My Twitter Feed

21 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κλειστά πάντα τα εργαστήρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Σήκω Ψυχή μου στα Ελευθέρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα για νέα απεργία -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κασσελάκης: Υπέγραψε ομόνοια! -

Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ο γραμματέας ΠΑΣΟΚ στο νομό -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Εκλογική επιτροπή και μήνυμα -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κόντρα δήμου με διευθύντρια ΔΕ -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Παππάς: Επικίνδυνη μετεστέγαση -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Παντού ψηφιακά υδρόμετρα

Για το θέμα της εγκατάστασης ψηφιακών υδρομέτρω, ΔΕΥΑ Κιλκίς με ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι:

  • Υδρόμετρα θα τοποθετηθούν σε όλους τους οικισμούς του δήμου που εκτελούνται ή θα εκτελεστούν έργα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των δημοτών.
  • Έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις στην πόλη του Κιλκίς, όπου οι στήλες υδροδότησης έχουν προβλήματα και δεν μπορούν να τοποθετηθούν τα νέα υδρόμετρα, είτε λόγω παλαιότητας είτε λόγω κακοτεχνίας από τους κατασκευαστές. Στις περιπτώσεις αυτές η ΔΕΥΑ, μετά από ενημέρωση, θα προβεί σε επεμβάσεις στις στήλες.
  • Επίσης έχουν καταγραφεί παράπονα ότι μετά από την αντικατάσταση των παλαιών υδρομέτρων με τα νέας τεχνολογίας παρατηρούνται διαρροές στα εσωτερικά δίκτυα των καταναλωτών.

Για να γίνει κατανοητός από τους δημότες ο λόγος για τον οποίο έγιναν οι διαρροές πρέπει να αναλύσουμε τα εξής:

Τοποθετείται νέος εξοπλισμός μαζί με τα ψηφιακά υδρόμετρα που περιλαμβάνει :

1) Βαλβίδα αντεπιστροφής χωνευτή, η οποία δεν επιτρέπει την επιστροφή του νερού στο δίκτυο του υδραγωγείου από το δίκτυο του καταναλωτή. Η παρουσία της βαλβίδας αντεπιστροφής στο έξοδο του μετρητή, κρίνεται απαραίτητη για του εξής λόγους:

  • Αποτροπή εισχώρησης στο δίκτυο του υδραγωγείου, νερού ή άλλου υγρού το οποίο μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο κατά την διάρκεια εργασιών των τεχνικών συνεργείων της υπηρεσίας ή για την δημόσια υγεία.
  • Προστασία από μερική ή ολική καταστροφή του μετρητικού ογκομετρικού μηχανισμού από την επαφή και την ανάστροφη λειτουργία του από νερό, του οποίου η θερμοκρασία είναι εκτός των προδιαγραφών της θερμοκρασίας λειτουργίας του μετρητή. Η θερμοκρασία του νερού σε έναν θερμοσίφωνο είναι μεταξύ των 60-75 βαθμών Κελσίου όταν η θερμοκρασία λειτουργίας, βάση του τεχνικού φυλλαδίου του κατασκευαστή, για τους οικιακούς μετρητές που εγκαθίστανται είναι από 0,1-30 βαθμοί Κελσίου.

2) Φίλτρο στην είσοδο του μετρητή για την συγκράτηση φερτών υλικών τόσο για την προστασία του μετρητικού ογκομετρικού μηχανισμού όσο και για το δίκτυο του καταναλωτή.

Τα παραπάνω υλικά τοποθετούνται για να μην επηρεαστεί η μετρολογική κλάση του μετρητή.

Με την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού (ηλεκτρικός-ηλιακός θερμοσίφωνας) ο όγκος και η πίεση του νερού αυξάνεται. Μέχρι τώρα, η εκτόνωση αυτής της συνθήκης διοχετευόταν στο δίκτυο της ύδρευσης της πόλης με τις λεγόμενες «επιστροφές». Με την εγκατάσταση της βαλβίδας αντεπιστροφής, για τους λόγος που αναφέρονται παραπάνω, η συνθήκη αυτή παύει να υφίσταται με αποτέλεσμα να εμφανίζονται οι δυσλειτουργίες – διαρροές στο εσωτερικό δίκτυο κατοικιών.

Επίσης καταναλωτές αναφέρουν ότι παρατηρούν αύξηση της πίεσης στις βρύσες των κατοικιών.

Αυτή κατά κύριο λόγο οφείλεται στο γεγονός ότι οι μέχρι τώρα εγκατεστημένοι μετρητές, κατά την αφαίρεσή τους, στο φίλτρο το οποίο φέρουν έχουν συγκρατήσει φερτά υλικά (πετραδάκια, ρινίσματα κλπ.) με αποτέλεσμα την πτώση της πίεσης στην έξοδο του μετρητή. Με την εγκατάσταση του νέου μετρητή και του νέου «καθαρού» φίλτρου η πίεση αυτή η οποία είχε συνηθίσει να δέχεται το οικιακό δίκτυο παύει να υφίσταται έως ότου να συγκρατηθούν ξανά στο νέο φίλτρο, νέα φερτά υλικά για την εκ νέου εμφάνιση αυτή της ιδιόρρυθμης ρύθμιση πίεσης.

Βέβαια με την ολοκλήρωση της αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης μέσω του έρου «ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΕΥ ΑΚΙΛΚΙΣ» και την κατασκευή των δύο διυλιστηρίων ύδρευσης στις Δ.Ε. Κιλκίς και Πικρολίμνης μέσω του έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΟΥ ΔΕΥΑ ΚΙΛΚΙΣ», όλα αυτά τα φερτά υλικά στους αγωγούς ύδρευσης θα παύσουν να υπάρχουν.

Για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών- διαρροών προτείνεται:

  • Η εγκατάσταση δοχείου διαστολής ηλιακών θερμοσιφώνων.
  • Η εγκατάσταση μειωτή πίεσης.
  • Η εγκατάσταση μεγαλύτερης βαλβίδας ασφαλείας (σύμφωνα με τον κατασκευαστή).

Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ότι απαγορεύεται και τιμωρείται με πρόστιμο κάθε παρέμβαση στο σώμα του μετρητή ή στα εξαρτήματα αυτού.

Σχολιάστε