My Twitter Feed

12 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Ριγμένες” οι επιχειρήσεις του Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Υγειονομικοί: Εμβόλιο μόνο το 33%! -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Μονοψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Αδειάζει από ασθενείς covid το ΓΝΚ -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Νέα οχήματα στο Δήμο Παιονίας -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Χωρίς δομή Αναφοράς το Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Ανδρίτσος: Ανακρίβειες ΠΟΕΔΗΝ -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Πάντα ανησυχία από τα κρούσματα -

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2021

Ρεμούλες κι ελλείψεις στο Νοσοκομείο Κιλκίς

nosokomeio-350x233*Καταγγέλει ο πρώην διοικητής του Ιδρύματος, Γρ. Χατζησάββας.

Ρεμούλες, απουσία ελέγχων, ελλείψεις προσωπικού και υλικών, που βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, φάρμακα που εξαφανίζονται μέσα στο Νοσοκομείο του Κιλκίς, σύμφωνα με τον πρώην διοικητή του ιδρύματος, Γρηγόρη Χατζησάββα.

Μία μέρα μετά τον ορισμό του Θέμη Ανθρακίδη ως διοικητή των νοσοκομείων Κιλκίς – Γουμένισσας, ο κ. Χατζησάββας μιλά στη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» για την εμπειρία να είσαι επικεφαλής μιας νοσηλευτικής μονάδας μέσα σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Ιδού το ρεπορτάζ:

«Είδα σε ένα τιμολόγιο ένα υπερβολικό νούμερο, που αντιστοιχούσε στα μολυσματικά απόβλητα μόλις μίας εβδομάδας. Προτού καταλήξουν στον ΧΥΤΑ, τα απόβλητα αυτά διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρίες, που φυσικά πληρώνονται. Ζήτησα να είμαι παρών στην επόμενη ζύγιση. Διαπίστωσα ότι τα μισά απόβλητα που πετούσαν δεν ήταν μολυσματικά. Η απάντηση ήταν ότι έτσι μας είπαν να κάνουμε» λέει στη «δημοκρατία» ο Γρηγόρης Χατζησάββας, που γνώρισε από πρώτο χέρι τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

«Φυσικά και υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν υπάρχει, όταν το νοσοκομείο έχει τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και προσωπικό και τα εργαστήρια καθυστερούν, για παράδειγμα, να βγάλουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων» περιγράφει ο πρώην διοικητής.

 

«Τα προβλήματα είναι τεράστια. Δεν μας άκουγε όμως η ηγεσία του υπουργείου. Αντί να δουν πώς θα περιορίσουν τη γραφειοκρατία, περιόρισαν τα οικονομικά των νοσοκομείων τόσο πολύ, που δεν υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας με οικονομικούς όρους. Αφησαν τα νοσοκομεία χωρίς στελεχιακό δυναμικό, κυρίως γιατρούς αλλά και χωρίς διοικητικό προσωπικό, που χρειάζεται για τη λειτουργία τους» περιγράφει ο κ. Χατζησάββας, ο οποίος βλέποντας την κατάσταση είχε δηλώσει παραίτηση ήδη από το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο ως χθες να είναι ακέφαλο.

 

«Υπάρχουν στο Νοσοκομείο Κιλκίς κλινικές και εργαστήρια που λειτουργούσαν με μόλις τρεις γιατρούς. Τα νοσοκομεία της περιφέρειας όμως εφημερεύουν καθημερινά. Από την άλλη, δεν υπήρχε έλεγχος για να περιοριστούν τα φαινόμενα χρηματισμού των γιατρών από ασθενείς και εταιρίες» συνεχίζει.

 

Σύμφωνα με τον κ. Χατζησάββα, υπάρχει δυνατότητα να περιοριστεί το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων και να υπάρξει παράλληλα και βελτίωση των υπηρεσιών.

 

«Δεν είχαμε μηχανοργάνωση. Χωρίς να εγκατασταθούν σύγχρονα προγράμματα ελέγχου, πώς μπορεί να γίνει η παρακολούθηση των ασθενών, των δαπανών, οι χρεώσεις υλικών και φαρμάκων. Τα φάρμακα εξαφανίζονταν στην πορεία… Κανένας δεν γνώριζε πού κατέληγαν» προσθέτει ο πρώην διοικητής, ο οποίος έβαλε τελικά τις βάσεις για την ολοκλήρωση της πλήρους μηχανοργάνωσης.

 

Ο κ. Χατζησάββας καταγγέλλει ότι οι αποφάσεις για κάθε νοσοκομείο βγαίνουν από το υπουργείο, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη οι συγκεκριμένες ανάγκες που έχει το καθένα ξεχωριστά. «Εκοβαν τις δαπάνες όπως ήθελαν. Στέλναμε έγγραφα με συγκεκριμένα προβλήματα, αλλά δεν μας απαντούσαν. Εφαρμόζεται μια κεντρική πολιτική, που κινείται βέβαια μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια του Μνημονίου. Εμείς ούτε μια απλή μετακίνηση προσωπικού δεν μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχουν όμως τεράστια περιθώρια για περιορισμό της σπατάλης, της κακοδιοίκησης, της κακοδιαχείρισης, της διαφθοράς, χωρίς να υπάρξει υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες» κατέληξε ο κ. Χατζησάββας.

dimokratianews.gr – Νίκος Πιτσιακίδης

Σχολιάστε