My Twitter Feed

20 Μάιος, 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

«Μπλε φάλαινα» και στο Κιλκίς! -

Σάββατο, 20 Μάιος, 2017

Κινητοποιήσεις εργαζομένων ΟΤΑ -

Σάββατο, 20 Μάιος, 2017

Δράσεις για ιστορικό τουρισμό -

Παρασκευή, 19 Μάιος, 2017

Υπογραφές για Δήμο Γουμένισσας -

Πέμπτη, 18 Μάιος, 2017

Μόνο το ΠΑΜΕ συγκέντρωση -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Τι θέλει η επιχειρηματικότητα -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη αποχή των δικηγόροι -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Προς μία αυτοδιαχειριζόμενη…

από την τοπική κοινωνία συνεταιριστική εκμετάλλευση του χρυσού και χαλκού του Κιλκίς

(με αφορμή ένα σχόλιο του κ. Κώστα από την Τέρπυλλο Κιλκίς)
Γράφει ο Γιάννης Γ. Ζαφειράτος Μηχανικός Μεταλλείων, Δρ. Βιομεταλλουργίας
Με την παρέμβαση αυτή, επιδιώκω την προβολή και διάδοση θέσεων και προτάσεων μιας διαφορετικής ανάπτυξης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στο Κιλκίς, παράλληλα και σε αρμονική συνέργεια με την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και φιλοδοξώ να συνεισφέρω στη σφαιρική αντιμετώπιση του πολυπαραμετρικού προβλήματος διαχείρισης της περιοχής -παράλληλα με την εκτίμηση και αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εξορυκτικής δραστηριότητας, την περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου και τη βιώσιμη συνύπαρξη των βιομηχανικών με τις παραδοσιακές δραστηριότητες με στόχο την ολοκληρωμένη διατήρησή της (integrated conservation) και την αξιοβίωτη ανάπτυξή της.Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί, που είναι δεδομένο ότι έχουν εκπονήσει ή εκπονούν μελέτες διαχείρισης της περιοχής από διαφορετικές οπτικές και προσεγγίσεις, οφείλουν να συντονίσουν τις ενέργειές τους, εντάσσοντας στο σχεδιασμό όχι μόνο τη σημαντική παράμετρο της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και της αρμονικής συνύπαρξης των διαφορετικών οικονομικών δραστηριοτήτων.Ας δούμε όμως ποια λύση πρότεινε ο απλός πολίτης από την Τέρπυλλο Κιλκίς, όταν, ευρισκόμενος -όπως άλλωστε όλοι μας- μπροστά στο δίλημμα «ναι στα μεταλλεία ή όχι στα μεταλλεία»:«…κατά τη γνώμη μου υπάρχει λύση και δεν θέλουμε ντε και καλά να στερήσουμε τον πλούτο από την πατρίδα εάν αυτός υπάρχει. Κάνω μια πρόταση και επιθυμώ να ληφθεί σοβαρά υπόψη από αναγνώστες που μπορούν να επηρεάσουν αποφάσεις και γεγονότα για το θέμα.» Σοφότατη σκέψη που αναγνωρίζει τον πλούτο στον ορυκτό πλούτο και το δημόσιο χαρακτήρα του. Το μόνο που θα κάνω ως απειροελάχιστο μέρος του συνόλου επιρροής αποφάσεων, είναι να εξετάσω τη λύση εδώ προσεκτικά:

1) «Aς επιτρέψει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τη δημιουργία ενός τοπικού συνεταιρισμού εξόρυξης μεταλλευμάτων.» 

Υπάρχει τέτοιο παράδειγμα και μάλιστα δίπλα στο Κιλκίς. Ονομάζεται Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης. Όπως λέει και το όνομά του, αρκετοί κάτοικοι παραδοσιακά ασχολούνταν με την εξόρυξη ασβεστολίθου για την παραγωγή ασβέστη (Ασβεστοχώρι, Κιρέτσκιοϊ). Το χωριό αυτό ανέπτυξε και συνεχίζει να αναπτύσσει πλήρη καθετοποίηση στην παραγωγή, από την εξόρυξη μέχρι και το τελικό προϊόν, αδιάλειπτα για πάνω από 300 χρόνια.

Τεχνολογικό Πάρκο – Οικομουσείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς παραγωγής ασβέστου στο Ασβεστοχώρι
Όπως διαβάζουμε στον ανωτέρω σύνδεσμο:  Ο πρώτος οικισμός, που ονομάστηκε Νεοχώρι, ιδρύθηκε μετά από Σουλτανικό διάταγμα γύρω στο 1580-1600, στο μέσο της ακατοίκητης δασώδους έκτασης μεταξύ Θεσσαλονίκης και Χορτιάτη, στην οποία υπήρχαν οι Βυζαντινοί μύλοι και τα υδραγωγεία που ύδρευαν την Θεσσαλονίκη. Διερχόταν επίσης παρακαμπτήριος της Εγνατίας οδού, από την οποία μεταφερόταν συντομότερα το Ταχυδρομείο, από το Δυρράχιο προς Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη.Γραπτές μαρτυρίες τεκμηριώνουν ότι περίπου το 1680-1700, τμήμα των κατοίκων στράφηκε στην παραγωγή ασβέστου με καμινεία ασβεστολίθου, χωρίς να είναι γνωστό πως αποκτήθηκε η απαραίτητη τεχνογνωσία. Έτσι οι Τούρκοι μετονόμασαν το Νεοχώρι σε Κιρέτσ-Κιοϊ (= Ασβεστοχώρι). Με σκοπό τη φύλαξη των υδραγωγείων και των χρηματαποστολών, η περιοχή υλοτομήθηκε και στο μέσον της ιδρύθηκε το πρώτο από τα πέντε τελικά φυλάκια ή κούλιες. Οι πρώτοι κάτοικοι ζούσαν με το μισθό του φύλακα.

Κύρια αγορά κατανάλωσης της ασβέστου ήταν αρχικά η Θεσσαλονίκη προς την οποία η μεταφορά γινόταν με γαϊδούρια. Ωστόσο, λόγω μεγάλου ανταγωνισμού, ομάδες ασβεστοπαραγωγών και ασβεστεμπόρων περιόδευαν στα Βαλκάνια και στη Μ. Ασία. Η έρευνα στο Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας έφερε στο φως τούρκικα “ταπιά” του 1907 λεπτομερούς καταγραφής 22 ιδιοκτητών προβιομηχανικών χώρων παραγωγής ασβέστου του Ασβεστοχωρίου !Μετά την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης του 1917, κατά την περίοδο της ραγδαίας ανοικοδόμησής της, ο ανταγωνισμός εντάθηκε. Η πρώτη συνεταιριστική εταιρεία “Ένωσις” Ασβεστοποιίας ιδρύθηκε το 1924-25, κατασκευάζοντας στο Ασβεστοχώρι το πρώτο στην Ελλάδα «εργοστάσιο» σύγχρονης για την εποχή τεχνολογίας (τύπου Ηoffman). Αργότερα, κατασκευάστηκε δεύτερο «εργοστάσιο» δίπλα του και τρίτο στην Αθήνα. Το 1930 ιδρύθηκε η δεύτερη εταιρεία η “Ομόνοια”, που κατασκεύασε «εργοστάσιο» ίδιου τύπου. Οι προβιομηχανικές ασβεστοκάμινοι σταδιακά εγκαταλείφθηκαν, αλλά δεν γκρεμίστηκαν.Κατά την περίοδο 1945-50, ιδρύθηκε η τρίτη εταιρεία η “Πρόοδος”, κατασκευάζοντας ασβεστοκάμινο καθέτου λειτουργίας (τύπος γνωστός στην Ελλάδα ως “πάτα-τράβα”), που λειτουργούσε με υγρά καύσιμα. Το 1959, ιδρύθηκε η εταιρεία παραγωγής και διάθεσης αδρανών με την επωνυμία “Η ΕΛΠΙΣ”, που το 1964 επεκτάθηκε στην παραγωγή καμένης ασβέστου και το 1992 εγκατέστησε μονάδα παραγωγής πολτού υδρασβέστου με την επωνυμία ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ “Η ΚΥΨΕΛΗ”.Οι ενεργές μέχρι σήμερα ασβεστοβιομηχανίες, τεχνολογίας ’50 έως και ’70, αντιμετωπίζουν με αμηχανία το γεγονός της βραχυπρόθεσμης υπολειπόμενης ζωής της ιστορικής λατομικής περιοχής της περιοχής, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα…
« 2) ας οριστεί μια ομάδα επιστημόνων κατά κύριο λόγο από άτομα που έχουν σπουδάσει επιστήμες σχετικές με το αντικείμενο και είναι άνεργοι, η οποία να καταρτιστεί με μέριμνα του υπουργείου επάνω στο θέμα της εξόρυξης χρυσού με μη χημικές μεθόδους αλλά με μέθοδο τη λιγότερο βλαβερή για το περιβάλλον και πώς με τα σύγχρονα μέσα μπορεί να υλοποιηθεί αυτό. Η ομάδα αυτή να μεταφέρει την τεχνογνωσία της αβλαβούς εξόρυξης στο δυναμικό του συνεταιρισμού και να έχει ρόλο καθοδήγησης και επίβλεψης.» Και τέτοιο παράδειγμα υπάρχει και μάλιστα αποτελεί το αντικείμενο εξειδίκευσης του υπογράφοντα. Ονομάζεταιβιολογική μεταλλεία (biomining) και λίγο απέχει από τηβιολογική γεωργία. Η υπόψη βιοτεχνολογία χρησιμοποιεί μικροοργανισμούς για την ανάκτηση μετάλλων, όπως ο χρυσός, ο άργυρος και ο χαλκός, από θειούχα ορυκτά.

Επειδή είμαι βέβαιος ότι πολλοί θα σπεύσουν να τη χαρακτηρίσουν εργαστηριακή ή επιστημονική φαντασία τους πληροφορώ ότι είναι μια τεχνικώς και βιομηχανικώς δοκιμασμένη διαδικασία, και αναγνωρίζεται από την παγκόσμια βιομηχανία εξόρυξης μεταλλευμάτων ως αποτελεσματική και απλή στη χρήση, αξιόπιστη εναλλακτική λύση προς πρακτικές λιγότερο φιλικές προς το περιβάλλον και παράγουσες ρύπανση (τήξη ή φρύξη ή χημική οξείδωση ή χημική εκχύλιση), και ιδιαίτερα κατάλληλη για μικρά κοιτάσματα σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.

Από αιώνες έχουν εξαντληθεί τα πιο πολλά από τα υψηλής ποιότητας κοιτάσματα του χρυσού και του αργύρου και τα εύκολα στην επεξεργασία αποθέματα πολύτιμων μετάλλων. Στα εναπομείναντα των μεταλλευτικών κοιτασμάτων χρυσού και αργύρου τα μέταλλα είναι εγκλεισμένα σε μεγάλες ποσότητες στείρων (χαμηλής ποιότητας μεταλλεύματα), ή σε ορυκτά που δεν είναι επιδεκτικά σε χαμηλού κόστους διαδικασίες επεξεργασίας, ήτοι σε κυάνωση (δυσκατέργαστα μεταλλεύματα, καλή ώρα ο χαλκοπυρίτης του Κιλκίς).
Η βιοοξείδωση είναι μια απλή και οικονομικά αποδοτική διαδικασία η οποία εφαρμόζει τη βιοτεχνολογία για να ανακτήσει χρυσό και άργυρο από τα ανωτέρω μεταλλεύματα. Στη συνέχεια η ανάκτηση του χρυσού γίνεται με βιολογική ή άλλη μέθοδο, αποκλειόμενης της κυάνωσης.

Bιοτεχνολογία, Μεταλλουργία και Προστασία του Περιβάλλοντος
Atmospheric leaching with organic and biogenic acids
Υδρομεταλλουργία: το μέλλον της Μεταλλουργίας;
Bioheapleaching νικελίου στην αρκτική φινλανδία!

3) «ας οριστεί μια εργασιακή σύμβαση μεταξύ υπουργείου και μελών του συνεταιρισμού.
Ο δε χρυσός ή άλλα μεταλλεύματα που θα παράγονται ας πηγαίνουν όλα στο κράτος όπως για παράδειγμα γίνεται με τις αρχαιολογικές ανασκαφές, εργάζεται το προσωπικό, αμείβεται αλλά τα ευρήματα ανήκουν στο κράτος». 

