My Twitter Feed

14 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Παιονία: 2η φάση αδελφοποίησης -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

ΑΟΚ: Σπουδαίο “διπλό” στο Αιγίνιο -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Συναντήσεις Δένδια στο Κιλκίς -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Η επίσκεψη Φ. Σαχινίδη στο νομό -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Παππάς: Όχι χρεωκοπία της Υγείας -

Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

“Μοντέλο για τη χώρα το Σταραμάκι” -

Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη Δένδια για ευρωεκλογές -

Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Το πρόγραμμα ομιλιών -

Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Ποντιακά: Από Παιονία αρχίζουν τα μαθήματα

pontiaki-dialektosΟ Δήμος Παιονίας της ΠΕ Κιλκίς θα είναι ένας απ` τους έξι της χώρας, στους οποίους προβλέπεται να ξεκινήσουν άμεσα (εντός του Φεβρουαρίου του 2013) μαθήματα ποντιακής διαλέκτου, εφόσον εγκριθούν τα σχετικά αιτήματά τους προς τη δια βίου μάθηση του Υπουργείου Παιδείας. Οι υπόλοιποι δήμοι είναι: Δράμας, Προσοτσάνης Δράμας, , Κατερίνης, Πεντέλης Αττικής και Ελληνικού Αττικής. Σταδιακά δε, τα ποντιακά θα διδάσκονται σε όλους τους δήμους της χώρας.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών, μετά το Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο που πραγματοποίησε το Μάιο του 2009 στην Κατερίνη, αποφάσισε να αγωνιστεί για τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου, μέσω της διδασκαλίας της από ένα κατά το δυνατόν άρτιο επιστημονικά εγχειρίδιο.

Για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε Επιστημονική Επιτροπή από μέλη του Συνδέσμου που εργάστηκε για 2 χρόνια, ορίζοντας το πλαίσιο συγγραφής του εγχειριδίου. Η συγγραφή ξεκίνησε τα τέλη του 2011 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Υπολογίζεται σε 1 -1,5 μήνα το εγχειρίδιο να είναι έτοιμο. Θα έχει περί τις 350 σελίδες και θα περιλαμβάνει 3 επίπεδα σπουδών («τάξεις»). Κάθε επίπεδο («τάξη») θα έχει 20 μαθήματα (+2-3 συμπληρωματικά), δηλαδή σύνολο περί τα 70 μαθήματα. Μέσω των μαθημάτων έγινε προσπάθεια να καλυφτούν, κατά το δυνατόν, όλες οι πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού. Κείμενα προτάθηκαν όχι μόνο από μέλη, αλλά και φίλους του Συνδέσμου, τα οποία στη συνέχεια επεξεργάστηκαν  οι συγγραφείς για να είναι έτοιμα για διδασκαλία.

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος, με τον οποίο συναντήθηκαν 2 φορές μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου αναλύοντάς του το 3ετές πρόγραμμα διδασκαλίας της διαλέκτου, είδε θετικά το όλο σχέδιο και δεσμεύτηκε να το στηρίξει. Έτσι η διδασκαλία θα γίνεται μέσω των κέντρων δια βίου μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, που ανήκουν στους Δήμους της χώρας. Οι διδάσκοντες θα είναι εκπαιδευτικοί ποντιακής καταγωγής (κατά βάση Φιλόλογοι ή Δάσκαλοι) που θα έχουν επιμορφωθεί σχετικά και θα έχουν πιστοποιηθεί απ’  τον οργανισμό πιστοποίησης του Υπουργείου Παιδείας.

Ο Σύνδεσμος έχει ήδη θέσει στον Υπουργό την ανάγκη ορισμού ενός πιο ευέλικτου πλαισίου πιστοποίησης των εκπαιδευτικών, που να αφορά μόνο τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου. Αναμένεται απάντηση του Υπουργού. Το ίδιο θετικός στη στήριξη του όλου προγράμματος ήταν και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Ασκούνης, με τον οποίο συναντήθηκε το Προεδρείο του Συνδέσμου.

Παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις, που οφείλονται κυρίως σε τεχνικά και άλλα προβλήματα (η προσπάθεια είναι δύσκολη και επίπονη και τα προβλήματα πρωτόγνωρα), όμως τελικά αποφασίστηκε να ξεκινήσουν τα μαθήματα άμεσα, πιλοτικά, σε κάποιους Δήμους, στους οποίους διαμένουν εκπαιδευτικοί που έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο του Υπουργείου Παιδείας, ενώ απ’ το Φθινόπωρο θα επεκταθούν σε πολλούς Δήμους, σ’ όλη τη χώρα. Οι Δήμοι όπου προβλέπεται να ξεκινήσουν άμεσα τα μαθήματα (εντός του Φεβρουαρίου του 2013), εφόσον εγκριθούν τα σχετικά αιτήματά τους προς τη δια βίου μάθηση του Υπουργείου Παιδείας, είναι: Δράμας, Πρωσοτσάνης Δράμας, Παιονίας Κιλκίς, Κατερίνης, Πεντέλης Αττικής και Ελληνικού Αττικής. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρωτοπορώντας, έχει ολοκληρώσει ένα σχεδιασμό που ξεκίνησε εδώ και αρκετούς μήνες σε συνεργασία με το Σύνδεσμο, όπου  περιλαμβάνεται η συγκρότηση άμεσα 5 τμημάτων διδασκαλίας της ποντιακής, που προβλέπεται να ξεκινήσουν εντός του Φεβρουαρίου και θα είναι ανεξάρτητα απ’ το Υπουργείο Παιδείας.

Για την παρουσίαση του όλου πρωτοποριακού 3ετούς προγράμματος, οργανώνεται εκδήλωση στην Αθήνα τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00, με τη συνεργασία του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, του Νέου Κύκλου Κωνσταντινουπολιτών και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, υπό την αιγίδα του πρώτου Δήμου της χώρας, στο πνευματικό κέντρο Κωνσταντινουπολιτών (οδός Σούτσου 46, στάση μετρό «Αμπελόκηποι»).

Ομιλητές θα είναι η Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου Δρ Χαριτίδου Γεωργία, Φιλόλογος και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δρ Αντώνης Παυλίδης, Σχολικός Σύμβουλος. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης.

Πηγή: anatoliblog.blogspot.gr

Σχολιάστε