My Twitter Feed

7 Ιούλιος, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κόντρες θερινών νυκτών! -

Τρίτη, 7 Ιούλιος, 2020

Στάση ΑΔΕΔΥ για διαδηλώσεις -

Τρίτη, 7 Ιούλιος, 2020

Τρεις οι οργανώσεις, με 147 άτομα! -

Τρίτη, 7 Ιούλιος, 2020

Εκδήλωση ΚΚΕ στο Κιλκίς -

Τρίτη, 7 Ιούλιος, 2020

Μη ικανοποίηση από τον υπουργό -

Δευτέρα, 6 Ιούλιος, 2020

Νέος πρόεδρος στη ΔΗΜΤΟ Παιονίας -

Δευτέρα, 6 Ιούλιος, 2020

Να στηρίξουμε όλοι το Νοσοκομείο -

Δευτέρα, 6 Ιούλιος, 2020

Εξόρμηση για να Μείνουμε Όρθιοι -

Δευτέρα, 6 Ιούλιος, 2020

Πράξη αγάπης η δωρεά κατοικίας

*Του Χρήστου Ζιώγα στο Δήμο Κιλκίς.

Αν η μεγαλοσύνη ενός ανθρώπου καθρεφτίζεται στα έργα του η ανάκλασή τους πολλαπλασιάζει το φως της ευλογίας στον τόπο εκδήλωσής τους.

Με την πράξη δωρεάς της πατρικής κατοικίας του ο Κιλκισιώτης Χρήστος Ζιώγας δεν πέρασε απλά στο πάνθεον των ευεργετών του Κιλκίς αλλά απέδειξε ότι η αγάπη της προσφοράς διαγράφει κύκλους δημιουργίας.

Το Σάββατο 4 Ιουλίου υπογράφηκε η οριστική πράξης παραχώρησης του ακινήτου του κ. Χρήστου Ζιώγα προς το Δήμο Κιλκίς. Σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης ο δωρητής παρέδωσε τα κλειδιά του πατρικού του, στο οποίο έζησε με την οικογένειά του μέχρι την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών του, στο Δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη. Περιηγήθηκε για λίγο στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού, ξαναφέρνοντας μπροστά του τα τρυφερά χάδια των παιδικών αναμνήσεων και τα βήματά του τον οδήγησαν στο διπλανό χώρο, όπου ο πατέρας του Κωνσταντίνος Ζιώγας, γνωστός καπνομεσίτης στο μεταπολεμικό Κιλκίς, είχε την ευθύνη διαχείρισης της Αυστροελληνικής Καπναποθήκης.

‘’Είναι τιμή για έναν τόπο να έχει ανθρώπους με περίσσευμα ψυχής που αισθάνονται ευγνωμοσύνη για τη γενέτειρά τους και της αποθέτουν τα μέσα για να αναπτυχθεί. Σήμερα με τη δωρεά σας επαυξήσετε αυτή την ευλογία του είπε σφίγγοντας το χέρι του ο Δήμαρχος Κιλκίς. ‘’Είναι η πιο συγκινητική ημέρα της ζωής μου’’ απάντησε με σεμνότητα ο ευπατρίδης του Κιλκίς.

Η δωρεά του Χρήστου και της συζύγου του Ελένης Ζιώγα, όπως αναφέρει η ευμεγέθης πινακίδα που αναρτήθηκε στην πρόσοψη της μονοκατοικίας, έγινε στη μνήμη των γονέων του Κωνσταντίνου και Μεταξίας για να εμπνέει τους Κιλκισιώτες και τις νεότερες γενιές σε έργα αγάπης  για τον τόπο τους.

Η διώροφη μονοκατοικία επί της οδού Στρωμνίτσης 17, κτίστηκε το 1938  με τοιχοποιία από συμπαγείς οπτόπλινθους, με ξύλινα πατώματα και στέγη η οποία επικαλύπτεται από κεραμίδια. Οι τοίχοι του υπογείου είναι από πέτρα. Το ακίνητο, που εγγράφεται πλέον στην περιουσία του Δήμου Κιλκίς, θα αξιοποιηθεί για πολιτιστικές χρήσεις και θα λειτουργήσει ως χώρος ενοποίησης με την Αυστροελληνική Καπναποθήκη με σημεία αναφοράς στην ιστορία και στην τέχνη.

Ο Δήμαρχος Κιλκίς με δήλωσή του εκφράζει τις ολόθερμες ευχαριστίες του στον κ. Χρήστο Ζιώγα για την δωρεά του ακινήτου και του περιβάλλοντος οικοπέδου σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η αξία αυτής της ευεργεσίας πλουτίζει το Κιλκίς, το οποίο ποτέ δεν ξέχασε ο δωρητής, παρά το γεγονός ότι οι επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις του στην Αθήνα τον κρατούν μακριά.

Λίγα λόγια για το δωρητή

Ο Χρήστος Ζιώγας γεννήθηκε το 1931 στο Κιλκίς όπου και έζησε μέχρι τα εφηβικά του χρόνια. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Purdue των ΗΠΑ όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές.

Η άριστη επιστημονική του κατάρτιση και οι καινοτόμες μέθοδοι που εφήρμοσε του προσέδωσαν φήμη και επαγγελματική αναγνώριση στον τομέα των κατασκευών με τον οποίο ασχολήθηκε πολύ επιτυχημένα για μισό αιώνα.

Το όνομά του συνδέθηκε με κατασκευές και επιβλέψεις μεγάλων έργων υποδομής (λιμάνια, αεροδρόμια, οδοποιίες, φράγματα, αθλητικά στάδια, βιομηχανικά έργα) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μεταξύ των πρωτοποριακών κατασκευών που φέρουν την προσωπική του σφραγίδα είναι το Ολυμπιακό Στάδιο, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και το φράγμα του Αναβάλου.

Σχολιάστε