My Twitter Feed

30 Ιούνιος, 2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΟΣΕ: Σύνδεση με τη ΒΙΠΕ Κιλκίς -

Παρασκευή, 29 Ιούνιος, 2018

ΣΥΡΙΖΑ: Εκδήλωση για Κλεισθένη -

Πέμπτη, 28 Ιούνιος, 2018

Κατατέθηκε η επ. ερώτηση για ΤΕΙ -

Πέμπτη, 28 Ιούνιος, 2018

Τι προβλέπει το πόρισμα για ΤΕΙ -

Πέμπτη, 28 Ιούνιος, 2018

Πιο νωρίς ρεύμα από Βουλγαρία -

Τετάρτη, 27 Ιούνιος, 2018

Κιλκίς, Τουρκία, συνεργασία! -

Τετάρτη, 27 Ιούνιος, 2018

ΚΙΝΑΛ: Ποιοι εκλέχτηκαν στις ΤΟ -

Τρίτη, 26 Ιούνιος, 2018

Σ. Ζαριανόπουλος: Επίσκεψη σε Κιλκίς -

Δευτέρα, 25 Ιούνιος, 2018

Μια Κιλκισιώτισσα που πρωτοπορεί

Η Κιλκισιώτισα 26χρονη βιολόγος, Κωνσταντίνα Μάτσκου, είναι η δημιουργός ειδικά διαμορφωμένων τσιρότων (patch), τα οποία μπορούν να απελευθερώνουν φαρμακευτικές και καλλυντικές ουσίες, ενσωματωμένες σε ένα δίκτυο νανοϊνών (ικριωμάτων).

H Κ. Μάτσκου, η οποία ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της στη Νανοϊατρική, δημιούργησε τα τσιρότα στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Διεπιστημονικού Προγράμματος «Νανοτεχνολογίες – Νανοεπιστήμες» του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ.

Η Κιλκισιώτισα βιολόγος, κόρη του Βασίλη Μάτσκου, θα παρουσιάσει τη σχετική μελέτη στο 15o συνέδριο NANOTEXNOLOGY 2018, που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου, στο Porto Palace Conference Center, στη Θεσσαλονίκη.

«Το αντικείμενο που μελέτησα βασίζεται στην ανάπτυξη της ιστικής μηχανικής και αφορά την κατασκευή ικριωμάτων, φορτωμένων με φάρμακα, τα οποία συμβάλλουν στη στοχευμένη απελευθέρωση των ουσιών αυτών, επιφέροντας θετικά αποτελέσματα φροντίδας του δέρματος. Τα ικριώματα στην ουσία αποτελούν ένα δίκτυο νανοϊνών, που προσομοιάζουν την εξωκυττάρια μήτρα των κυττάρων, το φυσικό δηλαδή μονοπάτι μέσω του οποίου τα κύτταρα αλληλεπιδρούν και επικοινωνούν μεταξύ τους με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Το ικρίωμα δίνει το έναυσμα για την έναρξη του κυτταρικού πολλαπλασιασμού και την αποκατάσταση της ζημιάς. Τα υλικά που επιλέχθηκαν, ξεχώρισαν λόγω των ιδιοτήτων τους, είναι βιοδιασπώμενα, προκειμένου να μην προκαλέσουν τοξικότητα και παρενέργειες στο σύστημα», αναφέρει η Κωνσταντίνα Μάτσκου.

Η Κωνσταντίνα Μάτσκου

Παράλληλα, εξηγεί, ότι μέσα στο ικρίωμα ενσωματώνονται φαρμακευτικές ουσίες που επιτελούν δύο ρόλους: την προστασία του οργανισμού από την αντίδρασή του στο ξένο σώμα, όπως για παράδειγμα αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και τις ευεργετικές ιδιότητες που έτσι κι αλλιώς διαθέτουν όπως έχει προκύψει από πολυετή έρευνα.

«Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του εκχυλίσματος αλόης που χρησιμοποιήθηκε στην συγκεκριμένη εργασία, που είναι πλέον πασίγνωστη η ευεργετική της δράση στο δέρμα. Καθώς το υλικό κατασκευής της ίνας αρχίζει να αποικοδομείται, το φάρμακο απελευθερώνεται με ελεγχόμενο ρυθμό και στοχευμένα εκεί που χρειάζεται. Με τον τρόπο αυτό δεν σπαταλάται ποσότητα φαρμάκου, αλλά και δεν επιβαρύνεται ο οργανισμός με μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκου. Μειώνεται δηλαδή η ποσότητα του φαρμάκου που απαιτείται και αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της κατασκευής αυτής», προσθέτει η κ. Μάτσκου.

Επισημαίνει, δε, ότι ήδη έγινε εφαρμογή της κατασκευής πάνω σε ειδικά διαμορφωμένο τσιρότο – patch, αυξάνοντας το επίπεδο ενός συμβατικού τσιρότου προστασίας του δέρματος. «Τα περισσότερα τσιρότα σήμερα απλώς προστατεύουν ένα σημείο του δέρματος που παρουσιάζει πρόβλημα από το εξωτερικό περιβάλλον. Με την τεχνολογία αυτή περνάμε και σε θεραπεία πέρα από την προστασία των ερεθισμένων σημείων, με την απελευθέρωση των φαρμακευτικών ουσιών. Το συγκεκριμένο προϊόν με τα κατάλληλα φάρμακα θα μπροούσε να λειτουργήσει και ως patch με αντιγηραντικές ιδιότητες και να χρησιμοποιηθεί και στον τομέα των καλλυντικών και των προϊόντων αντιγήρανσης», καταλήγει κ. Μάτσκου, επισημαίνοντας ότι το προϊόν αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της διπλωματικής της εργασίας, ότι είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο και θα χρειαζόταν πολλή δουλειά ακόμη εάν επρόκειτο να κυκλοφορήσει στην αγορά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχολιάστε