My Twitter Feed

11 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτη κατάσταση -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το ΓΝΚ και η διασπορά του ιού -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το Κιλκίς έχασε και τον Θ. Παυλίδη -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Απολογισμός με κριτική για όλα -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Έφυγε από τον ιό κι ο Δημ. Ταταρίδης -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

19 στήλες θερμομέτρησης σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Μαϊμού-επιδοτήσεις εκτροφής αλόγων και στο Κιλκίς;

alogaΣύμφωνα με δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) κατέγραψε παράνομες επιδοτήσεις που εισέπραξαν αγρότες για ανύπαρκτη εκτροφή αλόγων, σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Κιλκίς. Οι άλλες περιοχές για τις οποίες υπάρχουν πληροφορίες γι` αυτού του είδους τις επιδοτήσεις είναι η Λάρισα (κυρίως), τα Τρίκαλα και η Θεσσαλονίκη, ενώ η έρευνα προχωρεί και στην Κρήτη.

Το ρεπορτάζ αναφέρει τα εξής:

Στην ανακρίτρια Λάρισας στέλνει ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) τους… ιππότες του θεσσαλικού κάμπου.

Αναλυτικά στοιχεία με ονόματα, διευθύνσεις και επιδοτήσεις που εισέπραξαν παράνομα αγρότες για ανύπαρκτη εκτροφή αλόγων και γαϊδουριών στον Δήμο Κιλελέρ έχουν στα χέρια τους οι ανακριτικές αρχές.

Από το 2007 και για τουλάχιστον μία πενταετία με τις ευλογίες της «γαλάζιας» διοίκησης της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας – Αγιάς – Τιρνάβου και την παρότρυνση γνωστών αγροτοσυνδικαλιστών, εκατοντάδες αγρότες δήλωναν μεγάλες εκτάσεις ως βοσκοτόπια, στα οποία φέρονταν ότι εξέτρεφαν άλογα και γαϊδούρια, ενώ δεν είχαν ποτέ τους ούτε… σέλα. Για τις εκτάσεις αυτές εισέπρατταν επιδοτήσεις που μόνο για τα έτη 2008-2009 υπολογίζονται σε 370.000 ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι η έκταση αφορά 9.000 στρ.

Σε πολλές περιπτώσεις τα δήθεν βοσκοτόπια ήταν δημόσια γη, στην οποία απαγορεύονται οι καλλιέργειες ή ορεινή έκταση ακατάλληλη για οποιαδήποτε δραστηριότητα, ενώ οι αγρότες δεν είχαν ποτέ στην κατοχή τους τετράποδο. Το κόλπο ήταν απλό.

Με τοπογραφικά που έπαιρναν από την ΕΑΣ και τη βοήθεια γεωπόνων και γνωστών αγροτοσυνδικαλιστών, οι αγρότες ενεργοποιούσαν ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις του πρώην Δήμου Νίκαιας, με επίκεντρο τη θέση Καλό Νερό. Δεδομένου ότι δεν χρειαζόταν να αποδείξουν την ύπαρξη των ζώων, οι επίδοξοι… ιππότες συνέχισαν για χρόνια να εισπράττουν τις επιδοτήσεις.

Η ιστορία ήταν γνωστή μεταξύ των αγροτών του Κάμπου και κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι ήθελαν να γίνουν… γητευτές αλόγων. Ετσι όσοι δεν έπαιρναν «βοσκοτόπια» απειλούσαν με αποκαλύψεις.

Κοινό μυστικό

Την απάτη δημοσιοποίησε το 2010, παραμονές των δημοτικών εκλογών, ο σημερινός δήμαρχος Κιλελέρ, Ρίζος Κομήτσας, ο οποίος απευθύνθηκε αρχικά στο τοπικό γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ Λάρισας και στη συνέχεια στην κεντρική διεύθυνση του Οργανισμού στην Αθήνα.

«Το θέμα ήταν κοινό μυστικό στην περιοχή, όταν μάλιστα το δημοσιοποίησα, ήρθαν ακόμη και δικοί μου ψηφοφόροι και μου είπαν: ”Μας έκαψες. Δεν θα ξαναδείς ψήφο από μας. Δικά σου λεφτά παίρναμε;”. Με κατηγόρησαν ότι έκοβα το ψωμί από φτωχούς αγρότες, αλλά γελούσε μαζί μας όλος ο Κάμπος. Δεν μπορεί να βρεθεί ξαφνικά μια μικρή περιοχή με εκατοντάδες εκτροφείς αλόγων», μας είπε ο κ. Κομήτσας.

Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε διασταύρωση στοιχείων και επιτόπιους ελέγχους με απόλυτη μυστικότητα στον Δήμο Κιλελέρ. Συνεργεία του Οργανισμού έκαναν εφόδους στις… φάρμες, όπου δεν βρήκαν ούτε ένα άλογο ή γαϊδούρι και εδώ και λίγο καιρό έστειλε το φάκελο στην ανακρίτρια Λάρισας.

Επιπλέον ο ΟΠΕΚΕΠΕ διασταύρωσε τα στοιχεία των αγροτών όλης της χώρας που δήλωναν ζωικό κεφάλαιο στην κατηγορία «ίπποι» και εισέπρατταν ενισχύσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρόμοιες λίστες, με μικρότερο όμως αριθμό αγροτών, υπάρχουν για το Κιλκίς, τα Τρίκαλα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ η έρευνα προχωρεί και στην Κρήτη.

Σχολιάστε