My Twitter Feed

15 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σπουδαία έκθεση του ΑΕΙ μας -

Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Παιονία: 2η φάση αδελφοποίησης -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

ΑΟΚ: Σπουδαίο “διπλό” στο Αιγίνιο -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Συναντήσεις Δένδια στο Κιλκίς -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Η επίσκεψη Φ. Σαχινίδη στο νομό -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Παππάς: Όχι χρεωκοπία της Υγείας -

Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

“Μοντέλο για τη χώρα το Σταραμάκι” -

Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη Δένδια για ευρωεκλογές -

Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Προτάσεις ΕΛΜΕ για εκδρομές

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό που συνέβη στην Ιταλία και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μιας μαθήτριας, η ΕΛΜΕ Κιλκίς προτείνει μια σειρά αλλαγών για τις μαθητικές εκδρομές, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εμπορευματοποιηθεί, με αποτέλεσμα να έχουν μετατραπεί “σε μια καταναλωτική διαδικασία απ’ όπου προκύπτουν πολλοί κίνδυνοι”. 

leoforeioΣυγκεκριμένα η ΕΛΜΕ προτείνει:

-Ν’ αλλάξει ο σχεδιασμός των εκδρομών. Οι εκδρομές των τάξεων Γυμνασίου – Λυκείου εκτός από τις  μονοήμερες, να αφορούν μικρές ομάδες μαθητών και στοχευμένες επισκέψεις.

-Η αποχαιρετιστήρια εκδρομή της Γ’ Λυκείου να μην ξεπερνά τις 5 ημέρες, να σχεδιάζεται από το σχολείο (καθηγητές-μαθητές) βάσει κάποιου σχολικού στόχου.

-Πρέπει να προηγείται συζήτηση με τους μαθητές για τον στόχο της εκδρομής και προετοιμασία  από κοινού  μαθητών – καθηγητών  του περιεχομένου και του προγράμματος  της κάθε εκδρομής, καθώς και των κανόνων που πρέπει να τηρούνται από όλους. Σε περίπτωση παραβίασής τους θα πρέπει να έχουν συζητηθεί εκ των προτέρων οι κυρώσεις.

-Να δεσμεύονται οι γονείς για συγκεκριμένα ζητήματα με υπεύθυνες δηλώσεις και να ενημερώνουν το σχολείο για κάποιες ιδιαιτερότητες των παιδιών τους. (π.χ. προβλήματα υγείας)

-Να αυξηθεί ο αριθμός των συνοδών καθηγητών αλλά να συνοδεύουν τους μαθητές στις εκδρομές και εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων υποχρεωτικά.

-Να ζητούνται ευθύνες και από τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τους μεταφορείς για την πλημμελή παροχή υπηρεσιών.

– Το υπουργείο οφείλει να πάρει θέση απέναντι στο θέμα των ευθυνών των εκπαιδευτικών καθώς σύμφωνα με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο ευθύνονται για τα πάντα. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να προβεί στην αλλαγή της νομοθεσίας και να συγκεκριμενοποιήσει τις αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών ώστε οι συνοδοί καθηγητές να γνωρίζουν  για ποια συγκεκριμένα πράγματα είναι υπεύθυνοι.

Στη σχετική ανακοίνωση, η ΕΛΜΕ Κιλκίς αναφέρει και τα εξής:

Οι εκδρομές αποτελούν κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, «Οι εκπαιδευτικές εκδρομές αποτελούν αναγκαίο συμπλήρωμα της αγωγής των μαθητών, γιατί τους δίνουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τόπους που έχουν ιδιαίτερη μορφωτική αξία, να γνωρίσουν τα επιτεύγματα του ανθρώπου μέσα στη μακροχρόνια πορεία του πολιτισμού και να καλλιεργήσουν την κοινωνικότητά τους. Για το σκοπό αυτό επιλέγονται περιοχές με ιδιαίτερη εκπαιδευτική αξία (πολιτιστική, αρχαιολογική, ιστορική, οικολογική), ενώ κρίνεται απαραίτητη η προηγούμενη ενημέρωση και παροχή πληροφοριών στους μαθητές σχετικά με τον τόπο τον οποίο πρόκειται να επισκεφθούν, ώστε να εξασφαλίζεται η απόκτηση όσο το δυνατόν πιο πλούσιων εμπειριών. Τις εκδρομές επιβάλλουν εκπαιδευτικοί λόγοι, οι οποίοι απορρέουν από τον παιδαγωγικό−μορφωτικό χαρακτήρα του σχολείου και επομένως, κρίνεται σκόπιμο να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την πραγματοποίησή τους.»

      Άρα, μέσα από τις εκδρομές οι μαθητές μπορούν να διαπαιδαγωγηθούν  όσον αφορά τη στάση τους απέναντι στην παράδοση, τους αρχαιολογικούς θησαυρούς , το φυσικό περιβάλλον και να διαμορφώσουν μια σωστή στάση στο θέμα της ψυχαγωγίας. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα σε μαθητές από χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρίες που δεν μπορεί να τις παρέχει η οικογένειά τους.”

 

Σχολιάστε