Μα αυτό προβλέπεται στην προκήρυξη ήδη: μια σύμβαση μεταξύ αναδόχου κοινοπραξίας και υπουργείου. Βέβαια, δεν θα είναι της μορφής που αναφέρει ο πολίτης του Κιλκίς. Αλλά, αυτό είναι μια επουσιώδης λεπτομέρεια. Και σε τελική ανάλυση, για ποιο λόγο η συνεταιριστική κοινοπραξία να μην έχει και το εμπορικό κομμάτι των προϊόντων της; Συμβατή απόλυτα με την αυτοδιαχειριστική κατεύθυνση είναι άλλωστε η αυτοδιάθεση των προϊόντων και η είσπραξη των εσόδων και αυτό θα της δώσει και ένα μεγάλο βαθμό ευελιξίας μαζί με τις δυνατότητες διαχείρισης των εσόδων.
Από την άλλη πλευρά, η προτεινόμενη εργασιακή σχέση των μελών του συνεταιρισμού με το κράτος, φαίνεται μη βιώσιμη ως δημοσιοϋπαλληλική και είναι απευκταία για την ευημερία τους, κατά τη γνώμη ενός κρατικού υπαλλήλου όπως ο υπογράφων (τραγική ειρωνεία!). Εδώ αρχίζει και τελειώνει η διαφωνία μου με την πρόταση του κ. Κώστα.

Και στο τέλος ο κ. Κώστας από το Κιλκίς προβλέπει μια κατάσταση επιτυχίας:

«Έτσι, κατά κύριο λόγο θα καταπολεμηθεί η ανεργία που στην περιοχή είναι σε μεγάλο ποσοστό, θα ενισχυθεί οικονομικά η περιφέρεια, θα δοθούν κίνητρα στους νέους να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στα χωριά, δεν θα μολυνθεί το περιβάλλον οπότε θα μπορεί παράλληλα να δραστηριοποιείται η γεωργία και η κτηνοτροφία. Από την άλλη, το κράτος θα μπορεί να έχει διπλό όφελος γιατί:

 •  ένας οικονομικά βιώσιμος πληθυσμός στην περιφέρεια θα μπορεί να του αποδώσει φόρους, θα μπορεί να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτου και δεν θα αναγκάζεται να παραδώσει πινακίδες κτλ.
 •  η πώληση των μεταλλευμάτων θα του αποφέρει έσοδα.», ή σωστότερα μισθώματα.

Ποιος ή τι μας εμποδίζει από το να ακολουθήσουμε το δρόμο που μας έδειξε;

Πηγή: www.oryktosplutos.net

Σχόλια
44 Σχόλια to “Προς μία αυτοδιαχειριζόμενη…”
 1. Ο/Η ΑΝΘΡΩΠΟΣ λέει:

  Πόσες μπανανόφλουδες και σπιτάκια με ζαχαρωτά θα βάλετε μπροστά στον Κιλκισιώτη;
  ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΛΕΜΕ !
  ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΙΘΕΤΕ
  ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ
  Ο κ.Μανιάτης προσπαθεί να μας πείσει λέγοντας πια με την πρώτη ευκαιρία ότι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος έχει ασπαστεί το όραμα και όποια κυβερνητική σύσταση κι αν υπάρξει η υλοποίηση του οράματος «ορυκτός πλούτος» δε θα αναιρεθεί από κανέναν αλλά τον προδίδει η γλώσσα «βγάζουμε στον αέρα….» – «θα βγάλουμε ακόμη στον αέρα…» για το πόση μελέτη, μέριμνα και φροντίδα έχει πέσει.

  Δεν πρόκειται για κανένα όραμα και για καμιά μελέτη- πρόκειται για το ξεπούλημά μας και κανείς από τους σχεδιαστές του «οράματος» δε θα προβληματιστεί για την απαλοιφή μας σταδιακά.

  Ποια αυτοδιαχείριση και πράσινα άλογα ;

 2. Ο/Η Ι. Ζαφειράτος λέει:

  ΔΕΝ με λένε Μανιάτη.

 3. Ο/Η ΕΠΟΝΥΜΟΣ λέει:

  Τί άνθρωπος και κουραφέξαλα. Καθένας πρέπει να κάνει κριτική με το όνομά του.
  Διαφορετικά ποιός ξέρει περί τίνος πρόκειται.
  Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε ψεύτης, επίορκος, εκμεταλλευτής.
  Κι εδώ να το παίζει ….ΑΝΘΡΩΠΟΣ…

  ΚΑΙ μην πεις για μένα καλέ μου άνθρωπε..
  Οταν κρίνω επί της ουσίας είμαι επώνυμος.
  Το συγκεκριμένο σχόλιο που κάνω ειναι επί της αρχής!

  Δεν αφορά εμένα, ούτε τις επενδύσεις αλλά ΕΣΕΝΑ..

 4. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Αγαπητέ κ. Ζαφειράτε,
  Είχαμε καιρό να τα πούμε. Θα είμαι σύντομος προς το παρόν και θα επανέλθω αν χρειαστεί.
  Όπως έχετε γράψει σε άλλο μήνυμά σας, το δικό σας έργο τελειώνει στις 14 Μαρτίου. Λίγες όμως μέρες πριν την ημερομηνία αυτή ρίχνετε τις τελευταίες αποχαιρετιστήριες βολές. Ας είναι, θα σχολιάσω καλόπιστα τα όσα γράφετε.
  Να χαιρετήσω κατ’ αρχήν την εισαγωγή στο ευφάνταστο λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές παντός τύπου μεταλλευτικών δράσεων του νεόκοπου όρου «αξιοβίωτη ανάπτυξη». Μας χρειαζόταν κάτι νέο, γιατί οι όροι «βιώσιμη μεταλλεία» και «πράσινη μεταλλεία» πάλιωσαν και δεν πείθουν πια. Το «αξιοβίωτη ανάπτυξη» εκ πρώτης όψεως φαίνεται Ο.Κ. Και φαίνεται να εξορκίζει αυτό που υποστηρίζω πως θα γίνει στο Κιλκίς, εντός του μεταλλευτικού χώρου, και όχι μόνο: μια δηλαδή «αναξιοβίωτη ανάπτυξη».
  Στα ειδικότερα τώρα:
  Να ρωτήσω: Δηλαδή υποστηρίζετε και εσείς προσωπικά να επιτραπεί από το ΥΠΕΚΑ η δημιουργία ενός τοπικού συνεταιρισμού εξόρυξης μετάλλων, που θα αναλάβει υποτίθεται το έργο; Αν ναι, δεν συνεπάγεται αυτό άμεση ακύρωση του διαγωνισμού όπως έχει προκηρυχθεί και συζήτηση του όλου θέματος από την αρχή, επί μιας εντελώς διαφορετικής βάσης; Για να μην παρεξηγηθώ, σπεύδω να διευκρινήσω πως προσωπικά πιστεύω οτι κάτι τέτοιο -η τοπική δηλαδή συναιτεριστική επέμβαση- είναι ανέφικτη για καθαρά τεχνικούς λόγους. Εσείς όμως γιατί την προβάλλετε; Δεν μας πειράζει βέβαια που η πρότασή σας λειτουργεί στο παρα πέντε υπονομευτικά για την τρέχουσα διαδικασία. Κάθε άλλο μάλιστα. Αν είχε εκδηλώθεί νωρίτερα βέβαια θα ήταν καλύτερα.
  Στην πρόταση του κ. Κώστα από το Κιλκίς για «αβλαβή εξόρυξη», ως ειδικός που δεν θα έπρεπε να κάνει κάτι τέτοιο, προτάσσετε ως γνωστό δήθεν ισοδύναμο τη biomining (ειδικότητά σας). Ξέρετε όμως πολύ καλά, αν και το προσπερνάτε έντεχνα, πως το biomining δεν είναι μέθοδος εξόρυξης αλλά μέθοδος επεξεργασίας ήδη εξορυγμένου και φαντάζομαι και εμπλουτισμένου υλικού, μεταλλουργική δηλαδή μέθοδος. Όμως κ. Ζαφειράτε, οι αντιρρήσεις των πολιτών του Κιλκίς κυρίως αφορούν την εξορυκτική επέμβαση, περί της οποίας δεν κάνετε καμία μνεία.
  Καταλήγετε στο μήνυμά σας:
  Ποιός ή τι μας εμποδίζει να ακολουθήσουμε το δρόμο που μας υπέδειξε; (ο κ. Κώστας).
  Μα ο τρέχων διαγωνισμός κ. Ζαφειράτε, που λήγει μεθαύριο.
  Τι φαντάζεστε δηλαδή πως θα έλθει εδώ η εταιρία που θα πλειοψηφήσει για να κάνει συναιτέρους της τους κατοίκους του Κιλκίς;

 5. Ο/Η Σ. Δημητριάδης λέει:

  Από παράλειψή μου δεν κατέγραψα την ταυτότητά μου στο μήνυμα της 10:43. Είμαι εγώ κ. Ζαφειράτε και όπως ξέρετε πάντοτε επεμβαίνω επώνυμα και απαντώ μόνο σε επώνυμες παρεμβάσεις. Καλή σας μέρα.

 6. Ο/Η Ι. Ζαφειράτος λέει:

  Αγαπητέ κ. Δημητριάδη
  Η «αξιοβίωτη ανάπτυξη» δεν είναι κάτι νέο, με τη μελέτη της ασχολείται το Διεπιστημονικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» και το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) για την προστασία και ανάπτυξη του ορεινού περιβάλλοντος και των τοπικών ευρωπαϊκών πολιτισμών. Θεώρησα καλή ίδέα να εισαχθεί η έννοια στη μεταλλευτική ανάπτυξη. Μπορεί να προκύψει ένα αποτέλεσμα το οποίο να ικανοποιεί και τους δικούς σας όρους, δεν είσαστε και εναντίονκάθε εξόρυξης όπως δηλώσατε. Γιατί να μην τολμήσουμε, αντί να διαφωνούμε χωρίς αρχή και τέλος, να βρούμε το σημείο τομής?
  Υποστηρίζω προσωπικά, εάν δημιουργηθεί, έναν τοπικό συνεταιρισμό εξόρυξης μετάλλευμάτων, που θα συμμετέχει ισότιμα πιθανότατα όχι σ’αυτό το διαγωνισμό αλλά σε μελλοντικό διαγωνισμό, αφού μένουν μόνο 2 μέρες. Βεβαίως γνωρίζετε ως δημόσιος λειτουργός, ότι αυτό για μένα σημαίνει παραίτηση από τη θέση του κρατικού υπαλλήλου. Προφανώς, δεν συνεπάγεται άμεση ακύρωση του διαγωνισμού όπως έχει προκηρυχθεί, δεν έχω δα και τέτοια δύναμη. Απλώς, μία ενδεχόμενη ατελέσφορη έκβαση του τρέχοντος διαγωνισμού θα μπορούσε να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο για συζήτηση του όλου θέματος από την αρχή, επί της διαφορετικής βάσης που αναλύω παραπάνω.
  Γιατί πιστεύετε οτι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο για καθαρά τεχνικούς λόγους? – θα ήθελα να το συζητήσουμε διότι από τα λίγα που γνωρίζω και καταθέτω στο παραπάνω άρθρο η λύση είναι απόλυτα εφικτή τεχνικά. Τι λείπει? Το επιστημονικό δυναμικό μάλλον όχι.
  Για το χρόνο εμφάνισης της πρότασης υπεύθυνος δεν είμαι εγώ αλλά ο πατέρας της από την Τέρπυλλο. Δεν τον γνωρίζω καν τον άνθρωπο για να τον συγχαρώ κιόλας. Όσο για την υπονόμευση, μακριά από εμένα τέτοια παιχνίδια.
  Πολύ σωστά παρατηρείτε ότι επικέντρωσα τη λύση στη μέθοδο επεξεργασίας. Αλλά δεν ήταν η μέθοδος εξόρυξης το κύριο πρόβλημα που εσείς αναδείξατε αλλά η μέθοδος επεξεργασίας, και δη του χρυσού, ήτοι η κυάνωση και σε δεύτερο επίπεδο ο εμπλουτισμός. Και η λειοτρίβηση (άλεση είπατε) δεν έμεινε στο απυρόβλητο. Όλα τα παραπάνω αποκλείονται στη βιολογική γεωργική μεταλλεία που προτείνω. Τα μέταλλα θα ανακτώνται σε εποχιακές σοδειές γιατί απλά δεν είναι θα είναι η εντατική συνεχής εκμετάλλευση, με ότι καλό αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον.
  Εξ ορισμού όμως μια συνεταιριστική εκμετάλλευση θα αντιμετωπίσει θαυμάσια και τις λοιπές ανησυχίες που αφορούν στην εξορυκτική επέμβαση, η οποία θεωρώ ότι θα είναι πάρα πολύ ήπια, όταν η εκμετάλλευση σχεδιαστεί ώστε να υπάρχει μακροπρόθεσμη δραστηριότητα, επί των ομολογουμένως μικρών αποθεμάτων. Τα 300 χρόνια λειτουργίας στο Ασβεστοχώρι δεν είναι και λίγα…
  Εάν ιδρυθεί, η συνεταιριστική εταιρία με συναιτέρους κατοίκους του Κιλκίς, θα πλειοδοτήσει!
  Σε σύγκριση με τον ιδιώτη θα έχει τα εξής αβαντάζ:
  α) μέσω του μετόχου της (υποθέτω) δήμου θα έχει ήδη ένα 20% επιστροφή του μισθώματος (κριτήριο 1).
  β) τουλάχιστον 30% στο κριτήριο 2 μέσω μεγάλου αριθμού απασχολούμενων-μετόχων και επιστημονικής αρτιότητας.
  γ) 100% στο κριτήριο 3 διότι όλα τα κέρδη θα αποδίδονται στην τοπική κοινωνία.

