My Twitter Feed

24 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ -

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Προστασία 1ης κατοικίας “μικρών”

Αργά χθες (Τρίτη) το βράδυ έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες του συμβιβασμού, στον οποίο κατέληξαν κυβέρνηση και κουαρτέτο, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προσδιορίζοντας τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

spiti-001Η λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι διζωνική: Στην πρώτη κατηγορία για την οποία θα υπάρξει οριζόντια προστασία ανήκουν οι οικονομικά αδύναμοι οφειλέτες που καταφεύγουν στον νόμο Κατσέλη.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά τους «μεσαίους», οι οποίοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα όρια για να έλθουν πρώτα σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις τράπεζες για τον προσδιορισμό μιας ελάχιστης μηνιαίας δόσης ή σε διαφορετική περίπτωση να προσφεύγουν στα δικαστήρια αποζητώντας την προστασία της κύριας στέγης τους. Με αυτές τις δύο λύσεις προστατεύεται συνολικά το 61% των δανειοληπτών.

Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει για τους οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες την εξαίρεση από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Ύψος αντικειμενικής αξίας: έως 170.000 ευρώ.
  • Ύψος μεικτού φορολογητέου εισοδήματος:
  • Για ένα άτομο: 8.180 ευρώ.
  • Για δύο άτομα: 13.917 ευρώ.
  • Προσαύξηση ορίων/παιδί: 3.361 ευρώ.
  • Για 4μελή οικογένεια: 20.639 ευρώ

Στην πρώτη κατηγορία που αντιστοιχεί στο 25% των δανειοληπτών καθιερώνεται και κονδύλι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, ώστε στην περίπτωση που ένα νοικοκυριό δεν μπορεί να καταβάλει ως δόση την προβλεπόμενη από τον νόμο Κατσέλη 10% του εισοδήματος ή τουλάχιστον 40 ευρώ μηνιαίως, τότε το κράτος να καλύπτει το ποσό καταβολής προς τους πιστωτές.

Για τους υπόλοιπους δανειολήπτες καθιερώνονται τα ακόλουθα κριτήρια τα οποία πρέπει να πληρούν ώστε να μπουν πρώτα σε διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού με τις τράπεζες, οι οποίες αναπροσαρμόζοντας την εμπορική αξία στα σημερινά δεδομένα θα καθορίζουν μηνιαία δόση. Αν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός, τότε θα μπορούν να αναζητούν λύση στα δικαστήρια. Τα κριτήρια είναι:

  • Αντικειμενική αξία: 230.000 ευρώ.
  • Μεικτό φορολογητέο εισόδημα:
  • Για ένα άτομο 13.906 ευρώ.
  • Για δύο άτομα: 23.659 ευρώ.
  • Προσαύξηση των εισοδηματικών ορίων ανά παιδί: 5.714 ευρώ.
  • Για 4μελή οικογένεια 35.086 ευρώ.

Με την κατηγορία αυτή καλύπτεται το υπόλοιπο 36% των δανειοληπτών.

Και για τις δύο κατηγορίες τα παραπάνω όρια «κλειδώνουν» για τρία χρόνια μέχρι το 2018, οπότε και θα επανεξεταστούν ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των στεγαστικών δανείων ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια. Τα «κόκκινα» στεγαστικά είναι 400.013. Οι αιτήσεις στο νόμο Κατσέλη εκτιμώνται σε 170.000.

Οι δύο πλευρές επίσης επιδίωξαν να κλείσουν τη στρατηγική, το πλαίσιο αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων.

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν, σύμφωνα με αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ήταν η ενεργοποίηση του νόμου Δένδια για τη διευθέτηση των οφειλών των μικρών επιχειρήσεων αλλά και ως προς το σκέλος της αντιμετώπισης των χρεών μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

Επιπλέον, στα επόμενα βήματα για τη στρατηγική της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων είναι η θέσπιση της υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου που θα αξιολογεί τη δανειοδοτική ικανότητα των οφειλετών, ώστε οι τράπεζες να επιλέγουν τον τρόπο ρύθμισης των οφειλών αλλά και η πλήρης ενεργοποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών.

Σχολιάστε