Προτάσεις για το Ολοκαύτωμα
Συγκεκριμένες δράσεις για την ανάδειξη κι απόδοση ουσιαστικού φόρου τιμής στο ολοκαύτωμα των τριών χωριών των Κρουσίων, Κλειστό, Αμπελόφυτο και Κυδωνιά, προτείνει σε Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο Κιλκίς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κεντρικής Μακεδονίας Αττικής και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Κιλκισιωτών Αθήνας και Περιχώρων, Βασίλης Κωνσταντινίδης.
Συγκεκριμένα, σε επιστολή του προς τους
Γ. Ορφανό, Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης
Α. Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
Γ. Γεωργαντά, Βουλευτή Κιλκίς
Ε. Αγαθοπούλου, Βουλευτή Κιλκίς
Θ. Παραστατίδη, Βουλευτή Κιλκίς
Π. Κολότσιο, Αντιπερειφεριάρχη Κιλκίς
Δ. Σισμανίδη, Δήμαρχο Κιλκίς
Χ. Γκουντενούδη, Δήμαρχο Παιονίας
ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρει τα εξής:
“Κύριοι,
Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 73 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Κρουσοχωρίων (Κλειστό, Αμπελόφυτο και Κυδωνιά). Ύστερα από ένα αγώνα χρόνων έγινε κατορθωτό τα τρία χωριά να αναγνωρισθούν και να χαρακτηρισθούν μαρτυρικά, όπως και πράγματι είναι.
Μετά την ιστορική απόφαση του ΣτΕ, τόσο οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, όσο και τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας πρέπει να αναλάβουν την υποχρέωση να προστατεύσουν και να αναδείξουν την ιστορική μας κληρονομιά. Οι πρώην κάτοικοι των μαρτυρικών χωριών, οι απόγονοι τους, οι πολίτες του Κιλκίς αξίζουν την ελάχιστη τιμή που τους οφείλει η Πολιτεία για την συμμετοχή και τις θυσίες τους στον απελευθερωτικό αγώνα.
Κύριοι, Στις 25 Οκτωβρίου συμπληρώνονται εβδομήντα τρία χρόνια από τις γερμανικές θηριωδίες σε βάρος των τριών χωριών του νομού μας, Κλειστό (Μούζγαλη), Αμπελόφυτο (Μουρσαλή) και Κυδωνιά (Κοτσαλάρ), την περίοδο της κατοχής, που υπέστησαν πλήγματα σε ανθρώπινες ζωές και υλικές ζημιές από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής. Εκτελέσθηκαν 96 πατριώτες και ισοπεδώθηκαν και τα τρία χωριά.
Τον Αύγουστος 2014 το Ε΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε νόμιμο το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος που τα αναγνωρίζει ως μαρτυρικά χωριά και πόλεις της Ελλάδας.
Η παραπάνω απόφαση, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, αποκαθιστά μια ιστορική αδικία και συνιστά μεγάλη ηθική δικαίωση όλων εκείνων, φορέων και φυσικών προσώπων που αγωνίσθηκαν για την αναγνώριση τους από την επίσημη πολιτεία και αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής για τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και γενικότερα του κιλκισώτικου λαού.
Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά γεννιέται η υποχρέωση της Πολιτείας αλλά και των τοπικών αρχών να αναδείξουν και να φροντίσουν στη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς, του απελευθερωτικού αγώνα της πατρίδας μας και του νομού μας ειδικότερα, ιδιαίτερα δε, αν αναλογισθούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται τα Κρουσοχώρια.
Είναι τα μόνα από τα μαρτυρικά χωριά που δεν ξανακατοικήθηκαν και παραμένουν ερειπωμένα και εγκαταλειμμένα και η πρόσβαση είναι σχεδόν αδύνατη τους χειμερινούς μήνες. Όσοι σώθηκαν διασκορπίστηκαν σε διάφορα χωριά της περιοχής και φιλοξενήθηκαν προσωρινά σε συγγενικά και φιλικά τους σπίτια, για να εγκατασταθούν τελικά σε άλλες πόλεις και χωριά.
Ούτε μετά την Απελευθέρωση ξαναγύρισαν οι μαρτυρικοί κάτοικοι για να ξαναφτιάξουν από την αρχή τα σπίτια τους και το ταπεινό νοικοκυριό τους. Ζουν μέχρι σήμερα σκορπισμένοι στα διάφορα χωριά, στο Κιλκίς, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και αλλού.
