My Twitter Feed

3 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Πανηγύρι στο Φανό

Γράφει ο Δημήτριος Χ. Παυλακούδης, αντιπρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Φανού Κιλκίς, φιλόλογος ΜΑ Μεσαιωνικής- Βυζαντινής Φιλολογίας ΑΠΘ.

Σήμερα πανηγυρίζει το χωριό μας! Πανηγυρίζει η εκκλησία μας, ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Φανού, που είναι αφιερωμένος στην αποκεφάλιση του Βαπτιστού. Εκεί στη μικρή μας πλατεία και σήμερα το απόγευμα θα τελέσουμε όλοι μαζί τη λιτάνευση και την περιφορά της εικόνας του Αγίου και Προστάτη μας! Μιας εικόνας που έφεραν μαζί τους ως κειμήλιο και ως “ζωντανή μνήμη” της πατρίδας τους οι πρόγονοί μας, όταν έφτασαν στο Φανό (τότε Mayadag) τον Αύγουστο και Σεπτέμβρη του 1922.Κατατρεγμένοι και διωκόμενοι από τις δυνάμεις του Κεμάλ ήρθαν με την εικόνα στα χέρια από τη Μεσόπολη Βιθυνίας ( σημερινό Aydinpinar της Προύσας)! Μπόρεσαν κι έσωσαν τον Άγιο του χωριού τους και τον έκαμαν Άγιο και στη νέα πατρίδα!

Νιώθω ξεχωριστή χαρά και συγκίνηση γιατί ένας από κείνους τους πρώτους κατοίκους του Φανού που έφεραν μαζί τούτη την εικόνα ήταν ο παππούς μου ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΥΛΑΚΟΥΔΗΣ,του οποίου τ’όνομα είναι γραμμένο μαζί με τα ονόματα όλων εκείνων των παλικαριών που την κουβάλησαν σ’όλη εκείνη τη διαδρομή.Μια διαδρομή μαρτυρίου για όσα έχασαν μα κι ελπίδας πως κάπου μακριά “θα χε ο Θεός και γι΄αυτούς”!

Πάντα τέτοια μέρα τα βήματά μου μ’οδηγούν στην περιφορά στους δρόμους και τα σοκάκια του χωριού μας, μιας περιφοράς που παραμένει στο μυαλό μου μια νοητή πια διαδρομή Μεσόπολη-Φανός, μιας σιωπηλής πορείας πίστης και κατάνυξης που συνδέει τα περασμένα με τα μελλούμενα κάτω απ’το άγρυπνο βλέμμα του Αϊ-Γιάννη, του “σεβασιωτέρου κι ενδοξωτέρου των Προφητών”!

Και πάντα θυμάμαι στις 28 του Αυγούστου τον συγγραφέα της Σαλονίκης-πρόσφυγα ασφαλώς- το Γιώργο Ιωάννου καθώς νιώθω να ” περνάει από πάνω μου το βουβό ποτάμι των προγόνων,σκύβοντας ευλαβικά για να μη βγάλουν οι ψυχές εξαιτίας μου τον παραμικρότερο παραπονιάρικο βόμβο.” Κι ας είναι λοιπόν Δευτέρα κι ας έχουμε αφήσει πίσω στην πόλη ένα σωρό υποχρεώσεις για το νέο ξεκίνημα κι ας μεγαλώσαμε πια!Θα είμαστε εκεί και φέτος!

Τιμώντας και γιορτάζοντας τον δικό μας “πρόσφυγα” Άγιο Ιωάννη που συνδέει το χτες με το σήμερα και το αύριο και που πάντα έσωζε και σώζει τους πιστούς του και το Φανό! Τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν, γιατί απόψε κυριαρχεί η μέσα μου φωνή: “ας ήμουν σ’ ένα προσφυγικό συνοικισμό με ανθρώπους της ράτσας μου τριγύρω.” ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους απανταχού Φανιώτες και Φανιώτισσες όσο κοντά ή μακριά κι αν βρίσκονται!

Υ.Γ. Για την ιστορία παραθέτω και το πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών:

• ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 7 μ.μ. – Μέγας Αρχιερατικός εσπερινός- Λιτάνευση της ιεράς εικόνας.
• ΤΡΙΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 7 π.μ. – Όρθρος και Αρχιερατική Θεία λειτουργία

 

Σχολιάστε