My Twitter Feed

3 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Σε ισόβια κάθειρξη ο Β. Παπαγεωργόπουλος

papageorgopoulos-vasilisΤην ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και στον πρώην γενικό γραμματέα του Δήμου Μιχάλη Λεμούσια επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώ ισόβια και επιπλέον 9 χρόνια κάθειρξη επιβλήθηκαν στον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη.
Το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους καταδικασθέντες για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Για τους δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου, το δικαστήριο αποφάσισε να επιβάλει ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών αντίστοιχα. Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και στον πρώην γενικό γραμματέα του Δήμου Μιχάλη Λεμούσια επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώ ισόβια και επιπλέον 9 χρόνια κάθειρξη επιβλήθηκαν στον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη.
Το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους καταδικασθέντες για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Για τους δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου, το δικαστήριο αποφάσισε να επιβάλει ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών αντίστοιχα.
Το σκεπτικό της απόφασης
Στην κατάμεστη αίθουσα του Κακουργιοδικείου και κάτω από ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέπτυξε διεξοδικά, επί σχεδόν μιάμιση ώρα, το σκεπτικό της απόφασης επί της ενοχής ή μη των συνολικά 18 κατηγορουμένων για την υπόθεση.
“Ο δήμαρχος όρισε ως γενικό γραμματέα τον στενό συνεργάτη του. Οι δυο τους συνδέονταν στενότατα και ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη. Ο Μ. Λεμούσιας αναζητούσε μία ‘πηγή’ χρημάτων στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου. Ο γενικός γραμματέας προέτρεψε τον Π. Σαξώνη να υπεξαιρεί κατ’ εξακολούθηση και για αόριστο χρόνο χρήματα για την ενίσχυση της δημοτικής παράταξης ‘Αναγέννηση’, της οποίας ηγείτο ο Β. Παπαγεωργόπουλος.
O γενικός γραμματέας έκαμψε τις αντιρρήσεις που είχε ο ταμίας, διαβεβαιώνοντάς τον ότι στον Δήμο ασκεί διοίκηση αυτός. Γνώστης όλων των σχεδιασμών ήταν και ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Παρέμενε στο παρασκήνιο, προσποιούμενος άγνοια. Ο δήμαρχος άφησε την εκτέλεση του σχεδιασμού στον γενικό γραμματέα. Έτσι, έβαλαν μπροστά τη ‘μηχανή’ της υπεξαίρεσης. Η διανομή του μερίσματος γινόταν μεταξύ τους. Ύστερα, ζήτησε ο Σαξώνης ένα ποσοστό 10% από τα υπεξαιρεθέντα ποσά” τόνισε ο πρόεδρος, ανακοινώνοντας την απόφαση.
“Οι σχέσεις τους δεν διερράγησαν ούτε όταν βγήκαν στη δημοσιότητα υποθέσεις που βάρυναν τον Μ. Λεμούσια. Αυτό σημαίνει ότι είχαν ένα δυνατό μυστικό που τους κρατούσε αλληλέγγυους” πρόσθεσε.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την ενοχή, ο Μ. Λεμούσιας απευθύνθηκε στο δικαστήριο λέγοντας – μεταξύ άλλων: “Χύνεται αίμα αθώων για την κοινή γνώμη”.
Σύμφωνα με την απόφαση, το ύψος της υπεξαίρεσης ξεπερνάει τα 17,9 εκατ. ευρώ. “Το χρήματα που έλαβε ο Π. Σαξώνης από το 1999 έως και το 2008 ήταν 21.156.794 ευρώ, οπότε το ποσό της υπεξαίρεσης δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό το ποσό. Υπεξαίρεσε συνολικά 17.962.336 ευρώ. Λάμβανε τα χρήματα αυτά άφθονα και απροβλημάτιστα.
Μία εντολή του δημάρχου αρκούσε να κλείσει η ‘στρόφιγγα’ των μετρητών. Εντύπωση προκαλεί η ιλιγγιώδης αύξηση των μετρητών που έπαιρνε ο Π. Σαξώνης μετά το 1999, που – κατά μέσο όρο – υπεξαίρεσε το 84,88% των μετρητών που αναλάμβανε” σημείωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, μετατρέποντας το υπεξαιρεθέν ποσό από ευρώ σε δραχμές. “Αντιστοιχεί σε 6,1 δισ. δραχμές. Πόσα χρόνια πρέπει να εργαστεί ένας καθηγητής για να βγάλει αυτά τα χρήματα;” σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τον Π. Σαξώνη είπε ότι τα πλαστά παραστατικά που προσκόμιζε για να καλύψει την υπεξαίρεση ήταν κακότεχνα και εξόφθαλμα πλαστά. “Ήταν ασύδοτος και είχε ασυλία” τόνισε ο πρόεδρος, ενώ για τους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας είπε ότι “παρείχαν ηθελημένα συνδρομή και άφθονα μετρητά, γνωρίζοντας ότι δεν θα πληρώσει ο Σαξώνης”.
Αναφορικά με τους αντιδημάρχους Οικονομικών, ο πρόεδρος είπε ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη στην εγκληματική δραστηριότητα του Σαξώνη. “Ούτε μπορούσαν να το αντιληφθούν ούτε περιήλθε στην κατοχή τους μέρος των χρημάτων από την υπεξαίρεση” σημείωσε.