Η Πολιτεία βέβαια για όλα αυτά τα θύματα της φασιστικής θηριωδίας δεν έδωσε καμία αρωγή μετά την Απελευθέρωση.
Πιστεύουμε ότι αξίζουν ανάλογης τιμής οι απόγονοι των μαρτυρικών τόπων και ο λαός του νομού μας, που να ανταποκρίνεται στους αγώνες και τις θυσίες τους.
Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε:
Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς και Δήμος Κιλκίς,
· Να αναδείξουν την ιστορία των Κρουσοχωρίων. Να εκδώσουν ενημερωτικά φυλλάδια.
· Να συμπεριληφθεί στη διδακτέα ύλη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του νομού μας και η 25η Οκτωβρίου να γιορτάζεται στα σχολεία του νομού μας.
· Η 25η Οκτωβρίου 1941 να καθιερωθεί σαν «ημέρα μνήμης» και να ανακηρυχθεί αργία στο νομό μας.
· Να ανακηρυχθούν «Κάστρα Αντίστασης» του απελευθερωτικού αγώνα του νομού μας.
· Να γίνουν έργα προστασίας και αποκατάστασης των κτιρίων των τριών χωριών, να περισωθούν ότι απέμεινε, π.χ. τα ερείπια της εκκλησίας του Κλειστού. Να συντηρηθούν και να γίνουν όλες οι δυνατές αναστηλώσεις και αναπαλαιώσεις.
· Να συντηρηθεί και να αξιοποιηθεί το υπάρχων μνημείο, που κατασκεύασε ο Γιάννης Ιωσηφίδης, πρώην κάτοικος Αμπελόφυτου και απόγονος μαρτυρικής οικογένειας. Να γίνουν αισθητικές παρεμβάσεις και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
· Να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος Ποντοκερασιά – Ελληνικό, που οδηγεί στα τρία μαρτυρικά χωριά και να γίνει διευθέτηση απορροής των υδάτων και προστασία από τις συχνές βροχές και νεροποντές, έτσι ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση στο μνημείο και στις θέσεις των χωριών.
· Να απογραφούν όλοι οι πρώην κάτοικοι και οι απόγονοι τους σαν μέλη των μαρτυρικών χωριών.
· Να ενταχθούν στις διεκδικήσεις της Ελλάδας απέναντι στο Γερμανικό κράτος και οι απαιτήσεις για τις πολεμικές επανορθώσεις – αποζημιώσεις, για τις ζημιές που προκάλεσαν τα Γερμανικά κατοχικά στρατεύματα καθώς και οι απαιτήσεις για αποζημίωση των θυμάτων για τα εγκλήματα των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων στα Κρουσοχώρια.
Τέλος προτείνουμε να διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης από προγράμματα του ΕΣΠΑ.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κεντρικής Μακεδονίας Αττικής
Και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Κιλκισιωτών Αθήνας και Περιχώρων
Παράρτημα
Είναι γνωστές οι βαρβαρότητες των ναζιστικών στρατευμάτων και στην επικράτεια του Δήμου Παιονίας. Είναι ανυπολόγιστες οι ζημιές που προκάλεσαν οι Γερμανοί εισβολείς και πολλά τα θύματα. Οι τοπικές αρχές θα πρέπει να αναδείξουν και να προβάλλουν τα ολοκαυτώματα και στην επικράτεια του δήμου Παιονίας.
Συγκεκριμένα στη σημερινή επικράτεια του δήμου ανήκουν οι οικισμοί:
· Το χωριό Χαμηλό, που στις 19/11/44 εκτέλεσαν 16 κατοίκους και κατέστρεψαν 38 σπίτια.
· Τα Μεγάλα Λιβάδια, που στις 08/05/44 κατέστρεψαν όλο το χωριό.
· Τα Μικρά Λιβάδια, που στις 08/05/44 εκτέλεσαν 36 κατοίκους και κατέστρεψαν 35 σπίτια.
Είναι αυτονόητο πως πολλά, από όσα αναφέραμε για το δήμο Κιλκίς, ισχύουν και για το δήμο Παιονίας.”