My Twitter Feed

4 Ιουνίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συγχαρητήρια Βεργίδη σε Κιλκισιακό -

Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

ΚΚΕ – Κιλκισιακός σημειώσατε… -

Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Προς λουκέτο κι η ΦΙΕΡΑΤΕΧ; -

Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Κεντρική εκδήλωση με αισιοδοξία -

Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Η ΚΕΒΕ τώρα και στη Σερβία -

Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Μαστογράφος άνευ μαστογραφιών -

Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2024

Ελευθέρια Στίβου στο Στάδιο Κιλκίς -

Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2024

Έφυγε νωρίς ο δικός μας Σταυράκης -

Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2024

Προς λουκέτο κι η ΦΙΕΡΑΤΕΧ;

* Ανακοινώσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Μετά την αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου SONOCO, το κλείσιμο της οποίας άφησε εκατοντάδες εργαζόμενους στο δρόμο, άλλο ένα ιστορικό εργοστάσιο στο Νομό μας, που λειτουργεί από το 1988 στον Παντελεήμoνα, η ΦΙΕΡΑΤΕΞ, φαίνεται πως οδεύει για κλείσιμο.

Το θέμα αναδεικνύουν, o ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με κοινή δήλωση του τομεάρχη Εργασίας Γιώργου Γαβρήλου και του αν. τομεάρχη Υγείας και Βουλευτή Κιλκίς Πέτρου Παππά, η ΝΕ Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η Κομματική Οργάνωση Κεντρ. Μακεδονίας του ΚΚΕ,

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στη κοινή δήλωσή τους, οι Γιώργος Γαβρήλος και Πέτρος Παππάς αναφέρουν τα εξής:

“Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν, οι ανησυχίες μας για την διαχειριστική ανεπάρκεια της Κυβέρνησης καθώς και το έλλειμα αναπτυξιακού σχεδιασμού. Η μη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ειδικά στην ελληνική περιφέρεια, επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά.

Το εργοστάσιο Fieratex στον Παντελεήμονα Κιλκίς, έθεσε τους εργαζομένους σε καθεστώς διαθεσιμότητας, με άγνωστο μέλλον και φόβους για ενδεχόμενο «λουκέτο» οδηγώντας 100 οικογένειες στην ανασφάλεια της ανεργίας.

Τα δυσβάσταχτα κόστη ενέργειας και η έλλειψη πρόσβασης σε δανειοδότηση, σε συνδυασμό με τις ανταγωνιστικές αγορές γειτονικών χωρών, οδηγούν τις επιχειρήσεις, τη μια μετά την άλλη, σε κατάρρευση, με ολέθριες συνέπειες για την κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομενων που διεκδικούν το δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία, αλλά και στο πλευρό της υγιούς επιχειρηματικότητας που παλεύει να επιβιώσει σε μια Ελλάδα που ευνοεί συστηματικά συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους και συμφέροντα.

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν, οι ανησυχίες μας για την διαχειριστική ανεπάρκεια της Κυβέρνησης καθώς και το έλλειμα αναπτυξιακού σχεδιασμού. Η μη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ειδικά στην ελληνική περιφέρεια, επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά.

Το εργοστάσιο Fieratex στον Παντελεήμονα Κιλκίς, έθεσε τους εργαζομένους σε καθεστώς διαθεσιμότητας, με άγνωστο μέλλον και φόβους για ενδεχόμενο «λουκέτο» οδηγώντας 100 οικογένειες στην ανασφάλεια της ανεργίας.

Τα δυσβάσταχτα κόστη ενέργειας και η έλλειψη πρόσβασης σε δανειοδότηση, σε συνδυασμό με τις ανταγωνιστικές αγορές γειτονικών χωρών, οδηγούν τις επιχειρήσεις, τη μια μετά την άλλη, σε κατάρρευση, με ολέθριες συνέπειες για την κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομενων που διεκδικούν το δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία, αλλά και στο πλευρό της υγιούς επιχειρηματικότητας που παλεύει να επιβιώσει σε μια Ελλάδα που ευνοεί συστηματικά συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους και συμφέροντα.”

