My Twitter Feed

26 Ιουνίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σήκω ψυχή μου προσφυγιά! -

Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Θερινό σινεμά στο Στέκι της Τέχνης -

Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Είσοδος “μυρίων” απ` το Βορά! -

Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Λαμπρός γιορτασμός του 1913 -

Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

“Διαδικασία πριν τη κάλπη” -

Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

ΕΚΚ: Ψήφισμα για τη FIERATEX -

Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Πρωτιά ΠΕΚ στην ΕΛΜΕ Κιλκίς -

Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Επιτέλους, φράγμα Μεταξοχωρίου -

Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Σήκω ψυχή μου προσφυγιά!

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και ο Δήμος Κιλκίς παρουσιάζουν την έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22″.

Τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 30 Ιουνίου στις 12:00, στον εκθεσιακό χώρο της Καπναποθήκης της ‘’Αυστροελληνικής’’ από τον Δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη, τον Β’ Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Γιώργο Γεωργαντά, και τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής Ευάνθη Χατζηβασιλείου.

Ο νομός και η πόλη του Κιλκίς έχουν ταυτιστεί με τις ζωντανές μνήμες της παρουσίας των προσφύγων του ’22. Κατέχουν μία από τις υψηλότερες θέσεις στην Ελλάδα ως προς τους αριθμούς των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν εκεί και ως προς τα ποσοστά τους επί του συνολικού πληθυσμού. Ως εκ τούτου, αποτελούν έναν πολύ σημαντικό σταθμό στην έως τώρα διαδρομή των παρουσιάσεων της έκθεσης. Μια διαδρομή, η οποία ξεκίνησε από την Αθήνα και έχει συμπεριλάβει έως τώρα τη Δράμα, την Καβάλα, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη, το Αγρίνιο, τη Νέα Ιωνία Βόλου, τη Λευκωσία της Κύπρου, την Αλεξανδρούπολη, τις Σέρρες, τη Λιβαδειά και την Έδεσσα.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε έξι ενότητες. Η πρώτη, μας ταξιδεύει στη ζωή και τη μουσική των Ελλήνων στις χαμένες πατρίδες της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής και της Βόρειας Θράκης, της Καππαδοκίας και του Πόντου πριν από το 1922.

Στη συνέχεια, η Καταστροφή και η Έξοδος, η απώλεια, το τραύμα της προσφυγιάς και η ζωή στη νέα πατρίδα αποτελούν τις βασικές θεματικές της δεύτερης ενότητας. Ο ρόλος της μουσικής στην ατομική και τη συλλογική ταυτότητα των προσφύγων, στην καθημερινή ζωή και στα γλέντια στους προσφυγικούς συνοικισμούς ανιχνεύεται στην τρίτη ενότητα της έκθεσης. Το μικρασιάτικο ρεμπέτικο και οι κύριοι εκπρόσωποί του συνιστούν την επόμενη ενότητα, ενώ το μεταγενέστερο έντεχνο τραγούδι και ο τρόπος που οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν από τη μουσική και στιχουργική κληρονομιά των προσφύγων παρουσιάζονται στην πέμπτη ενότητα. Οι θεματικές ενότητες ολοκληρώνονται με το έργο των πρωτοπόρων ερευνητών, λαογράφων και μουσικολόγων, οι οποίοι κατέγραψαν εγκαίρως και διέσωσαν ένα μεγάλο μέρος αυτού του μουσικού πλούτου.

Φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια σημαντικών φορέων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στη χώρα μας, συλλόγων, οργανώσεων και ιδιωτών, συνομιλούν στην έκθεση με στίχους και ποικίλες μελωδίες: μοιρολόγια, παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, μικρασιάτικα ρεμπέτικα αλλά και τη νεότερη ελληνική μουσική παραγωγή.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό έως τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη από τις 19:00 έως τις 21:30.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο Αυτοτελές Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Κιλκίς (τηλ. επικοινωνίας 23413 52209 και 52210).

Σχολιάστε