My Twitter Feed

20 Μάιος, 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κινητοποιήσεις εργαζομένων ΟΤΑ -

Σάββατο, 20 Μάιος, 2017

Δράσεις για ιστορικό τουρισμό -

Παρασκευή, 19 Μάιος, 2017

Υπογραφές για Δήμο Γουμένισσας -

Πέμπτη, 18 Μάιος, 2017

Μόνο το ΠΑΜΕ συγκέντρωση -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Τι θέλει η επιχειρηματικότητα -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη αποχή των δικηγόροι -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

ΕΒΕ: Ημερίδα για εξαγωγές -

Δευτέρα, 15 Μάιος, 2017

Περιβάλλον, Παιδεία και Κιλκίς

kazantzidisΤου Αναστάσιου Καζαντζίδη*


Από το 1972 και την σχετική απόφαση του ΟΗΕ κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα που είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον. Έτσι και φέτος πλήθος εκδηλώσεων περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα πολλών φορέων και θεσμών του πλανήτη και έχουν ως κύριο στόχο τους την ευαισθητοποίηση του κόσμου και την υπενθύμιση ότι το περιβάλλον δεν είναι κάτι αόριστο αλλά επί της ουσίας είναι το ίδιο μας το ΄΄σπίτι΄΄ στο οποίο ζούμε.

Ο εορτασμός λοιπόν της 5ης Ιουνίου μας επαναφέρει έστω για μια ημέρα (κακώς γιατί δεν πρέπει να σκεφτόμαστε το περιβάλλον μόνο μια φορά το χρόνο αλλά 365 ημέρες) στη μνήμη θέματα που αφορούν την μόλυνση της ατμόσφαιρας, την ορθολογική διαχείριση των υδάτων, την κλιματική αλλαγή, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, την ανακύκλωση, την προστασία του δασικού πλούτου κ.α.

perivallonΟλα αυτά και άλλα τόσα αποτελούν την ουσία και θέτουν επί τάπητος τα όσα μικρά αλλά και πολλά μπορούμε να πράξουμε ως κοινωνίες αλλά και ως άνθρωποι προκειμένου να υπερασπισθούμε το ΄΄σπίτι΄΄ μας αρκεί να αναλογισθούμε ότι ο άνθρωπος έχει στα χέρια του τις λύσεις. Αρκεί να αποτινάξει από πάνω του την αντίληψη περί μεγιστοποίησης του κέρδους και την αδιαφορία για το περιβάλλον ως κάτι το ξένο προς αυτόν.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό έχουμε να ακολουθήσουμε μόνο μια κατεύθυνση, να επικεντρώσουμε από τώρα κιόλας – καθώς ποτέ δεν είναι αργά – στην πορεία για εμπέδωση της στοιχειώδους περιβαλλοντικής νοοτροπίας και στην διαρκή ενημέρωση της παγκόσμιας κοινωνίας έτσι ώστε να δοθεί έμφαση στους τρόπους που θα ΄΄αναστήσουν΄΄ το περιβάλλον.

Στην προσπάθεια αυτή η Παιδεία και η επιστημονική κοινότητα έχουν σαφέστατα σημαίνοντα αν όχι καταλυτικό ρόλο να διαδραματίσουν. Μόνο μέσα από τον χώρο αυτό θα μπορέσουμε να κατακτήσουμε την ΄΄κορυφή΄΄ καθώς είναι οι φορείς εκείνοι οι οποίοι θα ΄΄πλάσουν΄΄ την αναγκαία μορφή για μια κοινωνία πιο φιλική και πιο ΄΄πράσινη΄΄μεταλαμπαδεύοντας την κατάλληλη νοοτροπία και τα απαραίτητα περιβαλλοντικά πρότυπα για ένα καλύτερο αύριο. Και αποτρέποντας το ΄΄μοιραίο΄΄με την άποψη που εξέφρασε κάποιος αναφερόμενος στο περιβάλλον ότι Είμαστε σε ένα γιγαντιαίο αυτοκίνητο που κατευθύνεται σε ένα τοίχο και όλοι μαλώνουμε πού θα καθίσουμε.

Στον τόπο μας που το φυσικό κάλλος είναι απαράμιλλο (ενδεικτικά αναφέρουμε λίμνη Δοϊράνης, ποτάμια, δασικά οικοσυστήματα Κρουσίων, Μπέλες, Πάϊκου κ.α.) η προστασία, αξιοποίηση και ανάδειξη τους αποτελεί ταυτόχρονα και το μυστικό για την μετάβαση σε μια νέα επωφελή και αναπτυξιακή τροχιά για όλο τον ακριτικό νομό μας.

*Πολιτευτής Κιλκίς της ΝΔ

Σχολιάστε