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρονται τα εξής:

“Από τον φετινό Ιανουάριο για ένα δεκαπενθήμερο η διοίκηση έθεσε σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Και αφού ξεκίνησε τη λειτουργία της και κανένας από τους αρμόδιους δεν ασχολήθηκε σοβαρά, για την επίλυση των προβλημάτων, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των υπαλλήλων, επανέρχεται η ΦΙΕΡΑΤΕΞ και με νέα ανακοίνωση δηλώνει ότι πρόθεσή της είναι να θέσει τους εργαζομένους της -εκτός από το προσωπικό στα γραφεία- σε διαθεσιμότητα για σχεδόν έναν μήνα, από τις 5 μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται από τους εργαζομένους ως απειλή για τον άμεσο βιοπορισμό τους και ως σχέδιο για εξαναγκασμό σε οικειοθελείς αποχωρήσεις”, τονίζει η ΝΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ το σωματείο εργαζομένων της ΦΙΕΡΑΤΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι:

«Ως ελάχιστη απάντηση για να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας μας ενάντια στο σχέδιο της εργοδοσίας να μας εξαναγκάσει σε οικειοθελείς αποχωρήσεις, θέτοντάς μας σε διαθεσιμότητα, χτυπώντας τα οικονομικά και τα εργασιακά μας δικαιώματα για δουλειά με πλήρη μισθό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει σε στάση εργασίας την Παρασκευή 31/5» .

Επειδή η ανεργία, ειδικά σε έναν Νομό, ο οποίος είναι από τους φτωχότερους στην Ελλάδα, αν όχι ο φτωχότερος, είναι το νούμερο ένα πρόβλημα, το οποίο είναι πάνω από κόμματα και παρατάξεις, καλούμε όλους τους φορείς, να πράξουν τα δέοντα, έτσι ώστε να βρεθούν άμεσα λύσεις, οι οποίες προστατεύουν τους εργαζομένους, αλλά και την οικονομία της περιοχής μας”.

Το ΚΚΕ

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και η ΚΟ Κεντρ. Μακεδονίας του ΚΚΕ τονίζοντας τα εξής:

“Μετά το κλείσιμο της SonocoHellas στο νομό του Κιλκίς, οι εργαζόμενοι στα βαφεία-πλεκτήρια της «ΦΙΕΡΑΤΕΞ» είναι τα τελευταία θύματα της πολυδιαφημισμένης καπιταλιστικής ανάπτυξης, της πολιτικής σταθερότητας και των ελεύθερων ευρωπαϊκών αγορών που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ. Η απαράδεκτη απόφαση της εργοδοσίας να βγάλει σε διαθεσιμότητα δεκάδες εργαζόμενους, αφήνοντάς ολόκληρες οικογένειες με μισό εισόδημα μέσα σε συνθήκες αβάσταχτης ακρίβειας, είναι το αποτέλεσμα του άθλιου αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί όλα τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και όσους συμμετείχαν σε αυτές όπως τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, ο Βελόπουλος, η Κωνσταντοπούλου.

Όλοι αυτοί οι νόμοι που λύνουν τα χέρια της εργοδοσίας για να μπορεί να επιβάλει ότι την βολεύει για να διασφαλίσει την κερδοφόρα δραστηριότητα της, είναι οδηγίες και κατευθύνσεις γέννημα-θρέμμα της Ε.Ε. Το καθεστώς της διαθεσιμότητας, η δυνατότητα για μονομερείς ενέργειες από την πλευρά του εργοδότη, η λεγόμενη εκ περιτροπής εργασία, οι κομμένες άδειες, οι αναστολές συμβάσεων, μέχρι και οι μαζικές απολύσεις πριν γίνουν νόμοι στην Ελληνική Βουλή είχαν προηγουμένως συζητηθεί, αποφασιστεί, ψηφιστεί και εφαρμοστεί στην Ευρωβουλή και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτό είναι το “ευρωπαϊκό κεκτημένο” που μας πιπιλάνε!

