My Twitter Feed

11 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πάντα ανησυχία από τα κρούσματα -

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2021

“Εγκληματικό άνοιγμα σχολείων” -

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2021

ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτη κατάσταση -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το ΓΝΚ και η διασπορά του ιού -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το Κιλκίς έχασε και τον Θ. Παυλίδη -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Απολογισμός με κριτική για όλα -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Έφυγε από τον ιό κι ο Δημ. Ταταρίδης -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ποιοι πληγώνουν τον Θερμαϊκό

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ο Αξιός, καθώς και “βιομηχανίες και βιοτεχνίες στην περιοχή του Κιλκίς” συγκαταλέγονται μεταξύ των σημαντικότερων πηγών ρύπανσης του Θερμαϊκού κόλπου.

Άλλες τέτοιες σημαντικές πηγές είναι, τα ποτάμια Λουδίας και Αλιάκμονας, φυτοφάρμακα και λιπάσματα από την τάφρο 66 της Ημαθίας, η παλιά δεξαμενή των βυρσοδεψείων, ο σταθμός βιολογικού καθαρισμού βιομηχανικών αποβλήτων στη Σίνδο, τα τοπικά ρέματα, τοξικά απόβλητα που έχουν αποτεθεί πλησίον της κοίτης του Γαλλικού, αποστραγγιστικές τάφροι (Δενδροπόταμος, Ανθεμούντας, Φοίνικας), κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, αστικά και γεωργικά απορρίμματα.

«Οι πιέσεις στο Θερμαϊκό είναι έντονες. Η παράκτια ζώνη δέχεται έντονες ανθρωπογενείς πιέσεις, υδάτινες εκροές με αυξημένα ρυπαντικά φορτία, αλλαγές στις χρήσεις γης, οστρακοκαλλιέργειες, θαλάσσιες μεταφορές που προκαλούν διαταραχές στις λειτουργίες του οικοσυστήματος», ανέφερε ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Ζαλίδης, στη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος «Ολοκληρωμένη διαχείριση και ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης από το δυτικό θαλάσσιο μέτωπο».

Η παρουσίαση έγινε το βράδυ της Δευτέρας, εν πλω, στο καραβάκι «Κλειώ» και διοργανώθηκε από το Σύλλογο Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων Βορείου Ελλάδος, του οποίου αντιπρόεδρος είναι ο κ. Ζαλίδης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης.
Στον Θερμαϊκό παρατηρούνται επίσης ανοξικές κρίσεις, πληθυσμιακές εκρήξεις φυτοπλαγκτού και μακροφυκών, θνησιμότητα οστράκων.

Τα συμπεράσματα για την κατάσταση του Θερμαϊκού στη δυτική πλευρά προέκυψαν από την πιλοτική εφαρμογή προγράμματος, που χρηματοδοτήθηκε με 1,5 εκατ. ευρώ, κατά 50% από εθνικούς πόρους και 50% από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Ζαλίδη. Το έργο ξεκίνησε το 2009 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα με τη δρομολόγηση της δημιουργίας ενός παρατηρητηρίου για τη μέτρηση της ρύπανσης του Θερμαϊκού κόλπου και την ενεργοποίηση των φορέων που εμπλέκονται σε ζητήματα διαχείρισης του κόλπου.
Οι μετρήσεις ρύπανσης του Θερμαϊκού κόλπου ξεκίνησαν από το 1971, ενώ από το 1975 μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έγιναν περισσότερες από 500 έρευνες, χωρίς όμως να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Από makthes.gr
Σχολιάστε