My Twitter Feed

25 Φεβρουάριος, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σε επιφυλακή κι οι γιατροί Κιλκίς -

Τρίτη, 25 Φεβρουάριος, 2020

Ειρήνη: Στη Βουλή το Νοσοκομείο -

Τρίτη, 25 Φεβρουάριος, 2020

Κιλκίς: Κλειστό το 5ο Νηπιαγωγείο -

Δευτέρα, 24 Φεβρουάριος, 2020

Ξεχνά η διοίκηση του Νοσοκομείου -

Δευτέρα, 24 Φεβρουάριος, 2020

Σταραμάκια ανέργων/προσφύγων -

Δευτέρα, 24 Φεβρουάριος, 2020

Κυριακίδης: Απολογισμός 4μήνου -

Δευτέρα, 24 Φεβρουάριος, 2020

Με αγρότες και …οπαδούς ΠΑΟΚ -

Κυριακή, 23 Φεβρουάριος, 2020

Στην Αθήνα για το προσφυγικό -

Παρασκευή, 21 Φεβρουάριος, 2020

Σε επιφυλακή κι οι γιατροί Κιλκίς

Με ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Κιλκίς γνωστοποιεί ότι έχει προβεί σε αναλυτική ενημέρωση των ιατρών-μελών του για όλη την ενδεδειγμένη διαδικασία που αφορά στον κορονοϊό και τελεί σε επιφυλακή από κοινού με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.  

Η ανακοίνωση, στην οποία παρέχονται χρηστικές πληροφορίες για τον ιό με την επιστημονική ονομασία 2019–nCoV, έχει ως εξής:

«Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κορωνοϊού. Οι ιοί αυτοί συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Ο νέος κορωνοϊός ονομάζεται 2019–nCoV και δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Wuhan στην Κίνα το Δεκέμβριο του 2019.

Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο χρόνος επώασης του 2019-nCoV υπολογίζεται ότι έχει ανώτατο όριο τις 14 ημέρες.  Λόγω των ομοιοτήτων των συμπτωμάτων του κορωνοϊού με άλλες αναπνευστικές ιογενείς λοιμώξεις, η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται μόνο μέσω εξειδικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων. 

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

O ιός 2019–nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο, η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας, μέσω μικροσταγονιδίων που περιέχουν τον ιό. Η τήρηση απόστασης ασφαλείας τουλάχιστον ενός (1) μέτρου από ασθενείς είναι επιβεβλημένη, όπως και η κάλυψη της μύτης από τον ασθενή κατά τη διάρκεια του βήχα ή του φταρνίσματος με το εσωτερικό του αγκώνα του ή με χαρτομάντηλο, το οποίο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως. Επίσης είναι απαραίτητο το τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, γιατί με αυτή τη διαδικασία σκοτώνεται ο ιός. 

Ο συγκεκριμένος κορωνοϊός φαίνεται ότι μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες στις διάφορες επιφάνειες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του. Επισημαίνεται ότι η χρήση ιατρικής μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών. 

Εάν διαπιστωθεί πυρετός, βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει αναζητηθεί άμεση ιατρική βοήθεια. Ειδικά εάν υπάρχει ιστορικό ταξιδιού ή επαφής με ταξιδιώτη που έχει επισκεφθεί την Κίνα. Τονίζεται ότι τα τελευταία 24ωρα υπάρχει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στη γειτονική Ιταλία. Οι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον θεράποντα ιατρό τους για οδηγίες, να μη λάβουν αντιβιοτικά και καταρχήν να παραμένουν στο σπίτι τους, υπό τη στενή εποπτεία του ιατρού. Να αποφεύγεται η άμεση επίσκεψη στο Νοσοκομείο, παρά μόνο σε επείγουσα κατάσταση ή κατόπιν ειδικής διαδικασίας παραπομπής από τον θεράποντα ιατρό.»

Σχολιάστε