλοτσήσει σημαντικό τμήμα της παράταξής του και γιατί η νεοναζιστική οργάνωση έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη.

Ελπίζουμε πάντως να μην μπει στον πειρασμό να αντιγράψει την πρακτική του αδελφού κόμματος της Αυστρίας, το οποίο σχηματίζει κυβέρνηση συνεργασίας με τους ακροδεξιούς. Ναι, με αυτούς που τα συστημικά κόμματα στην Ευρώπη ξόρκιζαν και καλούσαν τους πολίτες να τους αποδοκιμάσουν. Σήμερα αυτοί, οι εχθροί της δημοκρατίας, καταλαμβάνουν κρίσιμα πόστα και νομιμοποιούνται ως κυβερνητικοί εταίροι.

Ωστόσο η απάντηση της κ. Γεννηματά μάλλον δεν ενθουσίασε τον κ. Μητσοτάκη. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι δεν την ενδιαφέρει να γίνει δεκανίκι κανενός και υπογράμμισε ότι επιδιώκει την ανατροπή των συσχετισμών. Για να συμβεί όμως το δεύτερο -έτσι κι αλλιώς πρόκειται για δύσκολο έργο- πρέπει το νέο κόμμα να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για επανάληψη της συνεργασίας με τη Δεξιά. Οι ψηφοφόροι του αποδοκίμασαν την επιλογή να συμπλεύσει με τη Ν.Δ. και δεν θα επιστρέψουν για να δούν να ανεβαίνει στη σκηνή η ίδια παράσταση.

Ανάγωγα

Ο Chamath Palihapitiya, πρώην αντιπρόεδρος του Facebook, προκάλεσε αίσθηση με τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι «τα social media διαβρώνουν τα βασικά θεμέλια του τρόπου συμπεριφοράς των ανθρώπων».

Είπε μάλιστα ότι αισθάνεται ενοχές για τη δημιουργία εργαλείων που «διαλύουν τον κοινωνικό ιστό». Τώρα είναι αργά. Δεκτή η αυτοκριτική, αν και λίγο ισοπεδωτική, ωστόσο η ζημιά έχει γίνει.

Η κατάσταση δύσκολα μαζεύεται. Ο εθισμός έχει χτυπήσει κόκκινο, και μηχανισμούς απεξάρτησης δεν βλέπω.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε