My Twitter Feed

18 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο γραμματέας ΠΑΣΟΚ στο νομό -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Εκλογική επιτροπή και μήνυμα -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κόντρα δήμου με διευθύντρια ΔΕ -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Παππάς: Επικίνδυνη μετεστέγαση -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη Κασσελάκη στο Κιλκίς -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Έντονο προεκλογικό τριήμερο -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κιλκίς: Αλληλεγγύη στη Παλαιστίνη -

Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

24ωρη απεργία στα νοσοκομεία -

Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Περί του Αρχείου μου – Μέρος Ι

Του Θανάση Βαφειάδη.


Όταν ήμουν πιτσιρικάς είχα πάθος με τη συλλογή γραμματοσήμων. Ήταν μια εποχή που ευνοούσε το φιλοτελισμό, αφού οι άνθρωποι επικοινωνούσαν τακτικά με γράμματα και τα μικρά χάρτινα εικονίδια του ταχυδρομείου, κολλημένα στους φακέλους αλληλογραφίας, μπορούσαν σχετικά εύκολα να αποκτηθούν. Θυμάμαι με πόση ανυπομονησία περίμενα γράμμα από τους συγγενείς μας στην Αμερική, τη θεία Σοφία και το θείο Αργύρη, όχι για να πληροφορηθώ πώς περνούσαν τη ζωή τους πλένοντας στοίβες από πιάτα στην Αστόρια αλλά για να προσθέσω στη συλλογή μου το γραμματόσημο με την ένδειξη U.S. Postage. Και μόλις έπεφτε στα χέρια μου ο πολυπόθητος φάκελος που είχε φέρει ο ταχυδρόμος με τη μπλε στολή και τη δερμάτινη τσάντα άρχιζε η ιεροτελεστία: έλεγχος των λεπτομερειών της εικόνας με το μεγεθυντικό φακό που είχαμε αγοράσει από το «Μήτα», ξεκόλλημα του γραμματοσήμου με αχνιστό νερό για μη χαλάσουν τα «δοντάκια», αφού η αρτιότητα της οδόντωσης αποτελούσε βασικό στοιχείο της συλλεκτικής του αξίας, τοποθέτηση στο μικρό άλμπουμ που είχαμε αγοράσει από το βιβλιοπωλείο του Ψάλτου έναντι του αστρονομικού ποσού των 20 δραχμών.

Το πάθος μου για το φιλοτελισμό μου το είχε εμπνεύσει ο μεγάλος μου αδελφός μιας και ο μικρότερος αδελφός στην παιδική του ηλικία προσαρμόζει τη ζωή του στα πρότυπα του big brother. Και όχι μόνο: φοράει τα ρούχα του μεγάλου που του έχουν μικρύνει, περιμένει υπομονετικά πότε θα βαρεθεί ο μεγάλος για να πάρει κι αυτός το μοναδικό ποδήλατο να κάνει καμιά βόλτα, παρακαλάει να του δώσει κάτι παραπάνω από τις δέκα βολίδες για το αεροβόλο από τις εκατό που είχε το κουτάκι, αφού δικαιωματικά ο μεγάλος έπαιρνε τη μερίδα του λέοντος. Και φυσικά υιοθετεί και τα χόμπι του μεγάλου αδελφού, αφού τον έχει σαν ίνδαλμα.

Λίγο πριν μπω στη τρίτη δεκαετία της ζωής μου απέκτησα το πάθος της συλλογής παλιών φωτογραφιών και ιστορικών τεκμηρίων. Αυτό το «κόλλησα» από τον εξαίρετο φίλο και πολύτιμο συνεργάτη μου τον Κώστα τον Κωνσταντινίδη. Ο Κώστας μάζευε παλιές φωτογραφίες και ταχυδρομικά δελτάρια περιστασιακά, μη φειδόμενος μάλιστα και της χρηματικής δαπάνης απόκτησής τους. Θυμάμαι κάποια φορά που ένας παλαιοπώλης του είχε προτείνει μια σπάνια καρτ-ποστάλ του 1908 με το μύλο του Σαμαρά, το μύλο του Ψαθά όπως τον έλεγαν τότε. Το αντίτιμο δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητο, αφού η τιμή προσφοράς ήταν στις 20.000 δρχ. Τον προέτρεψα, βέβαια, να μην την αγοράσει, «είναι πολλά τα λεφτά Κώστα» του είπα. Συμφώνησε μαζί μου αλλά το μετάνιωσε αργότερα και πάντα μου το θύμιζε: «Δεν έπρεπε να σε ακούσω τότε…».

Μέχρι το 2010 με πολλές προσπάθειες είχα καταφέρει να συγκεντρώσω ένα σημαντικό αριθμό παλιών φωτογραφιών και εγγράφων, τα οποία δημοσίευσα στα βιβλία μου και στο περιοδικό των μηχανικών ΠΡΙΣΜΑ. Ένα μέρος της συλλογής μου το ανάρτησα το 2013, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, στον ιστότοπο που δημιούργησα, τη «ΟΔΕΥΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΙΛΚΙΣ». Ένα άλλο το έχω αναρτήσει εδώ και δυο χρόνια στην ιστοσελίδα του τεχνικού μας γραφείου, στη διεύθυνση www.k4station.gr.

Εδώ και καιρό σκέφτομαι να δημοσιεύσω το σύνολο της συλλογής μου για την ιστορία και τον πολιτισμό του Κιλκίς, αλλά το αναβάλλω συνεχώς λόγω του τεράστιου όγκου δουλειάς που απαιτείται για προετοιμαστεί αυτό το υλικό. Αποφάσισα να προχωρήσω τελικά στο εγχείρημα μου, ξεκινώντας από την ταξινόμηση. Αυτό βέβαια απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο και αυτός είναι ο λόγος που έχω αποσυρθεί προσωρινά από τη διαδικτυακή «πιάτσα». Δε γίνεται ταυτόχρονα να προετοιμάζω κάποιες αναρτήσεις που δε γράφονται στο πόδι και να ασχολούμαι και με το αρχείο μου. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να χαθούμε. Ευκαιρίας δοθείσης, μπορείτε να μου στέλνετε στο Messenger ή στο Email μου παλιές φωτογραφίες από την προσωπική σας συλλογή, τις ενδιαφέρουσες από τις οποίες θα αναρτήσω στην ιστοσελίδα που ετοιμάζω. Στο επόμενο διάστημα θα κάνω και κάποιες αναρτήσεις βασισμένες στην εμπειρία μου ως συλλέκτης μήπως και σας δελεάσω και μου στείλετε πολύτιμο για σας και για μένα φωτογραφικό υλικό που βρίσκεται καταχωνιασμένο σε κάποιο χαρτόκουτο, σε μια σακούλα, σε κάποιο άλμπουμ. Δεν ελπίζω σε εντυπωσιακή ανταπόκριση αλλά ποτέ δεν ξέρεις…

Ανάρτηση στο facebook

Σχολιάστε