My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Περισώζονται οι δομές πρόνοιας των ΟΤΑ;

ΒΟΙΤΗΕΙΑ_STO_SPITIΣωσίβιο για τη σωτηρία 4.500 δομών κοινωνικής πρόνοιας που λειτουργούν υπό την ομπρέλα των δήμων της χώρας ρίχνει η κυβέρνηση, αποδεχόμενη πρόταση των δημάρχων για επιπρόσθετη χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους, προκειμένου να αποφύγουν το λουκέτο.

Από τα προγράμματα αυτά ωφελούνται σήμερα 1 εκατ. πολίτες, ενώ μόνο από τη λειτουργία του «Βοήθεια στο Σπίτι» τα κρατικά ταμεία γλιτώνουν έξοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Σε πρώτη φάση σώζεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που καλύπτει 100.000 ηλικιωμένους και για το οποίο τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας αποδέχθηκαν πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) για συγχρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους (αναπορρόφητα κονδύλια του ΕΣΠΑ), προκειμένου να στηριχθεί η δομή και να διασφαλιστούν οι 3.600 θέσεις εργασίας.

Επί της ουσίας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, οι δήμοι ζητούν επιπρόσθετα 2-3 εκατ. ευρώ για το υφιστάμενο πρόγραμμα, καθώς στο διάδοχο «Φροντίδα κατ’ Οίκον», που θα υλοποιήσει το ΙΚΑ, τίθενται αυστηρές προδιαγραφές και δεν μπορούν να καλυφθούν οι σημερινοί ωφελούμενοι. «Στο νέο πρόγραμμα λόγω των αυξημένων ορίων ηλικίας και των ποσοστών αναπηρίας μέχρι στιγμής κατατέθηκαν μόλις 1.600 αιτήσεις, ενώ οι ωφελούμενοι στο ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ είναι 80.000», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης.

Μοναδική εκκρεμότητα είναι να συμφωνήσει η τρόικα, αφού γίνουν οι σχετικές εισηγήσεις των αρμοδίων υπουργών, ώστε να μην υπολογιστεί το προσωπικό στο μάξιμουμ των συμβάσεων για τις ανάγκες των δήμων, οι οποίες αγγίζουν τις 4.000. Να σημειωθεί πάντως ότι για τις κοινωνικοπρονοιακές δομές οι δήμοι δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση από τον Ιούλιο του 2012, αναγκαζόμενοι να καλύπτουν τα λειτουργικά κόστη και τη μισθοδοσία με λογιστικές… αλχημείες, για τις οποίες ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Παράθυρο για Κ.Η.Φ.Η.-ΚΔΑΠ και παιδικούς

Εκτός από το «Βοήθεια στο Σπίτι» οι δήμαρχοι ζητούν λύση για τα 68 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) και τα 43 Κέντρα Διημέρευσης Ηλικιωμένων, από τα οποία εξυπηρετούνται συνολικά 2.697 ηλικιωμένοι. Στη συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον υφυπουργό Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλο και το γ.γ. ΕΣΠΑ Κ. Βιρβιδάκη ανακοινώθηκε ότι ανοίγει παράθυρο και για αυτές τις δομές, καθώς τα συναρμόδια υπουργεία θα συντάξουν την επόμενη εβδομάδα νομοθετική πράξη, για να προχωρήσουν οι νέες προγραμματικές συμβάσεις.

Μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση αποτελεί το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής Ζωής», το οποίο αφορά τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ (μΕα). Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σ. Δανιηλίδη, η κυβέρνηση επιτέλους αναγνωρίζει ότι υπάρχουν αδιάθετα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και πως μπορεί να στηριχθεί περαιτέρω το πρόγραμμα, οι αιτήσεις για το οποίο θα αρχίσουν να υποβάλλονται από τον προσεχή Μάιο.

Πέρυσι πάντως λόγω της επιδείνωσης της κρίσης οι αιτήσεις άγγιξαν τις 100.000 πανελλαδικά, ενώ καλύφθηκαν μόλις 67.000 παιδιά. Την ίδια ώρα απλήρωτοι είναι από τον περασμένο Σεπτέμβριο περίπου 6.000 εργαζόμενοι στα 323 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) της χώρας, καθώς οι συμβάσεις τους έληξαν στις 31 Αυγούστου και δεν έχουν ανανεωθεί.

makthes.gr

Σχολιάστε