  Καλό βράδυ
  ιζ

 7. Ο/Η Σ. Δημητριάδης. λέει:

  Αγαπητέ κ. Ζαφειράτε,
  Εγώ δεν είπα οτι η «αξιοβίωτη ανάπτυξη», ως δράση, είναι πρωτόφαντη. Σχολίασα το νέο για εμένα όρο που ως μετάφραση από κάποιον αντίστοιχο αγγλικό βρίσκω πως είναι το λιγότερο ασαφής και άκομψος. Εξάλλου, δεν τον ακούσαμε ή διαβάσαμε ποτέ από εσάς ή από οποιονδήποτε του ΥΠΕΚΑ ή του ΙΓΜΕ μέχρι τώρα. Χρειάστηκε δε κάποιος κ.Κώστας από την Τέρπυλλο για να θυμηθείτε οτι υπάρχει και κάτι τέτοιο, προπάντων εσείς που είστε και ειδικός στο θέμα. Για να ευθυμήσουμε όμως και λίγο, θα σας πω πως τη βιομεταλλουργία την κατέχουμε και όλοι εμείς από πολύ μικροί, όταν στην ερώτηση πώς θα ξεχωρίσουμε το σίδερο από το ατσάλι όλοι γνωρίζαμε την απάντηση. Ξέρετε, με τη μύγα και το κουνούπι…
  Επι του προκειμένου τώρα. Ειλικρινά, αισθάνομαι μεγάλη συμπάθεια για σας, όταν από τα γραφόμενά σας συνάγεται το συμπέρασμα οτι με τις προτάσεις σας κινδυνεύετε να «παραιτηθείτε» -φαντάζομαι εννοείτε να σας παραιτήσουν- από τη δημόσια θέση που κατέχετε. Προσωπικά δε θα χαιρόμουν καθόλου για κάτι τέτοιο. Με εσας τουλάχιστον μπορούμε να συζητάμε πολιτισμένα, παρά τις διαφωνίες μας.
  Αλλά κ. Ζαφειράτε, εδώ που φθάσαμε η παραπέρα συζήτηση παύει να έχει οποιοδήποτε νόημα, αφού, όπως λέτε, είναι πολύ αργά για να αλλάξει κάτι στον τρέχοντα διαγωνισμό. Δηλαδή μας λέτε οτι θα μπορούσε να γίνει κάτι πολύ καλύτερο από αυτό που πάει να γίνει στην περιοχή. Και αυτή σας η ομολογία κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα στο μυαλό των κατοίκων του Κιλκίς. Πέρα από την ανησυχία προσθέτει και την αδικία. Ποιός άραγε είχε την ευθύνη να προτείνει αυτό το κάτι καλύτερο; Ο κ. Κώστας από την Τέρπυλλο;

 8. Ο/Η ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗ λέει:

  Ολα τα παρακάτω αναφέρονται στην ανάγκη για αξιοβίωτη ανάπτυξη.

  Υπάρχει χρώμα στην ανάπτυξη; H μήπως υπάρχει μόνο περιβαλλοντική ευθύνη;
  http://www.oryktosploutos.net/2010/11/blog-post.html

  H υιοθέτηση και συνταγματική κατοχύρωση της «Αρχής Βιώσιμης Ανάπτυξης»
  http://www.oryktosploutos.net/2011/05/h.html

  Η διαρκής διελκυστίνδα της βιώσιμης ανάπτυξης
  http://elladitsamas.blogspot.com/2010/02/blog-post_17.html

  http://www.oryktosploutos.net/2011/02/t.html

  To λίθιο και το δίλημμα του προέδρου μοράλες: τί ειναι αυτό που φαίνεται πράσινο αλλά σε μαύρο φόντο;
  http://www.oryktosploutos.net/2012/02/to.html

  Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι πολιτισμός!
  http://elladitsamas.blogspot.com/2008/09/blog-post.html

  κλπ

 9. Ο/Η Ι. Ζαφειράτος λέει:

  Λίγα συμπληρωματικά και δεν σας κουράζω άλλο:
  Ο όρος «αξιοβίωτη» δεν είναι καμιά μετάφραση, έχει Έλληνα πατέρα τον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Ρόκο και όπως βλέπετε παραπάνω ο oryktosploutos.net έχει καταγράψει πολλαπλά την ολοκληρωμένη άποψή του για το θέμα.
  Τουλάχιστον στο ΥΠΕΚΑ που με αφορά δεν ενθαρρύνονται στους υπαλληλους τέτοιου είδους αναζητήσεις, πλην όμως σε μένα και στο συνάδελφο που τρέχει το oryktosploutos.net μας έμειναν από τα ακαδημαϊκά μας χρόνια, προσπαθούμε να τις διατηρήσουμε αλλά δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι…Έχουμε και απέναντι σκληρή αντιπολίτευση που μας θεωρεί ελέφαντες.

 10. Ο/Η Μαρία Καδόγλου λέει:

  Αγαπητέ Γιάννη,

  Αν ο κ. Δημήτρης Ρόκος ήξερε τι είναι αυτό που προσπαθείτε να βάλετε κάτω από τον τίτλο της «αξιοβίωτης ανάπτυξης», θα του σηκωνόταν οι τρίχες της κεφαλής που δεν έχει… Σημειώνω το «βιολογική γεωργική μεταλλεία» που θα μπορούσε να γίνει το νέο σύνθημα της προπαγάνδας των ICMM, GMI κλπ, αφού το «βιώσιμη μεταλλεία» έχει αρχίσει να ξεφτίζει…

  Και για να σοβαρευτούμε λίγο: Όλοι οι σύνδεσμοι που παρατίθενται από το oryktosploutos.net δεν αναφέρονται ούτε σε «αξιοβίωτη ανάπτυξη», ούτε σε καμιά συνεταιριστικού τύπου αυτοδιαχείριση των μεταλλείων (ιδέα της τελευταίας εβδομάδας) που θα μπορούσε θεωρητικά να διαρκέσει 300 χρόνια, όπως τα ιστορικά ορυχεία του Ασβεστοχωρίου. Άλλωστε για να υπάρχει τέτοια διάρκεια της δραστηριότητας θα έπρεπε κατ’αρχήν να αποδεχθούμε (ΕΣΕΙΣ να αποδεχθείτε) την αναγκαιότητα της «φειδωλής εξόρυξης», ώστε να διατηρείται ικανό απόθεμα του συγκεκριμένου ορυκτού πόρου και για τις επόμενες γενεές. Έτσι δεν ορίζει ό πλέον αποδεκτός ορισμός της «βιώσιμης ανάπτυξης»; Εδώ όμως μάλλον θα τα χαλάσουμε διότι ο συγγραφέας του oryktosploutos την αρνείται τη «φειδωλή εξόρυξη» (http://www.oryktosploutos.net/2011/06/blog-post_15.html) και είναι υπέρ της γρήγορης και συνολικής εξόρυξης, τώρα που τα συγκεκριμένα μεταλλεύματα «έχουν τιμή».

  Όλοι οι ανωτέρω σύνδεσμοι αναφέρονται στο κλασικό μοντέλο της μεγάλης κλίμακας εξορυκτικής βιομηχανίας που εξαντλεί τους ορυκτούς πόρους μέσα σε 10-20, άντε 30 χρόνια, χωρίς καμία σκέψη για τις επόμενες γενεές. Είναι το είδος της ανάπτυξης που εντελώς αυθαίρετα κατά τη γνώμη μου βαφτίζεται «βιώσιμο», ενώ μόνο βιώσιμο δεν είναι. Εμείς (εσύ κι εγώ) έχουμε συζητήσει εκτενώς γι’αυτό το θέμα. Όσοι αναγνώστες ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν τα:

  http://antigoldgreece.wordpress.com/2011/07/03/sustainable-mining/
  http://antigoldgreece.wordpress.com/2011/07/12/weak-sustainability/
  http://www.oryktosploutos.net/2011/06/blog-post_15.html
  http://antigoldgreece.wordpress.com/2011/07/21/zafeiratos/

  Θα μπορούσα να θεωρήσω την πρόταση σου ως μια «ρομαντική» πρόταση που δεν έχει κανένα νόημα να τη συζητάμε στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, μια μέρα πριν από τη διενέργεια του διαγωνισμού. Αν στο μέλλον τεθεί σοβαρά στο τραπέζι (και φυσικά έχει δίκιο ο κ. Δημητριάδης ότι την ευθύνη γι’αυτό δεν μπορεί να την έχει …ο κ. Κώστας από την Τέρπυλλο), τότε θα συζητήσουμε το τεχνικό/περιβαλλοντικό της κομμάτι και το πόσο πράσινη, αξιοβίωτη ή ρομαντική είναι.

  Καλή σου μέρα!

 11. Ο/Η Παπαδόπουλος Νίκος λέει:

  Να παρέμβω και εγώ στη συζήτηση για δύο διευκρινήσεις και μια τοποθέτηση.

  O kostas είναι από την efkarpia και όχι Τέρπυλλο. Το επίμαχο σχόλιο

  Φίλε Γιάννη όταν σου ζήτησα πίνακα με εργασίες των καθηγητών δε το έκανα από αμφισβήτηση όπως γράφεις σε αυτό το σχόλιο-απάντηση στον κ. Δημητριάδη.
  Είναι δύο οι λόγοι που το ζήτησα. Ο πρώτος για να δουν ’’κάποιοι’’ πως δεν είμαστε παραπληροφορημένοι-κολλημένοι και μας αρέσει να ψάχνουμε τα πράγματα.
  Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί μας το είπε η ‘’αντάρτισσα’’ (όπως την αποκάλεσε ο Τόλης στην ημερίδα της 11-11-2011 στο Κιλκίς) από τη Μεγάλη Παναγιά. Πρέπει να είμαστε διαβασμένοι καλά και να ξέρουμε ποιόν έχουμε δίπλα μας (όχι απέναντι).Γι αυτό το ‘’όχι απέναντι’’ λαμβάνεις την προσφώνηση ΦΙΛΕ από εμένα και ας μην έχουμε συναντηθεί ποτέ.

  Και περνώντας στην τοποθέτηση θέλω να σου πω να μας βλέπεις ως φίλους και να κατανοήσεις ανεξάρτητα το τι θα γίνει μετά της 14 Μαρτίου πως εδώ ζουν άνθρωποι οι οποίοι ποτέ δεν είχαν στα πλάνα της ζωής τους τα μεταλλεία. Οι περισσότεροι από εμάς ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΗΞΑΜΕ να ζούμε εδώ. Και μας ‘’τρομάζουν’’ όλα αυτά τα περί εξορύξεων ή βιοεξορύξεων. Και ως γνωστόν το ‘’τρομαγμένο’’ σκυλί δαγκώνει.

  Υ.Γ. Μια παράκληση προς τους ανθρώπους του νομού μας. Με όποιον συζητάμε είναι κατά των μεταλλείων. ΔΗΞΤΕ ΤΟ . Μην αφήνετε τα ‘’παιδιά’’ του Μετώπου και τους καθηγητές, μόνο, να εκτίθενται. Είναι εύκολος στόχος για κάποιους να τους χαρακτηρίσουν γραφικούς.

 12. Ο/Η Ι. Ζαφειράτος λέει:

  Φίλε Νίκο
  Ευχαριστώ για τη διόρθωση. Από τα όσα έχω γράψει καταλαβαίνεις ότι εγώ δεν είμαι απέναντι. Υπάρχει εξόρυξη που δεν τρομάζει και αυτή προτείνω, αλλά για να γίνει πράξη θα πρέπει να την υιοθετήσουν και να συνεργαστούν αρκετοί κάτοικοι της περιοχής. Ασχολούμαι και κάνω το βήμα γιατί είδα στις εκδηλώσεις ακριβώς αυτό που είπες, νέους ανθρώπους με απόφαση ζωής να μείνουν στο Κιλκίς και κανένας από το κέντρο όπως εγώ δεν έχει δικαίωμα να τους υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής. Με την ποιότητα εξασφαλισμένη, πχ για σένα που έχεις άποψη για τον ορυκτό πλούτο το επόμενο βήμα πιο πέρα θα είναι το δικό σου με στόχο να διαχειριστείς ΕΣΥ την τύχη του ορυκτού πλούτου της περιοχής σου. Αυτή είναι μία όμορφη λύση και είμαι έτοιμος να την υποστηρίξω φεύγοντας από την Αθήνα. Σε λίγο καιρό ίσως δεν θα είναι ούτε ρομαντική η πρόταση, ούτε χωρίς νόημα , ας μην το βλέπουμε στενά μόνο για τον παρόντα διαγωνισμό και, Μαρία, πιστεύω από το ελάχιστο που τον γνωρίζω ότι και ο εμπνευστής της γενικότερης ιδέας αν μάθει αυτή την εφαρμογή θα ενθουσιαστεί. Εξ άλλου υπάρχουν και άλλοι δεκάδες τόποι για την εφαρμογή στην πλούσια χώρα μας.
  Εις το επανιδείν
  ιζ

 13. Ο/Η kilkis λέει:

  Για τη φειδωλή εξόρυξη δεν γράφεις τίποτε κύριε ζαφειράτο. Μήπως δεν την γνωρίζεις?

 14. Ο/Η Σ. Δημητριάδης. λέει:

  Αγαπητέ κ. Ζαφειράτε.
  Στο τέλος μιας μάχης (όχι ενός πολέμου, που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί) οφείλει κανείς να αναγνωρίζει δημόσια και τις αρετές του «αντιπάλου’ του. Και με άλλη ευκαιρία εξέφρασα την εκτίμησή μου σε εσας για τη σεμνότητα και ειλικρίνεια των παρεμβάσεών σας, μετά το ατυχές, ας το ονομάσω συμβάν, της 6-2-12 στο συνεδριακό κέντρο του Κιλκίς.
  Διαβάζοντας το τελευταίο σας μήνυμά, μετά την ομολογουμένως θαρραλέα πρότασή σας που προκαλεί την τωρινή μας συνομιλία, αισθάνομαι σαν να αποχαιρετώ έναν αντίπαλο με τον οποίο είχαμε μιαν αντιπαράθεση χωρίς κτυπήματα κάτω από τη μέση.
  Δεν ξέρω αν είναι σωστή η εκτίμησή μου, αλλά μου μοιάζει να είστε το πρώτο θύμα της διαμάχης για τα μεταλλεία στο Κιλκίς, και μου φαίνεται πως θυσιαστήκατε γι’ αυτό προκειμένου να υπερασπιστείτε μια προσωπική σας αντίληψη που αντιμάχεται την περιβαλλοντικά καταστροφική και ληστρική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Το δόγμα που επικρατεί στα κυβερνητικά κλιμάκια όμως δεν επιτρέπει φαίνεται τέτοιες αιρετικές παρεκκλίσεις.
  Φοβούμαι πως σας χάνουμε όχι γιατί σας νικήσαμε στον πόλεμο που συνεχίζεται, αλλά γιατί σας αποστρατεύουν.
  Μακάρι οι παραπάνω εκτιμήσεις μου να είναι λανθασμένες και να ισχύει η αποχαιρετηστήρια πρόταση του τελευταίου σας μηνύματος: «εις το επανιδείν».
  Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στην εγκατάσταση μεταλλείων στο Κιλκίς, μάλιστα, όπως ξαναέγραψα, πιο αποφασιστικά τώρα που ξέρουμε πως αυτό που σχεδιάζεται να γίνει εδώ δεν είναι καθόλου η ηπιότερη μορφή περιβαλλοντικής επέμβασης που θα μπορούσε να προταθεί. Ο κόσμος του Κιλκίς, ξέρετε, είναι πολύ ευαίσθητος και δεν θέλει καθόλου να μετατραπεί το θέμα των μεταλλείων σε ποντιακό ανέκδοτο. Και εκτός από ευαίσθητος είναι και θιγμένος και θυμωμένος, πολύ θυμωμένος. Δεν θέλει ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ να είναι το Κιλκίς ο τελευταίος τόπος όπου θα λειτουργήσουν μεταλλεία με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα, όπως πολύ παραστατικά τα περιέγραψε η κ. Καραβασίλη του ΥΠΕΚΑ στη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής της Βουλής στις 16-2-12. Εξάλλου, ο κόσμος αυτός αποφάσισε πως το πρότυπο ανάπτυξης που προκρίνει δεν συμβιβάζεται με τη λειτουργία μεταλλείων στον τόπο του.
  Με πολύ συμπάθεια,
  ευχόμενος τα καλύτερα για εσάς,
  Σ.Δ.

 15. Ο/Η Μαρία Καδόγλου λέει:

  Διευκρινίζω πως αυτό που είπα πως με τιποτα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «αξιοβίωτο» είναι το είδος της υπερεντατικής εκμετάλλευσης που προωθείται από το ΥΠΕΚΑ και από το oryktosploutos.net και όχι η πρόταση του κ. Ζαφειράτου την οποία δεν μπορώ να κρίνω. Έχουμε πει επανειλημμένως ότι δεν είμαστε αντίθετοι σε κάθε εξορυκτικό έργο, όμως αυτά που προτείνονται για τη Χαλκιδική, τη Θράκη και το Κιλκίς ναι, τρομάζουν, κυρίως λόγω του μεγέθους τους …και όχι, δεν πιστεύω ότι το τελικό «κοίτασμα» θα είναι τα τρία μικρά κυκλάκια του Αρβανιτίδη… Όπως δεν πιστεύω και τα 146 εκατ. τόνους και τα 700 μέτρα πηγάδι στις Σκουριές και μάλλον έχω δίκιο.

  Ναι, τρομάζουν αυτά τα έργα, γιατί δεν γίνεται να μη δούμε τι γίνεται και στον κόσμο γύρω μας. Μακάρι να υπάρχει κάποιος τρόπος να γίνει «ανώδυνα» και (επιμένω εγώ) «φειδωλά» μια τέτοια εκμετάλλευση, χωρίς καταστροφή και να διαρκέσει 300 χρόνια… Όμως δεν γνωρίζω καμία τέτοια περίπτωση πουθενά στον κόσμο αφού οι εταιρείες λογικά πάνε για τις πιο εύκολες, γρήγορες και κερδοφόρες λύσεις. Γιάννη, δεν αμφισβητώ ούτε τις γνώσεις σου επί του αντικειμένου ούτε την ειλικρίνειά σου – επιτέλους, και πίστεψέ με ότι χαίρομαι πολύ που το γράφω αυτό. Αλλά είναι προφανές ότι είσαι εκτός κλίματος στο ΥΠΕΚΑ του «περάστε, ξεπουλάμε» πράγμα που, σε εμένα τουλάχιστον, ήταν σαφές από το περασμένο καλοκαίρι (http://antigoldgreece.wordpress.com/2011/08/18/epitropixrysou/). Μάλλον εμπόδιο τους είσαι, που είναι τίτλος τιμής!

  Ανταποδίδω το «εις το επανιδείν» και δέξου το σαν πρόσκληση στον όμορφο τόπο μας, όχι προς τον τμηματάρχη του ΥΠΕΚΑ αλλά προς το Γιάννη.

 16. Ο/Η Ι. Ζαφειράτος λέει:

  Ακόμα δεν τον είδαμε και Γιάννη τον εβγάλαμε κ. καθηγητά. Ας δω πρώτα κάποια ανταπόκριση και έπειτα μετακομίζω. Το email μου είναι zioannis@hotmail.com.

 17. Ο/Η Παπαδόπουλος Νίκος λέει:

  Προς γνώστες. Τα πετρώματα της Χαλκιδικής (αυτά που αξιοποιηθούν άμεσα) είναι ίδια με αυτά των Κρουσίων ώστε να ήμαστε βέβαιοι πως θα χρησιμοποιηθούν ίδιες μέθοδοι εξόρυξης, εμπλουτισμού, μεταλλουργία κ.α. ?

 18. Ο/Η BIOΠΟΛΙΤΙΚΗ λέει:

  Επιτρέψτε μου να κάνω μια παρέμβαση. Ονομάζομαι Μεντζελοπούλου Ευτυχία και είμαι γιατρός, φυσίατρος, διευθύντρια κλινικής αποκατάστασης.

  Δεν θα είχα λόγο παρέμβασης, αν οι σύνδεσμοι που έβαλα παραπάνω και που ενέπνευσαν εμένα και το χώρο μου, στην ιατρική, δεν τύχαιναν αντικείμενο κριτικής. Μπορεί να μην γνωρίζω για την εξόρυξη, γνωρίζω όμως για την αξιοβίωτη ανάπτυξη, την βιώσιμη ανάπτυξη που είναι συμβατή με τον βίο, και την βιο-πολιτική δηλ. την πολιτική με κέντρο τον ανθρώπινο βίο, τον αξιοβίωτο βίο, μόνο και μόνο χάρις στα κείμενα του κου Τζεφέρη. Που για χρόνια αναφέρεται με σαφήνεια και υποστηρίζει τους όρους αυτούς και τους εξηγεί επαρκώς και μάλιστα ανεξάρτητα από τα μεταλλεία ή όχι. Και εξ’ όσον γνωρίζω προσπαθεί και να τα εφαρμόσει στον τομέα του, όχι από την έδρα του καθηγητή, η οποία πιστέψτε με είναι ο πιο εύκολος δρόμος. Το γνωρίζω διότι έχω την διττή ιδιότητα να έχω βρεθεί και στις δύο θέσεις, του νοσοκομείου και της ανάγκης εφαρμογής αμέσως και επί τόπου αλλά και της έδρας του πανεπιστημίου όπου τα πράγματα είναι συνήθως πιο χαλαρά και κυρίως συμβουλευτικά δηλ. διδάσκεις σπουδαστές κατά κανόνα χωρίς άμεσο ζητούμενο ή συμβουλεύεις την πολιτεία κάτι που ποτέ δεν είναι σε θέση να κάνει, άρα κατ’ ουσίαν είναι πάλι ανευ αντικειμένου.

  Θα τολμήσω να σας πω κάτι που πιστεύω βαθύτατα. Ο κος Τζεφέρης είναι ίσως ο μόνος από τους εμπλεκόμενους που δεν είναι υπέρ των μεταλλείων άκριτα και σε κάθε περίπτωση. Είναι μόνο υπέρ της βιωσιμότητας του κλάδου και κάθε κλάδου που προσφέρει στην οικονομία ή στην κοινωνία. Ξέρετε, αυτός ο άνθρωπος ήρθε στο νοσοκομείο και έκανε προσπάθειες να μας προτείνει «βιώσιμες τεχνικές» αποκατάστασης ασθενών. Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να «εφαρμόσεις» τον αξιοβίωτο βίο που μας αναλύει από την έδρα του ο κ. Ρόκος, σε ένα νοσοκομείο αποκατάστασης; Σε έναν ασθενή που κατά τεκμήριο θα μείνει ανάπηρος σε όλη του την υπόλοιπη ζωή; Και αυτό θα επηρεάσει τα συγγενικά και άλλα πρόσωπα του κοινωνικού του χώρου; Όμως ο κος Τζεφέρης ήρθε εδώ και εντρύφησε σε αυτό. Χωρίς υποχρέωση και χωρίς ανταμοιβή. Μάλλον κάτι θα εισέπραξε τελικά στην ψυχή του.

