My Twitter Feed

26 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζουμε να πηγαίνουμε καλά -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Kαταγγελία απολύσεων σε ALUMIL -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

“Το Κιλκίς, χαβούζα της χώρας”! -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Αναφορά Φραγγίδη για Εσπερινό -

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ -

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Προτάσεις για τους πρόσφυγες

agathopoulos-sismanidis-tsotsakiΠροτάσεις για την καλύτερη διαχείριση του ζητήματος των διερχόμενων προσφύγων – μεταναστών στο ν. Κιλκίς, κατατέθηκαν στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσαν  ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης και ο πρόεδρος της Κοινωνίας Πολιτών ν. Κιλκίς Δημήτρης Αγαθόπουλος, με τη συμμετοχή εκτός των άλλων και του νέου διοικητή της 4ης Υ.Π.Ε. Στρατή Πλωμαρίτη.

Συγκεκριμένα, η σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Απριλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, έχοντας ενημερωτικό χαρακτήρα και αποσκοπώντας στο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να παρασχεθούν βοήθεια και  βασικές εξυπηρετήσεις στους πρόσφυγες – μετανάστες που καθημερινά μετακινούνται προς τα σύνορα αναζητώντας διέξοδο φυγής μέσω ΠΓΔΜ για τη Βόρεια Ευρώπη, κατέληξε σε προτάσεις όπως:

 • η ανάπτυξη συνεργασίας του ΚΕΕΛΠΝΟ  με τις υπάρχουσες δομές υγείας και με τις Μ.Κ.Ο.
 • Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων
 • η μόνιμη διάθεση ενός ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου
 • η διευκόλυνση της πρόσβασης στις μονάδες υγείας
 • οι επιχειρησιακές δράσεις της αστυνομίας για την ανακοπή του ρεύματος μετακίνησης προς τα σύνορα
 • η άρση των αποσπάσεων των αστυνομικών δυνάμεων προς άλλες περιοχές
 • η ενεργοποίηση Κέντρου Ασύλου Θεσσαλονίκης για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου
 • η αναζήτηση διερμηνέων για τις ανάγκες συνεννόησης με τους πρόσφυγες
 • η εξασφάλιση πόσιμου νερού στην περιοχή της Ειδομένης
 • η συγκέντρωση ξηράς τροφής στο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Κιλκίς
 • η τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων στις περιοχές όπου είναι συγκεντρωμένοι οι πρόσφυγες.
 • να γίνει διάβημα στο υπ. Εξωτερικών των Σκοπίων  για την κακοποίηση των προσφύγων.

DSCN0110Στην τοποθέτησή του ο κ. Σισμανίδης περιέγραψε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την ολοένα και αυξανόμενη τους τελευταίους μήνες ροή προσφύγων στο νομό μας και τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν υποκαθιστά τους πολιτειακούς θεσμούς, αλλά οφείλει να παρέμβει και συνεργαζόμενη με όλους τους φορείς να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους διερχόμενους πρόσφυγες – μετανάστες και τη διευκόλυνσή τους σε πολύ πρακτικά ζητήματα (ύδρευση, καθαριότητα κ.α) με διάθεση στήριξης και αλληλεγγύης.

Απ` τη πλευρά του, ο κ. Αγαθόπουλος υποστήριξε ότι η Κοινωνία Πολιτών ν. Κιλκίς αγωνίζεται για την τήρηση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και έχει παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στους πρόσφυγες, ενώ το αυξανόμενο κύμα προσφύγων στην περιοχή μας εντείνει την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις δομές υγείας.

Ως προς τις τελευταίες, ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ δεσμεύθηκε να συνδράμει για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πρόσφυγες. Συγχρόνως υπογραμμίστηκε το άριστο επίπεδο συνεργασίας Αστυνομίας και Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς σε περιστατικά υγείας που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, καθώς και ότι το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου είναι στη διάθεση όλων ανά πάσα στιγμή για εξετάσεις.

DSCN0118Από την πλευρά τους, τόσο ο Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς όσο και ο εκπρόσωπος των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης επισήμαναν ότι η μετακίνηση των προσφύγων – μεταναστών έχει μετατοπιστεί στην συνοριογραμμή άλλων νομών (Φλώρινας, Σερρών, Δράμας) εκτίμησαν πάντως ότι η διέλευσή τους από το ν. Κιλκίς θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Οι συνοριακοί νομοί όπως το Κιλκίς αποτελούν για το κύμα προσφύγων πύλη εξόδου προς την Ευρώπη ενώ όπως τονίστηκε, εσχάτως οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ έχουν λάβει αποτρεπτικά μέτρα για την είσοδο των προσφύγων και πολλές φορές οι τελευταίοι γίνονται θύματα βιαιοπραγιών και ληστειών από συμμορίες Αλβανόφωνων και Σκοπιανών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης,  ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς Θεμιστοκλής Ανθρακίδης, ο διευθυντής του Διασυνοριακού Κέντρου Δημόσιας Υγείας Κιλκίς  Γιώργος Περπερίδης, ο αστυνομικός υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς Χρήστος Παπαποστόλου, ο εκπρόσωπος των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Αξιούπολης, Πολυκάστρου και Δοϊράνης, Βάϊος Μπιζιώτης, ο περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Θωμαϊδης, ο δημοτικός σύμβουλος Παιονίας Αιμίλιος Δεβετζόπουλος, η διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου Θεσσαλονίκης Σοφία Γκορανέ και ο γεν. γραμματέας της οργάνωσης Δημήτρης Μυσιρλής, η γιατρός Πολυξένη Ανδρεάδου από τους Γιατρούς του Κόσμου, ο Αντώνης Ρήγας από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ο Βασίλης Τσορτσάνης από την Κοινωνία Πολιτών Πολυκάστρου, η Έφη Γελαστοπούλου ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες,  και οι κυρίες Ίριδα Πανδίρη, Φωτεινή Κελεκτσόγλου και Ιωάννα Φουρκιώτου από τις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ΑΡΣΙΣ, PRAKSIS, και Solidarity Now αντίστοιχα.

Όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν άμεσα για να συντονίσουν καλύτερα τις κινήσεις τους.

Σχολιάστε