My Twitter Feed

21 Μάιος, 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

«Μπλε φάλαινα» και στο Κιλκίς! -

Σάββατο, 20 Μάιος, 2017

Κινητοποιήσεις εργαζομένων ΟΤΑ -

Σάββατο, 20 Μάιος, 2017

Δράσεις για ιστορικό τουρισμό -

Παρασκευή, 19 Μάιος, 2017

Υπογραφές για Δήμο Γουμένισσας -

Πέμπτη, 18 Μάιος, 2017

Μόνο το ΠΑΜΕ συγκέντρωση -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Τι θέλει η επιχειρηματικότητα -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη αποχή των δικηγόροι -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Πότε θ`αποζημιωθούν οι αγρότες;

agathopoulou-540x355Ερώτηση για το αν θ` αποζημιωθούν οι αγρότες το ταχύτερο δυνατόν, καθώς επίσης και γιατί δεν εφαρμόστηκαν  τα προγράμματα αντιχαλαζικής προστασίας, κατέθεσε χθες Πέμπτη 26 Ιουνίου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου , με αφορμή την πρόσφατη χαλαζόπτωση στην Κεντρική Μακεδονία, με τις τεράστιες καταστροφές για τον αγροτικό κόσμο των Μουριών.

xalaziΟλόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες  έντονη χαλαζόπτωση έπληξε την Κεντρική Μακεδονία. Ειδικότερα την Τετάρτη 18 Ιουνίου εκδηλώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή των Μουριών Κιλκίς (ισχυρή καταιγίδα με χαλαζόπτωση, θυελλώδεις άνεμοι) προξενώντας μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο και ειδικά στον παραλίμνιο δρόμο Δοϊράνης, με πτώσεις εκατοντάδων δένδρων σε επαρχιακές και αγροτικές οδούς, με πλημμυρικά φαινόμενα (σε χείμαρρους, ρέματα, καλλιέργειες), με ζημίες σε γέφυρες κ.α.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μία πρώτη εκτίμηση, των γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και κτηνιατρικής της Π.Ε. Κιλκίς, αναφέρει καταστροφές μέχρι και 100% σε περίπου 15.000 στρέμματα καλλιεργειών.

Για μια ακόμη φορά και με αφορμή τις αντίξοες καιρικές συνθήκες της φετινής χρονιάς (παρατεταμένες βροχοπτώσεις, ανεμοθύελλες, χαλαζοπτώσεις) αναδείχτηκε το πόσο απροστάτευτοι είναι οι αγρότες της Κ. Μακεδονίας, όπως και όλης της χώρας.

Το εθνικό πρόγραμμα εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) που αφορούσε και στην Κεντρική Μακεδονία, δεν παρείχε  καμία προστασία, αφού δεν εφαρμόστηκε γιατί  η σχετική συμφωνία ανάθεσης του έργου υπεγράφη μόλις πριν λίγες μέρες με καθυστέρηση 9 ολόκληρων μηνών.

Παράλληλα η μη οριστικοποίηση των δηλώσεων ΟΣΔΕ,  η  υποστελέχωση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και οι μνημονιακές περικοπές στα οδοιπορικά των γεωπόνων ανησυχούν τους καλλιεργητές ως προς την άμεση εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή των  αποζημιώσεων που τους αντιστοιχούν χωρίς καθυστερήσεις.

Σε μια στιγμή που ο αγροτικός κόσμος ζει τις δραματικές συνέπειες που έχει επιφέρει η κυβερνητική πολιτική με τις φοροεπιδρομές και τα χαράτσια κάθε είδους, το ακριβό πετρέλαιο και το ρεύμα,  τα καρτέλ και τα απειλητικά χρέη στην ιδιωτική πλέον ΑΤΕ (νυν Πειραιώς), την υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ μέσω της “GAIA-Επιχειρείν», που έχουν αυξήσει το κόστος παραγωγής, η μεγάλη απώλεια του εισοδήματος των αγροτών της περιοχής, λόγω της χαλαζόπτωσης, είναι αβάσταχτη. Επιβάλλεται ο ΕΛΓΑ να   ολοκληρώσει τις εργασίες εκτίμησης των ζημιών, ώστε να αποζημιωθούν άμεσα όλοι οι πληγέντες καλλιεργητές.

Επειδή για τις συγκεκριμένες  ζημιές έχουν καταβληθεί από τους παραγωγούς τα απαραίτητα ασφάλιστρα και στα ταμεία του ΕΛΓΑ πρέπει να υπάρχουν τα ανάλογα χρηματικά ποσά.

Επειδή οποιαδήποτε καθυστέρηση σημειωθεί όσον αφορά τόσο στην άμεση εκτίμηση των ζημιών όσο και στην έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων  θα έχει ως αποτέλεσμα δεκάδες αγροτικές οικογένειες να οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή.

Επειδή η μη έγκυρη εφαρμογή των προγραμμάτων αντιχαλαζικής προστασίας αποδεικνύεται  καταστροφική.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

1.Προτίθεται να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες το ταχύτερο δυνατόν, ασχέτως αν έχουν οριστικοποιηθεί οι δηλώσεις ΟΣΔΕ;

2. Γιατί δεν εφαρμόστηκαν  τα προγράμματα αντιχαλαζικής προστασίας και ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση της υπογραφής της σχετικής συμφωνίας;»

Σχολιάστε