  Επίσης κάτι ακόμη, για την φειδωλή ανάπτυξη. Δεν ξέρω αν μια εξόρυξη μπορεί να είναι φειδωλή, σεις ξέρετε καλύτερα. Πάντως νομίζω ότι η βιωσιμότητα οποιουδήποτε τομέα δεν μπορεί να σταθεί μόνο με «φειδώ», ειδικά όταν παράγει προϊόντα που εκτίθενται στον διεθνή ανταγωνισμό και δεν ξέρεις αύριο αν τα χρειάζεται αυτός ο ανταγωνισμός ή όχι. Η βιωσιμότητα αν θέλουμε να οδηγήσει παράλληλα σε οικονομική ανάπτυξη (και να μην βρίσκεται μόνο στις παρουσιάσεις των καθηγητών στις διάφορες ημερίδες) θέλει κανόνες, όμως αυτοί δεν μπορεί να είναι μόνο περιοριστικοί, φειδωλοί, απαιτείται να έχουν και θετική συνεισφορά, έμπνευση και κοινωνική ανταπόκριση.

  Ξέρετε, ο σκοπός δεν αγιάζει πάντοτε τα μέσα. Κι ακόμη, υπάρχουν πάντα και οι φωτεινές εξαιρέσεις που οφείλουμε να τις αναδεικνύουμε και πολλές φορές να τις τιμούμε.

  Ζητώ συγνώμη για την παρέμβαση, ήταν όμως επιβεβλημένη.

  Ευτυχία Μεντζελοπούλου, http://fysiatrikh-poiothtazwhs.blogspot.com

 19. Ο/Η Ι. Ζαφειράτος λέει:

  Μαρία, θα σε απογοητεύσω αλλά δεν αποδέχομαι τη φειδωλή εξόρυξη ως κενό γράμμα και συμφωνώ απόλυτα με τον αγαπητό oryktosploutos.net, του οποίου την ειλικρίνεια και σφαιρικότητα θεώρησε τες ανώτερες από τις δικές μου. Ευχαριστώ για την πρόσκλησή σου!
  Νίκο
  Το μετάλλευμα της Χαλκιδικής που έχει ομοιότητα με το δικό σας είναι από τις Σκουριές. Αλλά το κοίτασμα αυτό είναι τουλάχιστον 10πλάσιο από τα γνωστά των Κρουσίων, που είναι και διάσπαρτα σε 3-4 διαφορετικά σώματα. Τα τελευταία δεν αναμένω (κατά τη γνώμη μου πάντα) να αυξηθoύν πάνω από 70-100%. Ανήκουν πιθανώς στα ονομαζόμενα dwarf deposits (κοιτάσματα νάνοι!) και μοιάζουν περισσότερο με το Βucim στη FYROM (14km Δ του Radovis, 30km A του Stip). Αφού είσαστε τόσο κοντά μπορεί να πάτε να το δείτε. Άρα, όλα θα είναι υπό κλίμακα και θα πάνε μόνο σε εμπλουτισμό (ξεχνάμε τη μεταλλουργία διότι δεν επαρκούν). Εκτός βέβαια αν υλοποιηθούν οι προτάσεις μου, που είναι εντελώς διαφορετικές.

 20. Ο/Η Παπαδόπουλος Νίκος λέει:

  Ευχαριστώ φίλε Γιάννη
  Οπότε εμείς θα πρέπει να βλέπουμε τι γίνετε στις Σκουριές για να το έχουμε ως παράδειγμα (όπως είπε και ο κ. Φλωρίδης).
  Προς Μαρία και λοιπούς Χαλκιδικιώτες. Η εταιρεία μόνο για το κοίτασμα στις Σκουριές κάνει τις όποιες προσλήψεις που αναφέρουν κάποιοι στα διάφορα blogs?

 21. Ο/Η Σ. Δημητριάδης. λέει:

  Καλές οι οικολογικές ανησυχίες και δράσεις του κ. Τζαφέρη, καλές και οι προθέσεις και προτάσεις του κ. Ζαφειράτου, όμως αυτές, από σήμερα 14 Μαρτίου του 12, δεν είναι τώρα πια παρά θεωρητικές προσεγγίσεις άνευ οποιασδήποτε πρακτικής αξίας.
  Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως ο υπαρκτός τώρα επικυρίαρχος της περιοχής έχει γραμμένα στα παλαιότερα των υποδημάτων του τέτοιες ρομαντικές και ουτοπικές προσεγγίσεις.
  Πολύ σύντομα θα εμφανιστούν τα βαν της εταιρίας στο Κιλκίς για την εξαγορά συνειδήσεων κατ’ αρχήν. Κάποιοι ήδη διαλαλούν την διαθεσιμότητά τους. Ας μην ξεχνάμε ακόμα οτι έχουμε προεκλογική περίοδο και τα πολλά έξοδα για τους υποψήφιους από κάπου πρέπει να εξευρεθούν.
  Με την είσοδο των Γερμανικών στρατευμάτων στη Θεσσαλονίκη κάποιοι έσπευσαν να τα προϋπαντήσουν, εκφωνώντας και λόγους καλωσορίσματος που είχαν ήδη επιμελώς προετοιμάσει, πρώτος και καλύτερος ένας τότε καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μην εκπλαγείτε αν δείτε ανάλογες σκηνές να εκτυλίσσονται στον τόπο σας με την είσοδο των στρατευμάτων του νέου επικυρίαρχου.
  Υποσχέθηκαν ακόμα οι Γερμανοί τότε πως θα βολέψουν πάρα πολλούς σε θέσεις εργασίας. Του είπαν μάλιστα πως η εργασία απελευθερώνει. Και τους έβαλαν να σκάβουν ορύγματα που έγιναν μετά ο τάφος τους. Και τέλος, μετά την περιβαλλοντική αποκατάσταση, έκαναν το μέρος εκείνο και τουριστική ατραξιόν, όπως θα γίνει και εδώ ο τόπος όταν ο επικυρίαρχος έχοντας στραγγίσει τα πάντα θα φύγει, για να έρχονται στο μέλλον τουρίστες να θαυμάζουν το μεγαλείο των έργων του.

 22. Ο/Η fokas λέει:

  Έλα να ετοιμαζόμαστε λέμε…

 23. Ο/Η Σ. Δημητριάδης. λέει:

  Στην Κερατέα η (δια)μάχη ήταν για να μην εγκατασταθεί εκεί ΧΥΤΑ.
  Στην περίπτωσή μας η (δια)μάχη είναι για να μη γίνει όλος ο τόπος ΧΥΤΑ.

 24. Ο/Η Μαρία Καδόγλου λέει:

  Νίκο,

  Η εταιρεία ανακοίνωσε από το Δεκέμβριο έναρξη «υλοποίησης της επένδυσης» και 250 προσλήψεις μέχρι το Φλεβάρη –
  βεβαίως τότε ήταν στο φλερτ με την Eldorado και όλα αυτά ανέβαζαν το κασέ της. Μέχρι σήμερα (ας με διορθώσει ο Γιάννης αν κάνω λάθος) έχουν έγκριση για τη στοά Ολυμπιάδας-Μαντέμ Λάκκου και για τα έργα προσπέλασης στις Σκουριές και τίποτα άλλο. Τα άτομα που παίρνουν δεν είναι για τις Σκουριές αλλά για δουλειά στα υπόγεια και έχουν πάρει γύρω στα 50 άτομα (με 650 ευρώ). Δεν είναι εύκολα τα πράγματα για την εταιρεία γιατί για τις Σκουριές θα γίνει πόλεμος. Ήδη οι δασικοί συνεταιρισμοί της περιοχής, παρά το ότι έχουν πληγεί άγρια από την κρίση, αρνούνται να πάνε να κόψουν τα δέντρα. Επίσης κανένας τοπικός εργολάβος δεν δέχετι να αναλαβει τα χωματουργικά. Το Σάββατο που θα’ρθείτε, αν έχει στεγνώσει ο τόπος εκεί πάνω, θα πάμε να δείτε για τι βουνό μιλάμε.

  Γιάννη, έχω ένα σενάριο για σένα:

  – Η μεταλλουργία χαλκού στο Μαντέμ Λάκκο θα είναι μικρής δυναμικότητας και δεν θα επαρκέσει ούτε καν για τα συμπυκνώματα από τις Σκουριές τις οποίες η καημένη η εταιρεία θα αναγκαστεί να τα πουλάει χωρίς επεξεργασία στο εξωτερικό.
  – Τα συμπυκνώματα από τα άλλα παρόμοια κοιτάσματα της Χαλκιδικής (Φισώκα, Τσικάρα κλπ) επίσης θα πρέπει μάλλον να βγάλουν διαβατήριο για το εξωτερικό, αφού η μεταλλουργία που θα έχουμε εκεί δίπλα δεν θα επαρκεί.
  – Τα συμπυκνώματα από το Κιλκίς; Κι αυτά στο εξωτερικό, αν και ο αντιδήμαρχος Κιλκίς κ. Παπαδόπουλος μας είπε ότι θα τα πηγαίνουν στη Χαλκιδική για επεξεργασία, έτσι τουλάχιστον του είπαν από το ΥΠΕΚΑ. Ας δεχτώ ότι δεν κατάλαβε καλά.
  – Έλα όμως που τα ίδια είπε κι ο Δήμαρχος Σιντικής, όπου βρίσκεται ο άλλος «δυναμικός κοιτασματολογικός στόχος», το Άγκιστρο: Οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ τον ενημέρωσαν ότι εκεί θα γίνεται μόνο εξόρυξη και η επεξεργασία θα γίνεται στη Χαλκιδική. Εδώ το δημοσίευμα: http://ethnosnews.gr/tag/%CE%BF%CF%81%CF%85%CE%BA%CF%84%CF%8C%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%BF%CF%82/. Το ίδιο μου είπαν και εμένα άνθρωποι του ΙΓΜΕ στις 6 Φεβρουαρίου στο Κιλκίς. Όλοι λάθος κατάλαβαν;

  Άρα το σενάριο δεν είναι δικό μου, άλλοι το εμπνεύστηκαν και το διακινούν. Και το σενάριο λεει ότι τελικά η μεταλλουργία της Χαλκιδικής θα είναι πολύ μεγαλύτερης δυναμικότητας από αυτήν που μας λένε τώρα (και πήρε και περιβαλλοντικούς όρους) ώστε να επεξεργάζεται τα συμπυκνώματα όλης της ευρύτερης περιοχής. Άλλωστε τώρα που θα έχουμε Eldorado στη Χαλκιδική, Eldorado και στο Κιλκίς, δεν θα χρειάζεται να πουλάνε τα συμπυκώματα σε ξένη μεταλλουργία, θα έχουν τη δική τους. Ωραία δεν δένει το σενάριο; Εσύ τι λες;

  Και μια απορία:

  Τα κοιτάσματα Βάθης-Γερακαριού-Ποντοκερασιάς τα ακούμε εδώ και πολλά χρόνια (θυμάμαι ο Αρβανιτίδης τα είχε παρουσιάσει στη διημερίδα της Κομοτηνής το 2000). Χρόνια τώρα το ΙΓΜΕ τα διαφημίζει σαν «δυναμικούς κοιτασματολογικούς στόχους», πολλά υποσχόμενους κλπ. Ο Τσουτρέλης στην ημερίδα του ΤΕΕ (2010 ήταν;) έλεγε «ευτυχώς βρήκαμε κι άλλο ένα κοιτασμα σαν τις Σκουριές στο Κιλκίς». Έρχεται ο Μανιάτης κι ανακοινώνει με τυμπανοκρουσίες την έναρξη «αξιοποίησης» (σε εισαγωγικά) του ορυκτού μας πλούτου και πολύ φυσιολογικά ξεκινάει από αυτήν την περιοχή … και πρόκειται για κοιτάσματα-νάνους;;; Τόση φασαρία, τόσα δημοσιεύματα, τόσα δις (και τρις) ακούσαμε τους τελευταίους μήνες, για τρεις κουτσουλιές;

 25. Ο/Η Σ. Δημητριάδης. λέει:

  Αν τα 3 -4 σώματα πορφύρη των Κρουσίων είναι πράγματι, όπως λέει ο κ. Ζαφειράτος, κοιτάσματα νάνοι (dwarf deposits), μήπως θα ήταν καλύτερα να χαρακτηριστούν ως «προστατευόμενα είδη», όπως όλες οι dwarf ποικιλίες στο ζωικό και φυτικό βασίλειο; Και να μείνουν ως φυσικά «μουσειακά» παραδείγματα (γεώτοποι) για να βλέπουν και οι επόμενες γενιές γεωλόγων και κοιτασματολόγων σε ζωντανή εκδοχή πώς ηταν κάποτε, όταν υπήρχαν ακόμα στη γη μας, οι πορφυριτικές αποφύσεις με τα πυριτικά καπέλλα στην κορυφή τους; Και να προσγειώνονται στο τότε αεροδρόμιο του Κιλκίς οι ξένοι φοιτητές γεωλογίας για να επισκευθούν τα μόνα απομείναντα επί της γης, έστω και σε dwarf εκδοχή, πορφυριτικά κοιτάσματα χαλκού – χρυσού;
  Αστείο έ. Λιγότερο αστείο βέβαια από την επίσκεψη τουριστών στο μέλλον για να θαυμάσουν τις τρύπες του Don del Oro.
  Για τρείς σκατονάνους γίνεται λοιπόν όλη αυτή η φασαρία; Πόσο πιο πλούσιοι θα γίνουν πια η Eldorado και ο Άκτωρ καταπίνοντάς τους;