Να μην περάσουν οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας της «ΦΙΕΡΑΤΕΞ». Πρόκειται για επιχείρηση η οποία στο διάστημα 2015-23 οι εργαζόμενοι παρήγαγαν σημαντικό πλούτο με κύκλους εργασίας 9ετίας πάνω από 220 εκ. € και κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων που ξεπερνάνε τα 6 εκ. €. Με αυτά τα χρήματα η εργοδοσία καλύπτει τόσα χρόνια τα λειτουργικά έξοδα, αγοράζει νέα μηχανήματα, κάνει αποσβέσεις, αποπληρώνει δάνεια και άλλες υποχρεώσεις. Και ενώ οι εργαζόμενοι τόσα χρόνια διασφαλίζουν με την εργασία τους τη λειτουργία της επιχείρησης, η εργοδοσία σήμερα είναι γνωστό ότι επιλέγει να ακυρώνει πελάτες, να αρνείται παραγγελίες και να αφήνει εκτός λειτουργίας ολοκαίνουργια μηχανήματα που αγόρασε με τα κέρδη που παρήγαγαν οι εργαζόμενοι. Επιβεβαιώνεται ότι από τη μία οι εργαζόμενοι με την εργασία τους κρατάνε ανοιχτά τα εργοστάσια και από την άλλη το κυνήγι του κέρδους και η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων της ΕΕ τις οδηγούν στην απαξίωση και το κλείσιμο.

Είναι συχνό φαινόμενο στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας τις τελευταίες δεκαετίες, μια σειρά επιχειρηματίες που έκαναν περιουσίες με τον κόπο και τη δουλειά των εργαζόμενων, μάζεψαν κέρδη, συγκέντρωσαν κεφάλαια και όταν αργότερα μυρίστηκαν χώρες με πιο φθηνό εργατικό δυναμικό ή άλλους κλάδους με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, είτε μάζεψαν τις μηχανές και έφυγαν, είτε έκλεισαν τα εργοστάσια πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Η ιστορία είναι γνωστή από την εποχή του Λαναρά μέχρι πρόσφατα την επιχείρηση «ΗΛΙΟΣ» στη Θεσσαλονίκη και τα νηματουργεία «ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ» στη Νάουσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από τη λειτουργία αυτών των εργοστασίων, κατευθύνθηκαν και στις 3 περιπτώσεις στην αγορά ακινήτων και επενδύονται στο κερδοφόρο κλάδο των real estate.

Παρά το άνοιξε-κλείσε των εργοστασίων, ανάλογα με τα κέρδη και τις ορέξεις των διαφόρων επενδυτών, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες με το έμπειρο και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, με τις ποιοτικές πρώτες ύλες και το επίπεδο της επιστήμης, που θα μπορούσαν να καθορίσουν την παραγωγή με βάση όχι τα κέρδη των λίγων αλλά τις ανάγκες του λαού. Για να γίνει αυτό πράξη πρέπει να φύγουν από την μέση οι καπιταλιστές και τα εργοστάσια να περάσουν στα χέρια των πραγματικών παραγωγών, της εργατικής τάξης, να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία. Να λειτουργούν κάτω από ένα πανεθνικό, επιστημονικό σχέδιο με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζόμενων. Μόνο έτσι τα εργοστάσια που σήμερα ρημάζουν θα μπορούσαν να ξαναπάρουν μπρος, αυτή την φορά όμως για να υπηρετούν την ίδια την κοινωνία, το λαό της χώρας μας και όχι τα αχόρταγα κέρδη των καπιταλιστών. Σε αυτήν την υπόθεση το ΚΚΕ αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις.

Απέναντι σε αυτή την Ε.Ε. υπάρχει η Ευρώπη των εργαζομένων που σηκώνουν το ανάστημα τους και αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους! Στις ευρωεκλογές ο κάθε εργαζόμενος που βλέπει από την μια τα κέρδη των καπιταλιστών σταθερά να αυξάνουν και τον μισθό του να τελειώνει πριν βγει ο μήνας, πρέπει να στείλει πανευρωπαϊκό μήνυμα με ισχυρό ΚΚΕ. Η οργή και δυσαρέσκεια για την Ε.Ε. των μονοπωλίων να γίνει ορμή για νέους αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη.”

Σχολιάστε