My Twitter Feed

28 Μάρτιος, 2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

«Να σπάσει ο δήμος στα τρία» -

Πέμπτη, 28 Μάρτιος, 2019

Οι υποψήφιοι του Τζιτζικώστα -

Πέμπτη, 28 Μάρτιος, 2019

Η ομιλία Βορίδη στο Κιλκίς -

Πέμπτη, 28 Μάρτιος, 2019

Ημερίδα με Π. Γκαρσία και Μ. Σνάουτσνερ -

Τετάρτη, 27 Μάρτιος, 2019

ΝΟΔΕ: Καταλυτικός ο Αυγενάκης -

Τετάρτη, 27 Μάρτιος, 2019

«Δεν υπάρχουν χρίσματα ΝΔ» -

Τετάρτη, 27 Μάρτιος, 2019

«Έθεσε εαυτόν» εκτός ΝΟΔΕ -

Τρίτη, 26 Μάρτιος, 2019

ΕΒΕ: Ρήγμα στη μειοψηφία! -

Τρίτη, 26 Μάρτιος, 2019

Περί χρεών και δώρων στην εποχή της κρίσης

taxmazidis-omirosΚείμενο: Όμηρος Ταχμαζίδης.

Στον απόηχο της επιτυχημένης έκθεσης με τον τίτλο “Δώρον και αντίδωρον”, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν έναν ακριβώς χρόνο στο Πολιτιστικό Κέντρο της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη, πραγματοποιείται ημερίδα με την ίδια θεματολογία στο γερμανικό πολιτιστικό ίδρυμα Goethe την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016.

Ο ακριβής τίτλος της ημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος (Θεσσαλονίκη – Βασ. Όλγας 66), είναι: “Αγορά και δώρον. Φαντάσματα της φιλοξενίας”.  Η ημερίδα αποτελεί συνέχεια του συνεδρίου “Φαντάσματα της φιλοξενίας – Οικονομία – Δώρον – Αντίδωρον”, που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2015 στην Θεσσαλονίκη και πραγματοποιείται σε σχέση με το “Πολιτιστικό Συμπόσιο Βαϊμάρης” (1-3 Ιουνίου 2016, Βαϊμάρη).

Θα παρουσιασθούν οι εισηγήσεις: Manfred MuellerFunk: “Το δώρο και η Αλλότητα”, Θεόδωρος Πενολίδης: “Προϋποθέσεις και Δυνατότητες της ευρωπαϊκής συνείδησης”, Sigrid Weigel: “Χρέος και χρέη – το ίχνος του χρήματος στην μνήμη και το παρελθόν της πολιτικής από το 1945”.

Στη συζήτηση που θα συντονίζει η διοργανώτρια της ημερίδας Σοφία Παντελιάδου (Βιένη) θα συμμετέχουν: Mag. Dr. Eva LaquiezeWaniek (πανεπιστήμιο AlpenAdria Klagenfurt), Prof. Dr. Wolfgang MuellerFunk (πανεπιστήμιο Βιένης), καθηγητής Θεόδωρος Πενολίδης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Όμηρος Ταχμαζίδης Μ.Α. Φιλοσοφίας-Ιστορίας, (συνεργάτης περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ), Prof. Dr. h.c. Sigrid Weigel (Κέντρο Έρευνας Λογοτεχνίας και Πολιτισμού – Βερολίνο) και καθηγητής Γρηγόρης Ζαρωτιάδης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Σοφία Παντελιάδου: “Μια από τις απόψεις πάνω στην έρευνα του φαινομένου της “ανταλλαγής” ανάγεται στην θέση ότι μια σχέση συναλλαγής δεν είναι δυνατόν να γίνει κατανοητή μέσω μιας αυτοστοχαστικής περιγραφής. Αν λάβουμε υπόψη τη χιασματική σχέση της έννοιας της ανταλλαγής με την έννοια του δώρου ή της προσφοράς μάς δίδεται η ευκαιρία ενός ανοίγματος προς άλλες κατευθύνσεις, με δυνατότητα την προοπτική σχηματισμού μιας διαφορετικής κοινωνικής δόμησης”.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα υπάρχει ταυτόχρονη (γερμανοελληνική – ελληνογερμανική) μετάφραση των εισηγήσεων και της συζήτησης.

Σημείωση: Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016, στο πλαίσιο των “φιλοσοφικών νυκτηγοριών” και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα μνήμης για το Ολοκαύτωμα (International Holocaust Remembrance Day) ο Όμηρος Ταχμαζίδης  θα αναπτύξει το θέμα : “Άουσβιτς εν ροή: συλλογική μνήμη και ιστορία”. Η έκφραση “Άουσβιτς εν ροή” ανήκει στον ιστορικό Πολυχρόνη Ενεπεκίδη (τίτλος ολοσέλιδου άρθρο στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Τρίτη 17 Αυγούστου 1997) και χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τη βία εις βάρος των Ρωμιών του Οθωμανικού Πόντου ως εφάμιλλη ή και χειρότερη πρακτική γενοκτονίας από εκείνη που χρησιμοποίησε το χιτλερικό καθεστώς της Γερμανίας. Άγνοια των ιστορικών δεδομένων, “οριενταλιστική” τύφλωση , προπαγανδιστική ρητορεία ή, ακόμη πιο πεζά, ευκαιρία αναγνώρισης;

 [café Container – 8 μ.μ. – Άγνωστου Στρατιώτη-Φιλίππου (γωνία), Ρωμαϊκή Αγορά – Θεσσαλονίκη – είσοδος ελεύθερη]

Σχολιάστε