 26. Ο/Η Ι. Ζαφειράτος λέει:

  Μαρία
  Αυτές οι εμπνεύσεις, διακινήσεις, διαδόσεις, σενάρια, παραφουσκωμένες αξίες και καταφανή ψέματα είναι που μας έφεραν εδώ που είμαστε σήμερα. Κατ’αρχήν, όσο και να ψάξεις δεν υπάρχει πουθενά κανενός η υπογραφή σε όλα αυτά που φαίνεται κάποιοι να είπαν προφορικά. Στο λινκ που έδωσες ακριβώς μετά έχει και την άλλη μπαρούφα του Scandec Org…Σε ενημερώνω λοιπόν ότι τα μεταλλουργικά εργοστάσια και δη τα πυρομεταλλουργικά δεν είναι όπως τα lego των γιών μου και άπαξ και σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν πάει τελείωσε, οριακές αλλαγές μπορείς να κάνεις μετά, μεγάλου κόστους, αν όχι τίποτα. Και ποτέ δεν παίζεις με την τροφοδοσία τους (ας το λένε στη μελέτη). Το συγκεκριμένο του Μαντέμ Λάκκου έχει σχεδιαστεί να τροφοδοτηθεί με όλη την Ολυμπιάδα και μέρος των Σκουριών, και μάλιστα εκείνο μόνο που χρειάζεται ποσοτικά για να παραχθεί το ελάχιστο κράμα αργού χαλκού (blister), ως φορέας του χρυσού, αργύρου. Πολύ απλά γιατί αυτή είναι η συμβατική υποχρέωση στο ν. 3220. Και πρόσεξε, όταν λέει όλη την Ολυμπιάδα, εννοεί όλη τη ΜΕΤΑ τη στοά Ολυμπιάδας-Μαντέμ Λάκκου (= x χρόνια μετά και βλέπουμε) και φυσικά ΟΧΙ το προϊόν της «αποκατάστασης» τελμάτων που θα βγει πρώτο. Όλα αυτά τα έχουμε επισημάνει ποσοτικά διότι εμείς οι κρατικοί το βλέπουμε απο την πλευρά του βαθμού αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου μέσα στη χώρα και επιδιώκουμε ένα μεγαλύτερο εργοστάσιο, το οποίο να ξεκινήσει νωρίτερα. Αυτό που έχουν οι μελέτες είναι μικρογραφία των διεθνών και ξεκινά μετά από χρόνια. Μεγάλη απογοήτευση για μένα, μεγάλη χαρά για σένα.
  Τα άλλα υποψήφια κοιτάσματα (όλα) που αναφέρεις δεν είναι ερευνημένα, δεν μπορεί κανείς σήμερα να δηλώσει τίποτα. Απορώ, που βρήκαν ότι θα είναι κατάλληλα για ένα εργοστάσιο που του περισσεύει η τροφοδοσία και είναι ρυθμισμένο για το δικό του μίγμα. Απορώ επίσης, πώς μεταλλειολόγος (?) διατύπωσε (?) το ατόπημα της μεταφοράς φτωχού θειούχου μεταλλεύματος, όπως εξορύσσεται…Το κόστος μεταφοράς θα είναι μεγαλύτερο από την αξια του! Ας αφήσουμε βέβαια και το γεγονός ότι ο διαγωνισμός πριμοδοτεί την επεξεργασία. Αν δεχτούμε δε ότι θα μεταφέρονται, προς βορρά θα μεταφέρονται ως συμπυκνώματα, εκεί που η βιομηχανία τα χρειάζεται (Σερβία, Fyrom, Βουλγαρία). Εκεί που ήδη μεταφέρονται (και θα μεταφέρονται) και τα συμπυκνώματα της Χαλκιδικής. Όσο για την είδοδο ενός low cost, high growth, gold producer, (σε αντικατάσταση του junior high risk company που είχαν μέχρι τώρα), σου απαντώ, όχι δεν δένει με το δικό σου σενάριο. Δες και τα εργοστάσια που έχουν χτίσει αυτοί, όσο και να τα ψάξεις απέχουν πολύ από πυρομεταλλουργίες υψηλού κόστους, μακροπρόθεσμης απόδοσης κεφαλαίου.
  Για την τελευταία απορία σου, πρέπει να σου πω ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ βέβαιων και πιθανών αποθεμάτων και άπειρη μεταξύ τύπου κοιτάσματος και μεγέθους κοιτάσματος. Το γεγονός που πιστοποιούν οι φίλοι συνάδελφοι και αξιότιμοι καθηγητές είναι ότι έχουμε τον ίδιο κοιτασματολογικό τύπο με τις Σκουριές. Το κράτος ανακοίνωσε την εκμίσθωση του χώρου με πρώτο στάδιο την έρευνα, αλλά όλοι κάνουν το λάθος και δεν δίνουν σημασία στην έρευνα. Μόνο μετά από αυτή (αν γίνει) θα είμαστε σε θέση
  α) να πούμε πολλή φασαρία για το μικρό κοίτασμα που ξέραμε (λίγο απίθανο)
  β) να βρούμε ένα νάνο τύπου Bucim που σχεδιάστηκε για 17 χρόνια, δουλεύει ήδη 30 και συνεχίζει να παράγει 8.000 τόνους χαλκού και να είμαστε ευτυχισμένοι (πιθανό).
  γ) να βρούμε το μισό Bucim και να είμαστε ευχαριστημένοι (πολύ πιθανό)
  δ) να βρούμε απόθεμα ίσο με τις Σκουριές (πολύ απίθανο)
  Ελπίζω να μη σε ζάλισα με την ειδική ορολογία.
  ιζ

 27. Ο/Η Παπαδόπουλος Νίκος λέει:

  Γιάννη
  Αυτά τα φορτηγά που πάνε πάνω κάτω όλη τη μέρα και κουβαλάνε προς τα Σκόπια κάτι σαν κοκκινόχωμα είναι το συμπύκνωμα που αναφέρεις? Στην επεξεργασία για να φτάσουμε στο συμπύκνωμα χρησιμοποιείτε και κυάνιο?

 28. Ο/Η Σ. Δημητριάδης. λέει:

  Όποιος δεν είναι τυφλός και όποιος δεν φοράει παρωπίδες ή παραμορφωτικά γυαλιά και θέλει να δεί τι ακριβώς είναι και πώς γίνεται η εξόρυξη στο πολύ γειτονικό στο Κιλκίς και παρόμοιου τύπου κοίτασμα χαλκού-χρυσού του Bucim, στο οποίο αναφέρεται παραπάνω ο κ. Ζαφειράτος, μπορεί να έχει μια καλή εικόνα αν ψάξει στο: Radovis bucim-macedonia copper-mine. Θα έχει μια εικόνα των Κρουσίων όταν θα ξεκινήσει η περιβαλλοντικά φιλλική επέμβαση – επέλαση της El DORADO. Για να ξυπνήσουν κάποιοι από το λήθαργο.
  Σ.Δ.

 29. Ο/Η Ι. Ζαφειράτος λέει:

  Νίκο
  Μπορείς να μας πεις από που ξεκινούν τα φορτηγά? Δεν είναι συμπύκνωμα, στη Χαλκιδική μεταφέρεται δια θαλάσσης από το Στρατώνι και το χρυσοφόρο από τη Θεσσαλονίκη, αλλά από το χρώμα (!) και από τη γνώση ότι στο Kavadarci υπάρχει εργοστάσιο σιδηρονικελίου της Cunico – http://www.cunicoresources.com/b/feni.php – μάλλον πρόκειται για φορτία νικελιούχου σιδηρομεταλλεύματος που έρχονται από Φιλιππίνες, Τουρκία και Ελλάδα, μέσω Θεσσαλονίκης. Στην περίπτωσή σας, του συμπυκνώματος χαλκού, δεν χρησιμοποιείται κυάνιο διότι δεν χρειάζεται. Εδώ θα πω κι εγώ με τη σειρά μου: για ανύπαρκτο κίνδυνο γίνεται λοιπόν όλη αυτή η φασαρία??
  κ. Σαράντη
  Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον. Λάβετε όμως υπόψη ότι εκεί η επέμβαση είναι μόνο επιφανειακή και σχεδιάστηκε-υλοποιήθηκε τη δεκαετία του ’70 στην τότε Γιουγκοσλαβία του Τίτο, όπου η λέξη περιβάλλον ήταν άγνωστη. Ουδεμία σχέση σε μέγεθος με Chuquicamata, Escondida, Pascua Lama στη Λ. Αμερική που δείχνατε.

  • Ο/Η Παπαδόπουλος Νίκος λέει:

   Δε γνωρίζω από πού ξεκινούν. Άλλα είναι πολλά. Θα το ψάξω και θα σου απαντήσω.
   Και μην ‘’ξανοίγεσαι’’ 🙄 🙂 Είπαμε, μεταλλεία θα γίνουν στο Κιλκίς αφού προϋπάρξουν αλλού όλα τα θετικά που λέτε. Το ‘’πείραμα’’ δε θα το ‘’φάμε’’ εμείς. 🙄 🙂

 30. Ο/Η Σ. Δημητριάδης λέει:

  κ.Ζαφειράτε,
  Καλή σας μέρα. Αν είχαμε υπόψη μας τόσο «ωραίες εικόνες» σαν κι’ αυτές από το γειτονικό μας Bucim -πιθανότατη γεωλογική προέκταση των εμφανίσεων στα Κρούσια και εντός της ζώνης που μας έδειξε ο κ. Αρβανιτίδης- δεν θα υπήρχε καθόλου ανάγκη να ψάχνουμε αλλού για να οπτικοποιήσουμε τα όσα λέγαμε. Συμφωνούμε πως εκτός από την όψη και το είδος, η κλίμακα επέμβασης έχει επίσης μεγάλη σημασία, όμως, τηρουμένων των αναλογιών, η κλίμακα επέμβασης στα μικρά Κρούσια θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την κλίμακα επέμβασης στις ατελείωτες Άνδεις.
  Η επέμβαση στο Bucim είναι μόνο επιφανειακή. Ποιά είναι όμως η βεβαιότητα οτι στα Κρούσια δεν θα είναι; Να σας πω τι νομίζω εγώ και διορθώστε με σας παρακαλώ αν κάνω λάθος. Στη Βάθη κανονικά θα σχεδιαστεί υπόγεια εξόρυξη, γιατί η ανοικτή όπως έχουν τώρα τα πράγματα είναι ανέφικτη λόγω μεγάλης εγγύτητας στον οικισμό. Βέβαια, μέχρι την έναρξη των έργων μπορεί να συμβούν εκεί πολλά -ξέρετε τι εννοώ- που μπορεί να κάνουν μια χαρά εφικτή τελικά την ανοικτή εξόρυξη. Στο Γερακαριό-Δίβουνο βλέπετε κανένα περιορισμό ωστε να μη γίνει εκεί ανοικτή εξόρυξη; Πέστε μου όμως σας παρακαλώ τότε τι συνθήκες διαβίωσης προβλέπετε εσείς για τους κατοίκους τους μερικές εκατοντάδες μέτρα από το χείλος του γκρεμού, με όλες τις επι 24ώρου βάσεως «οχλήσεις» να μην τους αφήνουν στιγμή σε ησυχία, και με τον ζωτικό-βιοποριστικό χώρο γύρω τους κατεστραμένο; Και μιλάμε βέβαια για τους πρώτους- πρώτους στόχους εξόρυξης, οι άλλοι θα ακολουθήσουν. Μη μου πείτε, δεν θα το πιστέψω, πως η ιστορία στα Κρούσια θα τελειώσει εκεί -και όχι μόνο στα Κρούσια βέβαια για όσους επαναπαύονται. Και για να μην ξεχνιόμαστε, με το νερό κ. Ζαφειράτε, με το νερό τι θα γίνει; Πού θα το βρείτε (θα το βρούν τώρα πια) στο διψασμένο Κιλκίς; Με εμφιαλωμένο νερό θα γίνεται ο εμπλουτισμός;
  Επίσης, να ξεκαθαρίσετε σας παρακαλώ, αν θελήσετε να μιλήσετε για συνδυασμό ανοικτής και υπόγειας εξόρυξης, αν αναφέρεστε σε κατακόρυφη εικόνα ή σε οριζόντια. Έχει μεγάλη σημασία, όπως εσείς τουλάχιστον καταλαβαίνετε, ο κόσμος όμως το αγνοεί.
  Το οτι η επέμβαση στο Bucim σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 70 δεν κάνει και μεγάλη διαφορά. Και οι πολύ πιο πρόσφατες επεμβάσεις σε αντίστοιχα ορυχεία οπουδήποτε στη γη τις ίδιες ακριβώς εικόνες παρουσιάζουν. Τα μηχανήματα μόνο μπορεί να είναι πιο μοντέρνα. Οι εικόνες των σεληνιακών τοπίων είναι πανομοιότυπες.
  Να επιστήσω επίσης την προσοχή όσων δούν τις εικόνες από το Bucim στην παντελή απουσία ανθρώπων από τα ορυχεία. Τοπία ενός γυμνού, ακατοίκητου πλανήτη. Πού είναι οι στρατιές των χαρούμενων εργατών; Των χιλιάδων (ουαου) κατά την πρόσφατη ραδιοφωνική παρέμβαση τοπικού πολιτευτή, φίλου του Πάχτα.
  Και κ. Ζαφειράτε, σε ποιούς ακριβώς αναφέρεστε όταν λέτε οτι θα είναι πολύ ευχαριστημένοι αν βρεθεί στα Κρούσια το μισό έστω, όπως λέτε, από αυτό που υπάρχει στο Bucim;
  Να είστε καλά πάντως που μας συμπαραστέκεστε.
  Σ.Δ.

