Περονόσπορος έφαγε τα αμπέλια
Βεργίδης: Να αποζημιωθούν οι καλλιέργειες – Επιστολή σε Αυγενάκη.
Την αποζημίωση των αμπελοκαλλιεργητών της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από την πλέον καταστροφική ασθένεια της αμπέλου, τον περονόσπορο, ζητά ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη και τον ΕΛΓΑ.
amΣτην επιστολή του, ο αντιπεριφερειάρχης υπογραμμίζει πως από τα τέλη Απριλίου έως και τα τέλη Ιουνίου επικράτησαν ιδανικές συνθήκες για την έναρξη και την εξέλιξη της προσβολής από τον περονόσπορο, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων και των χαμηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Ακολούθησε τον Ιούλιο παρατεταμένη ηλιοφάνεια με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που προκάλεσαν την συνεχή εξάτμιση της υγρασίας που είχε συγκεντρωθεί στο έδαφος.
Το γεγονός αυτό, συνεχίζει ο κ. Βεργίδης, είχε ως αποτέλεσμα τη διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα πολύ υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας (νέφους) στο περιβάλλον των αμπελώνων, δημιουργώντας έτσι ιδανικές συνθήκες για την συνεχιζόμενη προσβολή από τον περονόσπορο.
Επιπλέον, οι παρατεταμένοι καύσωνες του Ιουλίου οδήγησαν σε περαιτέρω καταπόνηση των φυτών, με αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη εξέλιξη της προσβολής, παρά τις συνεχείς επεμβάσεις των αμπελουργών με πολύ δαπανηρούς ψεκασμούς με τα πλέον σύγχρονα και ακριβά φυτοπροστατευτικά προϊόντα, σύμφωνα με τις οδηγίες των γεωπόνων.
«Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν λίγο πριν την έναρξη της συγκομιδής των οινοποιήσιμων και επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου που καλλιεργούνται στην Π.Ε. Κιλκίς, να παρατηρείται εκτεταμένη ζημιά από περονόσπορο, η οποία μπορεί να κυμαίνεται σε ποσοστά από 50% έως 100% της παραγωγής, ανάλογα με τον τρόπο καλλιέργειας (συμβατική ή βιολογική), το μικροκλίμα της κάθε περιοχής και την ανθεκτικότητα της ποικιλίας».
- η ζημιά από περονόσπορο δεν καλύπτεται από τον υφιστάμενο κανονισμό του ΕΛΓΑ, αλλά υπό προϋποθέσεις από τις ΚΟΕ (Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις)
- η υφιστάμενη ζημιά στην παραγωγή θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση του εισοδήματος των αμπελουργών για τη φετινή παραγωγή
- για πολλούς αμπελουργούς η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί μονοκαλλιέργεια και μοναδική πηγή εισοδήματος
- η εκτεταμένη ζημιά από περονόσπορο πιθανόν να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην παραγωγή της επόμενης χρονιάς
- οι συνεχείς δαπανηροί ψεκασμοί που εφαρμόστηκαν με σκοπό την ανάσχεση της εξέλιξης της προσβολής, είχαν ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του ήδη αυξημένου κόστους παραγωγής
Για τους προαναφερόμενους λόγους, ο κ. Βεργίδης, καλεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ για τις δικές τους ενέργειες « ώστε να συμπεριλάβετε την Π.Ε. Κιλκίς στις πληγείσες περιοχές και να αξιολογήσετε αντίστοιχα το μέγεθος της ζημιάς εξατομικευμένα ή μη ώστε να προβείτε στα κατάλληλα μέτρα ενίσχυσης (Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (K.O.E.), Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας (De minimis) κλπ) για τη στάθμιση των ζημιών που προκλήθηκαν».