My Twitter Feed

20 Μάιος, 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κινητοποιήσεις εργαζομένων ΟΤΑ -

Σάββατο, 20 Μάιος, 2017

Δράσεις για ιστορικό τουρισμό -

Παρασκευή, 19 Μάιος, 2017

Υπογραφές για Δήμο Γουμένισσας -

Πέμπτη, 18 Μάιος, 2017

Μόνο το ΠΑΜΕ συγκέντρωση -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Τι θέλει η επιχειρηματικότητα -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη αποχή των δικηγόροι -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

ΕΒΕ: Ημερίδα για εξαγωγές -

Δευτέρα, 15 Μάιος, 2017

ΠΑΣΟΚ: Πολιτική αξιοπιστία…

Αλατζόγλου Σάκης-001…και εσωκομματικές εκλογές.

Του Σάκη Αλατζόγλου*


Το ΠΑΣΟΚ σήμερα βρίσκεται στο κομβικότερο σημείο της πολιτικής του διαδρομής. Ως η μεγαλύτερη παράταξη που εξέφραζε το πολιτικό κέντρο μέχρι σήμερα, έχει μεγάλες πιθανότητες να αποτελέσει την εναλλακτική πολιτική πρόταση, πρωταγωνιστώντας στην ανασυγκρότηση του μεσαίου χώρου. Έχει την δυνατότητα να διαγράψει μια ελπιδοφόρα, για την χώρα μας πολιτική πορεία ή να περάσει στην ιστορία. Η ελληνική κοινωνία παραμένει κριτικά απέναντί του, αξιολογώντας όχι μόνο τις πολιτικές του προτάσεις για την υπέρβαση των εθνικών δυσκολιών αλλά και τις εσωκομματικές συμπεριφορές των στελεχών του, ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες, για να πεισθεί για την πολιτική του αξιοπιστία.

Το ΠΑΣΟΚ, με στόχο την ανασυγκρότησή του και την ανανέωση του στελεχιακού του δυναμικού έχει προκηρύξει εκλογές για την ανάδειξη των Νομαρχιακών του οργάνων στις 26 Ιουνίου. Για την διασφάλιση της νομιμότητας και του αδιάβλητου των εκλογών έχει εκδώσει εγκυκλίους που διέπουν τις πρακτικές και εκλογικές συμπεριφορές. Δυστυχώς, όμως, οι αντιλήψεις και οι πρακτικές που το οδήγησαν στην συρρίκνωση της επιρροής του, συνεχίζουν να υφίστανται, ακόμη πιο εμφανείς στις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες οι προσωπικές διαδρομές κρίνονται εκ του σύνεγγυς.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και η προσπάθεια  ελέγχου του εκλογικού αποτελέσματος στο Κιλκίς, με τον περιορισμό των χώρων διεξαγωγής των εκλογών, αποκλείοντας την δυνατότητα προσέγγισης στις κάλπες των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Συγκεκριμένα, σε μια αυθαίρετη ως προς την σύγκλησή της Γενική Συνέλευση της Δημοτικής Οργάνωσης Παιονίας στην πόλη της Γουμένισσας στις 14-6-2016, αποφασίστηκε ως μοναδικός χώρος διενέργειας εκλογών, για όλο τον Δήμο Παιονίας, η πόλη της Γουμένισσας.

Η απόφαση αυτή δεν αντέχει στην καλόπιστη κριτική διότι:

Α) Δεν προηγήθηκε σύγκληση της ήδη υπάρχουσας Νομαρχιακής Επιτροπής(Ν.Ε.) Κιλκίς για τις εκλογικές διαδικασίες και πολύ περισσότερο για τη διαμόρφωση πρότασης της Ν.Ε. σχετικά με τους χώρους διεξαγωγής των εκλογών.

Β) Καταστρατηγεί καταφανώς την εγκύκλιο του Γραμματέα Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑ.ΣΟ.Κ, η οποία εκδόθηκε με προφανή λόγο τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εσωκομματικών εκλογών και για αυτό ορίζει ως κανόνα πως οι χώροι διεξαγωγής των εκλογών είναι οι έδρες των Καλλικρατικών Δήμων και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις δίνεται κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα διεξαγωγής εκλογών και σε επίπεδο πρώην Καποδιστριακού Δήμου, μετά από πρόταση της αντίστοιχης Ν.Ε. και σύμφωνη γνώμη του κλιμακίου του Τ.Ο.Π. και της Ε.Κ.Α.Π. Κατά τον ίδιο τρόπο κρίνεται και η δημιουργία περισσοτέρων δομών σε επίπεδο Δ.Ο. απ’ αυτές των Καλλικρατικών Δήμων.

Γ) Ακόμη και στην περίπτωση της αποδοχής της θέλησης της τοπικής κοινωνίας, σε αντίθεση με τα οριζόμενα της εγκυκλίου, για την διατήρηση της ισονομίας θα έπρεπε να ληφθεί μέριμνα για τη διενέργεια αντίστοιχων Δημοτικών Γενικών Συνελεύσεων, με στόχο τη δυνατότητα έκφρασης και των υπολοίπων Καποδιστριακών Δήμων, όπως το Πολύκαστρο, ο Ευρωπός και η Αξιούπολη.

Είναι περισσότερο από προφανές πως εάν διατηρηθεί η απόφαση για τον ορισμό της πόλης της Γουμένισσας, ως μοναδικό χώρο διενέργειας εκλογών, θα οδηγήσει στον αποκλεισμό των υπολοίπων Καποδιστριακών Δήμων από τις προσεχείς εκλογές, αφού θα δυσκολέψει τη μετακίνηση των μελών και φίλων στην προσέγγισή τους στη κάλπη. Θα αφήσει την αίσθηση μεθοδεύσεων, με στόχο τον έλεγχο των αποτελεσμάτων των εκλογών, δημιουργώντας προβληματισμό και αποστροφή στο καλόπιστο μέλος και φίλο του ΠΑΣΟΚ, συρρικνώνοντας έτσι την πολιτική επιρροή του ΠΑΣΟΚ στην τοπική κοινωνία.

Στις μέρες μας οι οργανώσεις του σημερινού ΠΑΣΟΚ δεν προσομοιάζουν σε τίποτα από το κραταιό πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ. Τα στελέχη του και τα μέλη του θα πρέπει να διαφυλάξουν, ως κόρη οφθαλμού, την προσήλωσή τους στις αδιάβλητες εσωκομματικές διαδικασίες, για να εκπέμπουν το μήνυμα της αξιοπιστίας. Μπορεί οι σημερινές εκλογές να εκλαμβάνονται από την κοινωνία ως μια αδιάφορη εσωκομματική δράση. Παρόλα αυτά, η κοινωνία αφουγκράζεται τον απόηχο των εσωκομματικών διαδικασιών και αξιολογεί πρόσωπα και θεσμούς.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω και συμμετέχοντας στις συγκεκριμένες εκλογές, ως συνυποψήφιος για την θέση του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής, θεωρώ αυτονόητη την ανάκληση της παραπάνω απόφασης και επιτακτική την ανάγκη της εφαρμογής της εγκυκλίου που διέπει τις εσωκομματικές εκλογές, χωρίς ερμηνείες κατά το δοκούν, που θα αφήσουν σκιές και θα πληγώσουν το ΠΑΣΟΚ.

*Υποψήφιος Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Κιλκίς 

Σχολιάστε