 31. Ο/Η Ι. Ζαφειράτος λέει:

  Νίκο,
  α) Μην κάνεις τον κόπο, μάλλον φορτώνουν από Θεσσαλονίκη.
  β) Ποιό είναι το πείραμα που θα πρωτοτυπήσουμε εμείς, όταν όλες οι γύρω χώρες αξιοποιούν το χαλκό, το νικέλιό τους? Ακόμα και όταν αυτός τελειώσει δεν κλείνουν τα εργοστάσια και εισάγουν την πολύτιμη πρώτη ύλη, όπως τη βλέπεις με τα μάτια σου.
  κ. Δημητριάδη,
  Βρείτε εδώ έναν πολύ καλό συγκριτικό πίνακα των κοιτασμάτων της υπόψη ζώνης:
  http://resources.metapress.com/pdf-preview.axd?code=h06820602r94w54x&size=largest
  (εξαιρουμένης της φαρδιάς πλατιάς ονομασίας του κρατιδίου στον τίτλο).
  Θα δείτε στον πίνακα τη Βάθη (Vakhi τη λέει από λάθος) που είναι και η μεγαλύτερη γνωστή μεταλλοφορία του διαγωνισμού και είναι τάξης μεγέθους μερικών δεκάδων στρεμμάτων ενώ οι εκτός Ελλάδας, εκατοντάδων. Για τα βάθη που αναφέρει κρατήστε μια επιφύλαξη γιατί ποτέ δεν έγιναν βαθιές γεωτρήσεις.
  Συμφωνούμε (χαίρομαι που το βλέπω) ότι η Βάθη (50% της προβολής του Bucim και λίγο πάνω από 50% του γνωστού αποθέματος σε όλο τον επίμαχο χώρο στο Κιλκίς) θα είναι υπόγεια. Πάει ο ένας φόβος, στο καλό!
  Και στη χειρότερη περίπτωση λοιπόν (επιφανειακή εκμετάλλευση των υπόλοιπων 2 που το καθένα είναι μικρότερο από 25% του γνωστού αποθέματος) τα στοιχεία αυτά μαζί με άλλα μας λένε ότι η οποιαδήποτε επέμβαση στο καθένα δεν θα υπερβαινει το 25% της αντίστοιχης στο Bucim. Είναι δεδομένο επίσης από τα γνωστά στοιχεία ότι αν υφίσταται οποιαδήποτε επέκταση όλων αυτών αναμένεται σε μεγαλύτερο από το ερευνημένο βάθος. Οι στόχοι είναι αυτοί που έδειξαν οι κοιτασματολόγοι, δεν υπάρχουν άλλοι. Δείτε την ιστορική έρευνα σε παράρτημα της προκήρυξης. Τα όρια του χώρου είναι ευρύτερα γιατί, όπως είπα και την 6η/2/12, προϋπήρχαν των ιστορικών ερευνών. Ο χώρος εργασίας θα περιοριστεί de facto μόνο στον απαραίτητο κατά την αδειοδότηση. Eλπίζω να ξεκαθάρισα και να πούμε bye bye και στον άλλο φόβο, της μεγάλης επέμβασης στο Γερακαριό-Δίβουνο!
  Στους ευχαριστημένους αναφέρω εκείνους που θεωρούν τα κοιτάσματα αυτό που είναι: οικονομική αξία για την κοινωνία μας, δημόσιο πλούτο. Ευχαριστημένος θα είμαι όταν η αξιοποίηση αυτού του πλούτου μπορέσει και να μην αποκλειστεί αλλά και να μην πειράξει ούτε δέντρο, ούτε σταγόνα πόσιμου-αρδευτικού νερού στα Κρούσια. Ευχαριστημένος επίσης θα είμαι αν καταφέρω να διώξω έστω και λίγο από το φόβο σας και των πολιτών του Κιλκίς για το – άχαρο για πολλούς – αντικείμενο του επαγγέλματός μου.
  Με εκτίμηση
  ιζ

  • Ο/Η Παπαδόπουλος Νίκος λέει:

   Γιάννη
   Το πείραμα είναι η παραδοχή, στη βουλή, της κ. Καραβασίλη πως σε 1500 (φαντάζομαι τυπικό το νούμερο που ανέφερε ο κ. Ψαριανός) επεμβάσεις δεν έγινε αποκατάσταση του χώρου και η δέσμευσή της πως στο Κιλκίς θα γίνει σίγουρα.

   Μιας που το θίξαμε. Στην ιστοσελίδα που μας είπες http://www.cunicoresources.com/b/feni.php έχει στη μέση δεξιά Photo gallery. Ρίξε μια ματιά στην πρώτη φωτογραφία και πες μου τα προϊόντα που παράγονται στα χωράφια που βλέπουμε πόσο επιβαρύνονται από το εργοστάσιο. Δηλαδή τα σταφύλια, τα ζαρζαβατικά και τα υπόλοιπα που παράγουν τα χωράφια έχουν τίποτα βαρέα μέταλλα κ.α.?

 32. Ο/Η Σ. Δημητριάδης. λέει:

  Κύριε Ζαφειράτε,
  Σας έγραψα την εκτίμησή μου για την περίπτωση της Βάθης. Αφησα όμως και ένα σαφές υπονοούμενο επ’ αυτού, που είμαι βέβαιος δεν σας ξέφυγε. Έστω λοιπόν πως η «εταιρία» για τους δικούς της λόγους και μετά από την έρευνα που θα κάνει -για να μην λέτε πως την ξεχνούμε- καταλήξει σε επιχειρησιακό σχέδιο για τη συγκεκριμένη περιοχή που δε θα συμφωνεί με τις δικές μου εκτιμήσεις και τις δικές σας βεβαιότητες. Εγώ, είναι κατανοητό, πως δεν μπορώ κατά κανένα τρόπο να επέμβω και να τη «μαλώσω» γι’ αυτό. Εσείς, πέστε μου σας παρακαλώ, μπορείτε να την αναγκάσετε να συμμορφωθεί με το σενάριο στο οποίο οι δυό μας όπως λέτε επιτέλους συμφωνήσαμε; Εννοώ, εάν η εταιρία αποφασίσει πως αξίζει να κάνει την οικονομική εκείνη θυσία -ξέρετε, τα νεόδμητα- που θα της λύσει τα χέρια από τον περιορισμό που επιβάλλει η γειτνίαση της νυν Βάθης. Βλέπετε, το θέμα πια δεν είναι οι δικές μου και δικές σας εκτιμήσεις και οι καλές ή κακές προθέσεις μας, αλλά οι δικαιοδοσίες και η ισχύς επιβολής της θέλησης των υπηρεσιών ενός κράτους που τελεί ουσιαστικά υπό καθεστώς υποτέλειας. Και αυτή δεν είναι μόνο δική μου εκτίμηση, δεν ξέρω ποια είναι η δική σας.
  Δεν απαντήσατε ευθέως για την περίπτωση Γερακαριού – Δίβουνου. Η αναφορά σε ποσοστά επί Bucim δεν λέει τίποτα. Μια μόνο συγκεκριμένη ερώτηση έχω επ’ αυτού, αλλά και πάλι νομίζω πως η απάντησή σας θα δεσμεύει εσάς προσωπικά σε σχέση με τις προθέσεις σας και τις προσπάθειές σας ίσως, όχι όμως και ως προς την τελική έκβαση του πράγματος. Η ερώτησή είναι: Θα μείνουν στον τόπο τους τα υψώματα μεταξύ Γερακαριού και Δίβουνου; Στην απάντησή σας θα δώσω την εμπιστοσύνη που διδάχθηκα τον τελευταίο καιρό να δίνω στις υποσχέσεις του ΥΠΕΚΑ, και όχι μόνον εγώ, αλλά και όλος ο κόσμος του Κιλκίς.
  Και βέβαια, εκκρεμούν από παλιά δυό αναπάντητα ερωτήματά μου. Πού θα είναι, αν έχετε καμιά ιδέα, ο χώρος απόθεσης των καταλοίπων εμπλουτισμού, το ένα, και ποιά τα μελλοντικά σχέδια για επέκταση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων εκτός του ορισθέντος μεταλλευτικού χώρου (Ποντοκερασιά, Γάβρα, κ.λπ., ακόμα και προς το Πάϊκο). Μη μου πείτε πάλι για τα περι ιδιοκτησιακού καθεστώτος, τον κόσμο τον ενδιαφέρει η ουσία.
  Προσωπική μου εκτίμηση: η ELDORADO δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα. Δεν θα ερχόταν να εγκατασταθεί στο Κιλκίς, αν δεν μυριζόταν κάτι μεγάλο και ευρύτερο που να αξίζει τον κόπο και τα έξοδα που θα κάνει.
  Για τους «ευχαριστημένους» και την «οικονομική αξία για την κοινωνία μας» (σας) και το «δημόσιο πλούτο», σας παραπέμπω στο πολύ ωραίο και διεξοδικό άρθρο του Δημήτρη Αγαθόπουλου στη σημερινή ανάρτηση της ηλεκτρονικής εφημερίδας που μας φιλοξενεί. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο. Σας συνιστώ να το διαβάσετε με προσοχή, αν δεν το έχετε ήδη κάνει.
  Καλή σας νύχτα,
  Σ.Δ.

 33. Ο/Η Μαρία Καδόγλου λέει:

  Ειλικρινά δεν ξέρω πόσο αξιόπιστος είναι αυτός ο πίνακας και πόσο χρήσιμος στη εξαγωγή συμπερασμάτων για το μέγεθος της εξόρυξης.

  Συμφωνα με αυτόν, η επιφανειακή προβολή του «νάνου» Bucim είναι 250 στρέμματα και των Σκουριών είναι …20 στρέμματα;;; Ένας σούπερ-νάνος δηλαδή; Η εταιρεία όμως για να εξορύξει αυτά τα «20 στρέμματα» σχεδιάζει πηγάδι διαμέτρου 700 μέτρων και συνολική επιφάνεια επέμβασης 3.500 στρέμματα! Και να μην κρυβόμαστε, δεν θα περιοριστούν εκεί.

  Η Βάθη λοιπόν είναι 105 στρέμματα, το 50% της επιφανειακής προβολής του Bucim, αλλά πενταπλάσια των Σκουριών… Να το δεχθώ ότι υπάρχει επιφύλαξη ως προς το βάθος που στον πίνακα φαίνεται διπλάσιο του Bucim, ωστόσο για να το γράφουν κάποιες ενδείξεις θα υπάρχουν.

  Ποντοκερασιά: 120 στρέμματα επιφανειακή προβολή, εξαπλάσια των Σκουριών!