newsbomb.gr

Σχόλια
6 Σχόλια to “Σε ισόβια κάθειρξη ο Β. Παπαγεωργόπουλος”
 1. Ο/Η Καφές Πικρός λέει:

  Άντε να παίρνει σειρά και ο δικός μας “εν αργία” 🙂

 2. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

  Για το ηθικό μέρος της υπόθεσης κάθε σχόλιο ωχριά μπροστά στο μέγεθος του οικονομικού εγκλήματος που διεπράχθει απο ανθρώπους, τους οποίους οι πολίτες της Θεσσαλονίκης εμπιστεύθηκαν την πόλη τους. Για το υπεξαιρεθέν ποσό μαμούθ γνωρίζει κάποιος που βρίσκεται; Αν δεν έχει επιστραφεί στο Δημόσιο ταμείο, τότε θα πρέπει να ζητηθεί απο τους καταδικασθέντες να το επιστρέψουν με τους αναλογούντες τόκους τόσων ετών. Δεν μπορώ να διαννοηθώ οτι δεν θα επιστραφεί και επι πλέον οι φορολογούμενοι θα τους τα’ί’ζουν στην φυλακή. Παρεμπιπτόντως να θυμίσω εδώ τα λόγια του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στην 76η Δ.Ε.Θ, ερωτώμενος για την θέση της Ν.Δ σχετικά με την εν εξελίξει υπόθεση Παπαγεωργόπουλου: ” Θέλω να πώ ξεκάθαρα οτι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είναι ένας έντιμος άνθρωπος, ο οποίος έχει προσφέρει απίστευτα πολλά πράγματα στην Θεσσαλονίκη !” Βεβαίως έχουμε μάθει σ’ αυτή την χώρα εδώ και δεκαετίες οτι το νόημα της λέξης “εντιμότητα” έχει έντονο χρώμα και δεν μπαίνουμε στον κόπο να ψάξουμε στα λεξικά. Απλά είναι… ή μπλέ ή πράσινo.

  • Ο/Η Ολγα Βασιλείου λέει:

   Συμφωνώ απόλυτα με τον Λουκυ Λουκ. Η ισόβια κάθειρξη δεν θα φερει πίσω τα χρήματα.Απλώς θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο οι ελληνες φορολογούμενοι πληρώνοντας για την φυλακή τους.
   Η εντιμότητα είναι πάντα μπλε ή πράσινου χρώματος σε τούτο τον τόπο.Εσχάτως και λίγο ροζ (ΔΗΜΑΡ)

 3. Ο/Η ο κανένας λέει:

  Παραδόξως ξεχνάμε την υπεξαίρεση ενός εκατομμυρίου € από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κιλκίς κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διοίκησης!!!
  Τι γίνεται αυτή η ιστορία; που πήγαν τα λεφτά; σε κανένα καζίνο εδώ κοντά μήπως;

 4. Ο/Η Ταγματασφαλιτης λέει:

  στο κελι 33 και τα χρηματα πισω λαμογιο

 5. Ο/Η Ταγματασφαλιτης λέει:

  τα τοπικα δεν τα ακουμπαμε κανενας, χανουμε ψηφους….ο εισαγγελεας τι κανει αραγε;; περιμενει μηνυσεις η πηρε εντολη;;;

Σχολιάστε