  Νομίζω ότι η παράθεση αυτού του πίνακα που είχε σκοπό να μας δείξει πόσο μικρό είναι το κοίτασμα της Βάθης, ήταν μάλλον ατυχής. Για να μην μας κατηγορήσετε για κινδυνολογία, δεν θα τα πάρουμε τοις μετρητοίς τα στοιχεία του πίνακα. Ας μείνουμε στο ότι δεν ξέρουμε πόσα είναι τα κοιτάσματα. Το σίγουρο είναι αυτό που γράφει ο κ. Δημητριάδης: Η Eldorado δεν θα ερχόταν εδώ αν δεν μυριζόταν κάτι μεγάλο και το «μεγάλο» μπορεί να βρίσκεται εκτός των ορίων του συγκεκριμένου διαγωνισμού ή να είναι το άθροισμα των πολλών μικρών. Και η σαλαμοποίηση της περιοχής (εδώ έχουμε Δημόσιο Μεταλλευτικό Χωρος μισθωμένος από την Eldorado, ανατολικά άλλον ΔΜΧ που θα τον ερευνήσει το ΙΓΜΕ, δυτικά έχουμε μεταλλειοκτησία άλλης ιδιωτικής εταιρείας και πάει λέγοντας) σίγουρα δεν βοηθάει τη συζήτηση για το μέλλον του τόπου.

  Καληνύχτα κι από μένα.

 34. Ο/Η Ι. Ζαφειράτος λέει:

  Νίκο, ο αριθμός 1500 επεμβάσεις με μηδέν αποκατάσταση είναι ένα από τα πολλά ατυχή σχήματα λόγου που ακούστηκαν στην υπόθεση. Ούτε 1500 είναι ούτε μηδέν, σε βεβαιώνω ως βιβλιοθηκάριος του κρατικού αρχείου. Το άλλο ερώτημά σου είναι εκτός θέματος γιατί δεν σχεδιάζει κανείς μια ΦΕΝΙ ίνταστρυ στα μέρη σας.
  κ. Σαράντη
  Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσω να σας δώσω άλλη μια απάντηση που έχετε εκ των προτέρων χαρακτηρίσει άχρηστη. Με τη συζήτηση αυτή άλλωστε έχουμε ήδη κάνει τη βασική μελέτη, σχεδόν όλη. Δεν περιμένω να υπάρχουν εκπλήξεις στη διπλανή αίθουσα που είναι κλειδωμένες οι μελέτες των ιδιωτών. Ιδίως στα θέματα ειδικότητάς μου και ειδικότητάς σας. Άφησα λοιπόν τα ερωτήματά σας για αργότερα μέχρι να αποφασίσετε αν πραγματικά σας ενδιαφέρει η απάντησή τους και ακολούθησα την προτροπή σας να διαβάσω το άρθρο, του κ. Αγαθόπουλου, που διατηρεί φαρμακείο στο κέντρο του Κιλκίς, από ένα μικρό ψάξιμο που έκανα για να βρώ την ειδικότητά του, στην οποία δίνω όπως έχετε καταλάβει μεγάλη σημασία. Στην τρίτη γραμμή κατοχυρώνει το διαγωνισμό σε κάποια εταιρία. Κάτι τέτοιο είναι ανυπόστατο, αφού η επιτροπή του διαγωνισμού θα αποφανθεί σε 2 μήνες. Παρακάτω, χαρακτηρίζει αστείο το ποσό του μισθώματος και αυτό και μόνο με εμποδίζει να συνεχίσω να διαβάζω διότι με προσβάλλει ως μέλος της άμισθης ομάδας που εργάστηκε να ξεθάψει τα 120 δημόσια μεταλλεία από τα υπόγεια, να τα αξιολογήσει να μεγιστοποιήσει τα ποσά των μισθωμάτων και να αποδοθεί μέρος τους στους δήμους. Την αξία αυτής της δουλειάς δεν επιτρέπω σε κανένα κ. Αγαθόπουλο να αμφισβητεί!

 35. Ο/Η Ι. Ζαφειράτος λέει:

  Μαρία προφανώς ο πίνακας δίνει στοιχεία για τα κοιτάσματα από τα οποία δεν προκύπτει άμεσα το απόθεμά τους, χρειάζονται κι άλλα δεδομένα. Όμως, αν τα συγκρίνεις (από την πλήρη βιβλιογραφία που δεν είναι μόνο αυτός ο πίνακας) βρίσκεις περισσότερες ομοιότητες εκείνων του Κιλκίς με τα Bucim, Borov dol κλπ, που έχουν όλα <500 μ κατακόρυφη διάσταση, παρά με τις Σκουριές, που είναι πολύ μεγαλύτερο από 500 μ, από πολλές απόψεις διαφορετικό από τα βορειότερα κοίτασμα. Δεν είναι νάνος γιατί στη διάσταση αυτή είναι γίγας! Τώρα η εξόρυξη εκεί θα επεκταθεί πολύ πέρα από την εξόρυξη της επιφανειακής εμφάνισης διότι είναι ενοποιημένη με την εξόρυξη υλικων για τα φράγματα. Περιλαμβάνει δηλαδή και μετάλλευμα και υποοριακής περιεκτικότητας υλικό και στείρο υλικό.
  Ελπίζω να βοήθησα
  ιζ

  • Ο/Η Παπαδόπουλος Νίκος λέει:

   Γιάννη
   Φυσικά και είναι εκτός θέματος το παράδειγμα (γιαυτό είπα και το μιας που το θίξαμε). Αν όμως μάθεις πως λόγο οικονομικής κρίσης είναι πολλοί συνδημότες μας που εκτός από βενζίνη και να επισκέπτονται οδοντίατρους αγοράζουν ζαρζαβατικά και άλλα προϊόντα από τα Σκόπια ίσως καταλάβεις γιατί η ερώτηση. Απάντησε μου σε παρακαλώ για να ξέρουμε.

 36. Ο/Η Σ. Δημητριάδης. λέει:

  Κύριε Ζαφειράτε,
  Κρίνατε επιβεβλημένο να κάνετε τη μικρή σας μελέτη για τον κ. Αγαθόπουλο και να διαπιστώσετε εξ αυτής οτι διατηρεί φαρμακείο στο κέντρο του Κιλκίς και, επειδή δίνετε όπως λέτε μεγάλη σημασία στην ειδικότητά του , αποφασίσατε οτι δεν άξιζε να διαβάσετε παραπέρα και να δώσετε σημασία στο άρθρο του. Προφανώς δεν δικαιούται και αυτός «δια να ομιλεί». Σεις όμως κ. Ζαφειράτε γράψατε το εναρκτήριο της συζήτησης αυτής πόνημα, άχρηστο τελείως για μας και εκνευριστικό στην ουσία για το λόγο αυτό, μελετώντας και ανταποκρινόμενος στο άρθρο του κ. Κώστα από την Τέρπυλλο, που ήταν ο κ. Κώστας από την Ευκαρπία, που ήταν ποιός κ. Κώστας με ποιά ειδικότητα σχετική με την προσπάθειά σας να ξεθάψετε τα 120 μεταλλεία από τα υπόγεια του ΥΠΕΚΑ κ.λπ, κ.λπ, κλπ.
  Του κ. Κώστα ήταν σύκα και Του κ. Αγαθόπουλου καρύδια;
  Σ.Δ.

 37. Ο/Η Ι. Ζαφειράτος λέει:

  κ. Δημητριάδη
  Ένα μικρό παράδειγμα τι εννοώ περί ειδικότητας: Εσείς και η Μαρία Καδόγλου. Εσείς γνωρίζετε τι εστί «Doklady Earth Sciences», ενώ η Μαρία έθεσε και θέμα αξιοπιστίας, οπότε πρέπει να προσπαθήσω περισσότερο για να γίνω κατανοητός (πχ να της θέσω υπόψη και αυτό http://www.maik.rssi.ru/cgi-perl/journal.pl?name=earthsci&page=main). Ποτέ δεν είπα «δεν δικαιούται να ομιλεί». Απόδειξη ότι συζητάμε μαζί, με πολλούς και διάφορους τρόπους, επί 10 χρόνια! Γιατί το κάνω αυτό? ενώ η άλλη πλευρά μου λέει μη τους μιλάς-απαντάς (εκτός από την αναποδιά του χαρακτήρα μου, ιδίως όταν μου λένε τι να κάνω).
  Για τους ίδιους 2 λόγους που ανέφερε πριν ο φίλος Νίκος:
  Ο πρώτος: δεν είμαι κολλημένος και έχω μια έμφυτη περιέργεια να ψάχνω τα πράγματα (και τους ανθρώπους).
  Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί θέλω να ξέρω ποιόν έχω δίπλα μου (όχι απέναντι).
  Για το δικό σας παράδειγμα Κώστα εξ Ευκαρπίας – Κιλκισιώτη Αγαθόπουλου, πολύ φοβάμαι ότι έχετε δίκιο γιατί ο Κώστας δεν εμφανίστηκε καν να υπογράψει τη γνώμη του και ίσως δεν θα έχω ποτέ την ευκαιρία να μάθω ειδικότητα που μπορεί και να μην υπάρχει. Όμως, η ιδέα του πρώτου να συνδυαστούν κοινωνικές ανάγκες με οικονομική δραστηριότητα ήταν συναρπαστική και πρωτοπόρα ενώ του δεύτερου – της άρνησης της δραστηριότητας – συντηρητική. Μετά τον εκνευρισμό μου διάβασα ολόκληρο το άρθρο του δεύτερου και, αφού προσπέρασα τον εκ των προτέρων αποκλεισμό της μεταλλείας, είδα ότι τουλάχιστον δεν είναι στείρα η άρνηση. Περιέχει πρόταση με όρους όπως «νέες συνεταιριστικές οργανώσεις» «καθετοποίηση» «νέες καλλιέργειες», τους οποίους χρησιμοποίησα και εγώ. Το μόνο διαφορετικό που έκανα στο δικό μου άρθρο μου ήταν να εισάγω την ιδέα του συνδυασμού όλων των παραπάνω με την «καλλιέργεια» του μεταλλεύματος, που κι αυτό προϊόν της γης είναι. Τελικά, δεν λέω κάτι διαφορετικό…
  Με τα παραπάνω απαντώ και στο ερώτημα του Νίκου. Δεν αποκλείεται να είναι μια χαρά τα λαχανικά από τη γειτονική χώρα, δεν τα ελέγχουν όμως οι υπηρεσίες μας τα μεταλλεία και τα εργοστάσιά τους. Αλλά και δε θα συνιστούσα ποτέ να τους ενισχύετε την οικονομία σε βάρος της δικής σας του Κιλκίς και της χώρας. Θα συνιστούσα να καλλιεργήσετε την ημιάγονη γη και όλα τα δώρα της.

  • Ο/Η Παπαδόπουλος Νίκος λέει:

   Το τελευταίο που αναφέρεις Γιάννη είναι πληγή και έχουν προηγηθεί εκκλήσεις και απειλές και από τον δήμαρχό μας. Μέχρι και ο Πάυλος Τζίμας ασχολήθηκε με το θέμα σε αυτό το άρθρο του στη Καθημερινή. Φυσικά και τους δύο τους ή διαφεύγει ή εσκεμμένα δεν αναφέρονται στα διάφορα καρτέλ. Και ο λόγος απλός. Ο κ. Τζίμας ακόμη τα υπηρετεί και ο Δήμαρχος μας , ως υψηλόβαθμο στέλεχος της ΜΕΒΓΑΛ, τα υπηρετούσε.
   Γενικά η δημοτική αρχή του τόπου μας δεν έχει επαφή με την ‘’πλατιά μάζα’’ του δήμου μας ώστε να τους εμπνεύσει για κάτι τέτοιο.

 38. Ο/Η Σ. Δημητριάδης. λέει:

  Όχι κ.Ζαφειράτε,
  Επιτρέψτε μου να ισχυριστώ πως δεν λέτε το ίδιο πράγμα με τον κ. Αγαθόπουλο. Τα αντίθετα μάλλον λέτε. Προσέξτε δε οτι και ο κ. Αγαθόπουλος μια χαρά συνδυάζει τις κοινωνικές ανάγκες με οικονομική δραστηριότητα, δεν ήταν μόνο ο κ. Κώστας που το έκανε αυτό.
  Η Eldorado ( η όποια Eldorado) δεν θα έρθει στο Κιλκίς για να «καλλιεργήσει» μεταλλεύματα. Θα έρθει για να πάρει όλη τη σοδειά μαζί με το χωράφι.
  Καλή σας μέρα.
  Σ.Δ.

Σχολιάστε